Americana Film Fest celebrarà la seva novena edició a Barcelona, Madrid i FilminEls cinemes Girona, Zumzeig i Phenomena de la capital catalana acullen la novena edició del festival de cinema independent nord-americà entre el 15 i el 20 de març

El cineasta Tim Sutton protagonitzarà una retrospectiva a la Filmoteca de Catalunya, i el festival rebrà també les visites dels directors Philippe Grégoire i Noah Dixon

Amb La aspirante (The Novice) com a film inaugural i Nine Days a la cloenda, el festival tindrà de plats forts Zola, Mass, Jockey, Ascension o El planeta
Americana Film Fest aterrarà a Madrid del 24 al 27 de març

Barcelona, 24 de febrer de 2022.- Americana Film Fest celebrarà la seva novena edició entre el 15 i el 20 de març a Barcelona, i tornarà a obrir finestres a Madrid (24-27 de març) i a la plataforma Filmin, amb una completa programació que inclou 33 llargs i 15 curtmetratges, i on brillen alguns plats forts reconeguts a festivals i gales de premis arreu del món: títols com Jockey, de Clint Bentley (premi al Millor Actor per Clifton Collins Jr. al Festival de Sundance); Zola, de Janicza Bravo (amb set nominacions als Independent Spirit Awards); Mass, de Fran Kranz (premi del Jurat Jove al Festival de San Sebastià i premi Robert Altman als Independent Spirit Awards); Ascension, de Jessica Kingdon (nominada a l’Oscar a Millor Documental), o El planeta, coproducció entre Estats Units i Espanya, dirigida per l’argentina Amalia Ulman (premiada a Torino, BAFICI i Toulouse). 


El planeta

El 15 de març es donarà el tret de sortida de l’Americana Film Fest amb la projecció, al cinema Phenomena, de la premiere espanyola de La aspirante (The Novice), una de les pel·lícules indies de l’any, guanyadora de tres premis a Tribeca i amb cinc nominacions als Independent Spirit Awards. Es tracta del debut a la direcció de Lauren Hadaway, muntadora de so de pel·lícules com Whiplash, amb Isabelle Fuhrman (La huérfana) com a protagonista, i presenta un potent retrat psicològic sobre l’obsessió per guanyar en el món de l’esport. Els sis dies de cinema independent nordamericà es tancaran amb una altra òpera prima que té Spike Jonze entre els seus productors: Nine Days, d’Edson Oda, guanyadora del premi a Millor Guió al Festival de Sundance, i que fabula sobre el destí de les
ànimes, barrejant elements metafísics i filosòfics. 

Nine days

Tim Sutton a la Filmoteca de Catalunya

L’homenatge retrospectiu que el festival dedica a noms rellevants del cinema independent nordamericà posa el focus enguany en la figura de Tim Sutton, un dels directors més creatius del panorama de la darrera dècada, i encara poc conegut al nostre país. Amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, l’Americana Film Fest programarà la pràctica totalitat de les pel·lícules d’aquest cineasta, convertit en una de les veus més personals de l’indie, comparat a Terrence Malick, David Gordon Green o Gus Van Sant pels seus plantejaments estètics. El cineasta acostuma a prescindir d’una narració convencional per mostrar un mosaic de seqüències a la recerca d’una veritat global, en què dibuixa ambients amb ràfegues de llum i de vida, trobant desesperadament la bellesa d’un món tan narcòtic com convuls. La seva poesia és la poesia de l’horror, de l’Amèrica de segona, dels que han de lluitar, sigui com sigui, per tirar endavant.

A la retrospectiva, s’hi podran veure títols com Pavilion (2012), el seu debut, Memphis(2013), Dark Night (2016), Donnybrook (2018), Funny Face (2020) o The Last Son(2021), insòlit western que protagonitzen  Sam Worthington, Heather Graham i el raper Machine Gun Kelly.

La visita de Tim Sutton a l’Americana no será l’única: també rebrem Noah Dixon, codirector (amb Ori Segev) de Poser, un absorbent thriller situat a l’escena musical indie de Columbus (Ohio), i al canadenc Philippe Grégoire, director d’El ruido de los motores,suggeridora òpera prima que va passar pel Festival de San Sebastià, i que proposa una atrevida mirada als efectes de les denúncies per comportaments sexuals censurables.

Tim Sutton

Rareses fascinants

Dins les cites ineludibles del festival d’enguany destaquen dos documentals que formen un magnífic programa doble que complementa una pel·lícula de culte com és Kids (1995), de Larry Clark. Per una banda, We Were Once Kids, d’Eddie Martin, que explora els camins divergents dels protagonistes d’aquell recordat film. I, d’altra banda, All the Streets are Silent, un estimulant documental signat per Jeremy Elkin que viatja al Nova York dels anys 80 i 90 per mostrar l’íntima relació entre el hip hop i la cultura de l’skate, ben present a Kids. 

A més a més, l’Americana Film Fest proposa una altre sessió doble amb la secció The lost sessions: Pel·lícules introbables. S’hi projectaran la poètica Tchoupitoulas (2012), de Bill Ross IV i Turner Ross, directors de Bloody Nose Empty Pockets, la que va ser gran revelació d’Americana de l’any passat. Un immersiu documental que acompanya tres germans adolescents en un viatge nocturn pels bulliciosos carrers de Nova Orleans. 

I es recuperarà Chameleon Street, dirigida per Wendell B. Harris Jr., protagonista d’un dels casos més inexplicables de la història del cinema de les darreres dècades: guanyador del Gran Premi del Jurat al Festival de Sundance de 1990 amb aquesta la seva òpera prima, i amb l’aplaudiment de la crítica, Harris (que també interpreta el rol principal) no va tornar a dirigir cap pel·lícula. Un cas d’exclusió del sistema que connecta amb el retrat que Chameleon Street fa sobre la turbulenta vida, també interior, d’un impostor que es fa passar per metge, advocat o periodista. Tota una estimulant raresa mereixedora de ser descoberta.

Chameleon Street