Els germans Jaume i Josep Font i Benvi Aligué, protagonistes del Sopar-Tribut a la Cuina Tradicional Catalana a Calella de Palafrugell 13 de juliol


Els germans Jaume i Josep Font i Benvi Aligué, protagonistes del Sopar-Tribut a la Cuina Tradicional Catalana a Calella de Palafrugell

L’àpat, que se celebrarà el dissabte 13 de juliol a l’Hotel Alga 4*, estarà coordinat pel xef Pere Malagelada


Els germans Font, Benvi Aligué i el xef Pere Malagelada del restaurant El Càntir (Hotel Alga).

Josep Pla va escriure que “l’única cuina que val la pena conservar és la nostra vella cuina familiar”. Per aquest motiu, per segon any consecutiu, l’Hotel Alga 4* de Calella de Palafrugell, propietat de lfamília Nicolazzi, serà l’escenari d’un emotiu i suculent Sopar-Tribut a la Cuina Tradicional Catalana. En aquesta ocasió, els homenatjats seran els germans Josep i Jaume Font, del mític hotel Sa Punta, de Pals, i Benvi Aligué, del desaparegut restaurant Aligué, de Manresa. 

El Sopar-Tribut, que celebrarà el 13 de juliol la segona edició -la primera es va dedicar al xef catalano-alsacià Jean Louis Neichel-, pretén retre homenatge a les arrels de la cuina catalana, i posar en valor el paper d’aquelles figures i aquells professionals que durant anys també van marcar el camí essent “autèntics referents gastronòmics”, en paraules de Pere Malagelada, xef executiu del restaurant El Càntir, de l’Hotel Alga 4*. 

Així doncs, la música de les onades de la mar Mediterrània i les aromes a platja i a bosc de Calella de Palafrugell tornaran a ser l’ambientació perfecta per a aquest sopar en què es reconeixerà la trajectòria de tres figures que van marcar la cuina catalana empordanesa i del centre de Barcelona als anys 80 i principis dels 90: els germans Font i Benvi Aligué.  

I per fer-lo possible, els jardins de l’Hotel Alga 4* albergaran els comensals que vulguin rememorar els sabors d’alguns dels plats mítics dels homenatjats. Elaboracions com ara el Còctel de gambes de Palamós, que el xef Pere Malagelada reinterpretarà a l’estil 3.0. Li seguirà un Suquet de lluerna a l’estil de l’Empordà, en clara referència a la cuina que els germans Font oferien a Sa Punta; mentre que el principal serà una Espatlla de xai lletó de “Ramats de Foc” de l’Albera al forn amb peres i puré de coliflor i formatge Tou de Til·lers, un plat representatiu de la cuina de Benvi Aligué. La cirereta del menú les posaran unes postres molt emblemàtiques: Taps de Cadaqués flamejats estil Sa Punta, que el propi Jaume Font acabarà a taula, com es feia fa més de quatre dècades.

Un menú maridat amb vins de la DO Empordà del Celler Arché Pagès, Vinyes dels Aspres i Celler Hugas de Batlle, de Colera. També es podran tastar caves d’AT Roca i aigües de Vichy Catalan. 

Segons Malagelada, la idea és “retre cada any un homenatge a professionals que van marcar una època i que van ser autèntics precursors d’una generació que més tard va ser estel·lar, com els Adrià o els Roca. Perquè hem de recordar que abans de tots aquests grans xefs, tothom es fixava en aquests mestres autèntics de la cuina del territori”.  

Un any sense els germans Font en actiu 

Tot just fa un any que els germans Jaume i Josep Font es van retirar de la primera línia, després de quasi cinc dècades al capdavant del mític Sa Punta de Pals, que va obrir les seves portes el 1976. Amb Jaume a la cuina i Josep a la sala, el Sa Punta es va erigir com un tòtem dels grans restaurants del país, gràcies a oferir una cuina sincera amb el territori, en què la temporada i el mercat marcaven les pautes dels plats, amb coccions controlades, perfectes execucions i un servei que malauradament es trobava en pocs restaurants.

Per fer front a la creativitat que per aquells anys ja robava primeres planes, Jaume Font s’aferrava al producte de qualitat ben tractat, amb una cuina d’arrels clàssiques, amb plats saborosos en què el bon gust era la marca de la casa i, sobretot, culminat amb un servei a sala exclusiu, a càrrec de Josep Font, un dels grans caps de sala del país. El restaurant, que va lluir estrella Michelin durant anys, va ser comprat, juntament amb l’hotel, per Pascal Billard (director del Majestic). 

Restaurant Aligué, un referent culinari de la Catalunya central

Per la seva part, el Restaurant Aligué va obrir les seves portes el 1957 a Manresa, i les va tancar definitivament amb l’inici de la pandèmia del coronavirus, el 13 de març del 2020. Durant aquest període, però, el restaurant es va posicionar com un dels imprescindibles de la Catalunya central, especialment a partir del 1982, quan els germans Aligué, Agustí i Benvingut (Benvi), van prendre el relleu en la gestió familiar del negoci. 

A l’Aligué, considerat el millor restaurant català l’any 2012, els comensals gaudien de la cuina de Benvi, amb clares arrels en la cuina catalana d’Ignasi Domènech i algunes influències franceses, italianes i del País Basc, on Benvingut va realitzar diverses estances. Durant molts anys, l’establiment va ser considerat un “temple de la cuina de tòfona”, tot i que cadascun dels ingredients que feia servir en Benvi aconseguien brillar de forma espectacular. Productes de proximitat que provenien, en gran part, dels terrenys familiars.

Per a reservar taula per al Sopar Tribut a la Cuina Catalana 2024, aquí.