ESCENA POBLENOU Festival de Creació Contemporània Del 17 al 21 d’octubre · Barcelona

ESCENA POBLENOU
Festival de Creació Contemporània
Del 17 al 21 d’octubre · Barcelona
Escena Poblenou aposta per les dones creadores i pels espectacles que recolzen l’esperit crític
Del 17 al 21 d’octubre el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou celebra la seva 17a edició amb una programació arriscada, compromesa amb l’espai públic, que recolza l’esperit crític i que segueix apostant per les dones creadores. 

El primer dia del festival estarà dedicat a analizar la visibilitat i la presència de les dones i les creadores a escena amb un diàleg conduit per la periodista Júlia Bertran en el qual participaran les comunicadores i activistes Bel Olid i Miriam Hatibi. Un dia abans, i com a prèvia, se celebrarà una Vikimarató de dones creadores en col·laboració amb la UPF per millorar la presència de les dones a la xarxa.  

El festival presenta una programació compromesa amb propostes creades, pensades, interpretades i dirigides per dones amb títols com Màtria de Carla Rovira, Realitats Avançades 2 de Simona Levi, Zen x Zen de Joana Brabo o De nou un instant tan breu, dirigit per Claire Heggen (de La Mecànica & Théâtre du Mouvement), entre d’altres. I també propostes d’autoria compartida com We Fear de Dimitri Ialta & Virginia Fochs; Showdown#1 de la Compagnie d’Elles; i els espectacles familairs Lady, Frank & Steinde la Cia. Moviments i Alles, dirigit per Angela Peris i Koldo Arostegui.

També presenta peces que giren al voltant del món de la dona, com La Bugada de Labuena Compañía o Las Muchas de Mariantònia Oliver (que clourà el festival), i d’altres de temàtica feminista com Unheimlich de la Cia Pelipolaca i Les Desvestides o Ser Britney Spears Videoplaylist, amdues del col·lectiu Leer es Sexy.

Un dels espectacles més detacats serà Veus entre murs, un espectacle creat per Ada Vilaró, Josep Perelló i Open Systems de la Universitat de Barcelona, que tindrà lloc dins dels murs de la presó de Wad-Ras i que comptarà amb intervenció musical de Clara Peya i Lídia Pujol.

Escena Poblenou aposta de nou pel seu projecte Embrions, en el qual acompanya el procés creatiu i dóna visibilitat a projectes en estat de gestació. Enguany es podran veure quatre espectacles que s’han seleccionat entre més de 100 propostes. 

La programació del festival es completarà amb concerts, tallers i moltes altres activitats que apliem a continuació.

La 17a edició del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou tindrà lloc del 17 al 21 d’octubre a diferents espais i equipaments del barri. El Festival és un ‘viver d’escena’ de projectes escènics, culturals i socials que es realitzen durant l’any, amb la complicitat de diverses entitats i espais del barri i de la ciutat.

Escena Poblenou seguirà reivindicant una escena en la qual les dones tinguin les mateixes oportunitats, ocupant els espais i els llocs que els hi pertoquen. Però enguany fa un pas més i dedicarà la primera jornada del Festival, el dimecres 17 d’octubre, a analitzar la visibilitat i la presència de les dones i les creadores a escena amb el diàleg ‘Som aquí, veus, mirades i presència’ conduit per la periodista Júlia Bertran i en el qual participaran les comunicadores i activistes Bel Olid i Miriam Hatibi.

Com a prèvia al festival, el dimarts 16, se celebrarà una Viquimarató de Dones Professionals de l’Escena organitzada conjuntament amb Viquidones UPF i la Unitat d’Igualtat de la UPF. Aquesta Vikimarató consistirà en introduir informació de dones creadores a la xarxa i així minimitzar la bretxa de gènere a la Viquipèdia, tant pel que fa a l’edició i contingut dels articles com a la presència de dones editores.

Escena Poblenou presenta una programació fortament compromesa amb propostes creades, pensades, interpretades i dirigides per dones amb títols com Màtria de Carla RoviraLas Muchas de Mariantònia OliverZen x Zen de Joana BraboDe nou un instant tan breu (Encore Une Heure Si Courte) dirigit per Claire Heggen (de La Mecànica & Théâtre du Mouvement) o Realitats Avançades 2, de l’activista i agitadora cultural Simona Levi.

I també moltes propostes d’autoria compartida com We Fear de Dimitri Ialta & Virginia Fochs (Jordi Duran i Eva Freixa); Showdown#1 de la Compagnie d’Elles (Yaëlle Antoine, Didier Rembrant); i els espectacles familairs Lady, Frank & Stein de la Cia. Moviments (Rosa Forteza, Alejandro Navarro i Núria Valerio); i Alles, dirigit per Angela Peris i Koldo Arostegui.

