El Festival de Blues de Barcelona celebra 20 anys de carrera reivindicant un model d’accès a la cultura alternatiu el 8 i 9 de juliol

El Festival de Blues de Barcelona celebra 20 anys de carrera reivindicant un model d’accès a la cultura alternatiu  


El Festival de Blues de Barcelona d’aquest any recupera tot l’aforament i arriba a la vintena edició sense perdre ni un gram del seu esperit emprenedor: oferir a la ciutat la millor escena internacional de blues i apostar pel talent local, sota un model integrador i accessible a totes les butxaques.

El plat fort serà el divendres 8 de juliol i recau en dues figures amb més de 30 anys de carrera internacional: Popa Chubby i el seu potent i inconfusible directe que barreja diversos estils musicals del blues al rock més contundent, definit com el so «New York City Blues»; i la Vargas Blues Band, que arriben després de ser els teloners dels Rolling Stones en la seva darrera gira mundial. Amb Javier Vargas al capdavant i amb Jon Byron Jagger (nebot de Mick Jagger) com a convidat especial ens presentaran el seu últim disc Back to Memphis.


El dissabte 9 de juliol, el festival ofereix el bo i millor de l’escena estatal i presenta 3 concerts imprescindibles: el gallec Adrian Costa Blues Band, amb la seva barreja de blues, soul i funk amb reminiscències llatines; Scaramanga, el nou projecte musical d’Héctor Martín & Pere Miró i la Barcelona Big Blues Band d’Ivan Kovacevic amb Lluís Coloma, com estrella convidada.

El festival manté la seva filosofia integradora i facilitadora d’accès a la cultura en un dels barris més exclosos d’oferta cultural de la ciutat. Des de fa 20 anys, el Pati del Districte de Nou Barris acull aquest festival que ha esdevingut una de les cites imprescindibles pels amants del gènere. 
El cap de setmana del 8 i 9 de juliol, Barcelona concentrarà les millors propostes de gran format d’aquest gènere musical en un Festival de Blues que tornarà a omplir de música el Pati de la Seu del Districte de Nou Barris, capital del blues des de fa 20 anys.

Després de dos anys estranys amb aforaments limitats i mesures de control sanitari i distància social, es recupera una certa normalitat: s’obre la totalitat de l’espai i l’aforament recupera el 100% d’ocupació.

Una de les premisses del festival que proposa l’Associació Capibola Blues, és fer accessible la cultura a totes les capes de la població, per això, ofereixen una programació de gran nivell a un preu assequible a totes les butxaques. La gent que s’apropi el divendres 8 gaudirà de dos grans concerts per un únic preu de 15 euros. El caràcter gratuït que sempre ha reivindicat el festival es manté per als concerts del dissabte 9 de juliol. 

La programació inclou 5 concerts de gran format al Pati de la Seu del Districte entre el 8 i el 9 juliol. El plats fort i cap de cartell serà el concert que oferirà el divendres 8 l’artista nordamericà Popa Chubby, figura internacional amb més de 30 anys de carrera en els que s’ha forjat una personalitat pròpia que transita del rock més dur al blues més embriagador. A Barcelona presentarà el seu últim treball d’estudi Emotional Gangster. Abans, escoltarem un altre gran de l’escena: la Vargas Blues Band feat. Jon Byron Jagger (nebot de Mick Jagger) com a convidat especial i que arriben després de telonejar els Rolling Stones per mig món. A més de presentar el seu últim disc Back to Memphis, la banda repassarà els èxits de la seva extensa carrera tocant al costat de grans figures com Junior Wells, Carlos Santana o Prince. 

La segona jornada, dissabte 9, ens depara una excel·lent programació amb 3 propostes musicals d’àmbit nacional que no tenen res a envejar: Barcelona Big Blues Band feat. Lluís Coloma, una barreja explosiva amb un dels pianistes de Rythm & Blues, Boogie-Woogie i Rock’n’Roll més reconeguts de l’escena i amb arrenjaments d’Ivan Kovacevic; Scaramanga, la presentació del nou projecte musical d’Héctor Martín i Pere Miró (músics sorgits de la banda de Dani Nel·lo) i l’elegància i combinació de blues, funk, soul i tocs llatins del guitarrista Adrian Costa i la seva Blues Band.  

La proposta que ens ofereix Capibola Blues s’allunya del format de macro festival d’estiu d’altres iniciatives i aposta per oferir una programació de qualitat, a l’abast de tothom i a l’extrarradi de Barcelona. Ho fan des del seu inici, l’any 2003, amb l’objectiud’acostar a la ciutadania la música d’arrel afroamericana. Un projecte que a través de diverses iniciatives i activitats ha sabut conjugar el seu afany divulgatiu amb una vocació formativa, lúdica i solidària, fidel a un esperit de compromís social, obert i participatiu en l’accés a la cultura.

Programació de concerts

VARGAS BLUES BAND
Div. 8 juliol – 21h

Pati de la Seu del Districte de Nou Barris

El 18 de novembre es va publicar a totes les plataformes de Streaming el nou àlbum de la Vargas Blues Band, “Back in Memphis”. El nou treball discogràfic de Javier Vargas consta d’onze composicions noves a més de un documental de dues hores que explora la carrera del guitarrista. “Back in Memphis” va ser gravat, barrejat i masteritzat als estudis “Cotton Row” a Memphis sota la producció de Niko Lyras. Van comptar amb una banda extraordinària integrada per músics dels Blues Brothers, entre els que cal destacar Johnny Lang, Joe Walsh, Booker T Jones, sumant-se la inestimable col·laboració del grup Double Trouble de Stevie Ray Vaughan. 

POPA CHUBBY 
Div. 8 juliol – 22h 

Pati de la Seu del Districte de Nou Barris

Sorgit del Bronx de Nova York a la dècada dels noranta, Poppa Chubby ve a ser la versió blanca, urbana i apocalíptica del blues. De vegades tan a prop de ZZ Top o Motörhead com de BB King i Muddy Waters, Chubby descriu la seva música com “blues-rock per a la gent”. És el cas del seu darrer disc Emotional Gangster (2022) una col·lecció de riffs esmolats que beuen del rock d’inspiració més contundent i que es degusta millor en directe i amb una cervesa ben freda a la mà. Ted Horowitz -aquest és el seu nom real- ha fet seva l’expressió New York City Blues per denominar la seva particular visió del gènere que, encara que vagi carregat de riffs d’alt voltatge, també ha experimentat amb el funk, el soul i el hip hop a al llarg de la carrera. Té una vintena de discos a l’esquena i continua incendiant escenaris: la lluita continua.

SCARAMANGA
Dis. 9 juliol – 20h 

Pati de la Seu del Districte de Nou Barris

Després de molts anys colze a colze a la banda de Dani Nel·lo, Héctor Martín (guitarra) i Pere Miró (saxo baríton) comencen la seva primera aventura junts. Com un puny de ferro en guant de seda, han preparat un repertori de composicions originals carregades de missatge i energia per no parar de ballar. 
Coneixedors del jazz, el rhythm&blues, el rock&roll i virtuosos dels seus instruments, s’han ajuntat amb l’increïble Abel Boquera al hammond i la locomotora Arnau Julià a la bateria creant una banda explosiva. Exostisme, potència, ritme, elegància i humor. Cordeu-vos els cinturons. Ha arribat SCARAMANGA!

ADRIAN COSTA BLUES BAND
Dis. 9 juliol – 21h 

Pati de la Seu del Districte de Nou Barris

Adrián Costa és un dels representants més valorats del blues espanyol. Després d’una llarga estada a Berlín, Adrián decideix traslladar-se a la badia de San Francisco on comença a treballar amb la seva banda Adrián Costa Blues Persuasion i col·laborar amb artistes com Billy Boy Arnold, Jackie Payne, Kenny Blues Boss Wayne, Mark Hummel , Chris Burns o Earl Thomas.
L’any 2015, publica el seu primer àlbum en solitari Adrian Costa Blues Band, novament editat per GAZTELUPEKO HOTSAK
Blues, funk, i soul són uns dels trets més característics d’aquest músic compostel·là encara que no renega de barrejar-los amb les arrels llatines. Un guitarrista amb una veu poderosa que no concep la música sense el ball.

BARCELONA BIG BLUES BAND & LLUÍS COLOMA
Dis. 9 juliol – 22h 

Pati de la Seu del Districte de Nou Barris

Nascut a Barcelona el 1973, Lluís Coloma és un dels pianistes de blues actuals més actius i reconeguts de l’escena europea en el gènere del Blues i el Boogie Woogie. Influenciat des de molt jove pels discos de Jerry Lee Lewis, Roosevelt Sykes i Alan Price, Lluís s’allunya a poc a poc dels estudis de piano clàssic per dedicar-se, de manera autodidacta, exclusivament al Rock & Roll. Molt aviat mostra la sorprenent habilitat per al Blues i el Boogie Woogie que l’ha portat a ser un de els pianistes de blues més coneguts a Europa.
La força combinada amb els arranjaments d’Ivan Kovacevic construeixen un so salvatge, potent i sofisticat alhora, que no deixarà ningú fora de la pista de ball