Pel festival era important també presentar peces que giressin al voltant del món de la dona com La Bugada, un projecte participatiu amb dones del Poblenou dirigit pel col·lectiu Labuena Compañía(Arantza López i David Franch); o el ja citat Las Muchas, dirigit per Mariantònia Oliver, que clourà el festival i que ha comptat amb la participació de dones de més de 70 anys del Poblenou i que parla sobre de fragilitat dels cossos que ja no pertanyen al “corpus” social però que, en canvi, estan més vius que mai i, sobretot, més lliures.

Tampoc no podien faltar espectacles de temàtica feminista com Ser Britney Spears i Videoplaylist del col·lectiu Leer es Sexy (Cris Celada i Tomás Castro); o Unheimlich de la Cia Pelipolaca i Les Desvestides, que vol ser una revisió del nostre comportament com a espectadors davant els cossos exhibits en el que entenem com a “art”.

Un dels espectacles més detacats serà Veus entre murs, creat per Ada Vilaró, Josep Perelló i Open Systems de la Universitat de Barcelona. Una obra on les dones de la presó de Wad-Ras seran testimoni d’un espectacle amb un text d’Ada Vilaró i intervenció musical de Clara Peya al piano i Lídia Pujol cantant ‘Delincuència’, en el qual el públic del carrer només podrà escoltar el que passa darrera els murs.

dcd4fb66-da4b-4c7a-a16c-f29ae33741ce

Escena Poblenou és un festival que recolza propostes de creadors i creadores professionals en estat de gestació en el seu projecte Embrions. Enguany, s’han triat, entre més de 100 propostes, els espectacles Els Cecs d’Indomus de Laminimal teatre (Xantal Gabarró, Andrea Madrid i Albert Pijuan), Two Birds/ No somos una planta d’Angela Peris i Koldo ArosteguiAm I Bruce Lee de Junyi Sun i Unheimlich de la Cia Pelipolaca & Les Desvestides. Tots aquests espectacles es podran veure seguits en una ruta itinerant que començarà dijous 18 a les 19:30h. El festival també ha programat enguany un espectacle que va formar part d’Embrions de l’any passat, Saunterer, del Colectivo Ameno. 

El festival completarà la seva programació amb el concert audiovisual Untitled_VNZ de Federico del Pozzo i Federico Pimpao; un concert de Lil Rusia, del projecte Cabal Music de La Pionera; un taller de rap organitzat conjuntament amb la Fundació Ires, i un de Doblatge i adaptació de textos amb alumnes de l’Institut Quarte Cantons. També tindrà lloc la ja habitual Ballada de Swing amb Swingmaniacs diumenge al matí a Can Felipa, on durant tot el dia s’instal·larà La Pionera, un espai de trobada d’iniciatives innovadores que engloba des de projectes socioempresarials de col·lectius amb situació de vulnerabilitat fins a projectes que comencen i innoven com makers, artesanes o artistes i que acollirà de venda d’artesania i gastronomia i programarà activitats culturals.

En aquesta edició el festival ha iniciat una col·laboració amb el Govern Balear per a portar a Barcelona companyies de les illes. Els espectacles Las Muchas de Mariantònia Oliver o De nou un instant tan breu de La Mecànica & Théâtre du Mouvement es podran veure a Barcelona gràcies a aquesta col·laboració.

Escena Poblenou és una trobada entre professionals i noves creacions que s’escampa durant cinc dies per diferents espais i equipaments del Poblenou. Destaca per tenir una programació amb diferents llenguatges escènics, basada no només en les estrenes sinó en recuperar espectacles reveladors que s’han pogut veure molt poc per a posar-los a l’abast de tots els públicsÉs un festival d’arts escèniques contemporànies multidisciplinari, implicat amb el territori i amb la realitat social actual dirigit per l’Ada Vilaró i produït per la Georgina Majench i l’Imma Romero. Té la vocació de potenciar, visibilitzar i recolzar creacions que contemplin nous llenguatges escènics, noves dramatúrgies, i noves formes de relació amb els públics. Compromès amb la cultura i la societat, genera diàleg amb els professionals, el públic, el barri i la ciutat, amb una mirada i projecció internacional. Va néixer l’any 2001 per generar una plataforma de creació i exhibició de diferents propostes escèniques contemporànies i alhora potenciar el teixit artístic vinculat al barri del Poblenou, i a la ciutat.

El Festival rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Districte de Sant Martí, Centre Cívic Can Felipa, Institut d’Estudis Baleàrics i la Conselleria de Cultura, participació i Esports del Govern Balear. Treballa en col·laboració amb la Sala Beckett, el Centre Moral del Poblenou, L’Antic Teatre, La Central del Circ, la Universitat Pompeu Fabra, la Fundació Ires, la Taula Eix Pere IV, Apropem-nos, La Pionera, Espai Niu i amb els comerciants del barri del Poblenou.

SEGUEIX ESCENA POBLENOU A LES XARXES!