MUNT DE MOTS 2013 IV FESTIVAL DE NARRACIÓ ORAL DE BARCELONA (del 19 al 26 d´octubre)

Cartel-Munt-de-Mots-2013

Del 19 al 26 d’octubre se celebrarà la quarta edició del Festival de Narració Oral de Barcelona, el Munt de Mots. Enguany comptarem amb més de 50 activitats realitzades per més de 40 narradors/es de 13 països diferents, en més de 40 espais de la ciutat de Barcelona.

La intenció és poder oferir una gran festa d’imaginació, seducció i creativitat que només s’aconsegueix amb la paraula dita a través de la narració oral de contes per a infants i adults.

Arribem, a aquesta quarta edició, amb l’esperança d’estar consolidant un projecte que va néixer amb el prop sit de promoure l’art de la narració oral a Barcelona. Amb una amplia oferta d’espectacles per al públic familiar, infantil i adult, una exposició d’il·lustracions, conferències, projeccions, concursos i tallers d’alta qualitat, per a un públic creixent i cada dia més coneixedor i exigent. Ens avalen els més de 8.000 espectadors i prop de 300 activitats realitzades en les anteriors edicions.

Organitzat pel Centre Cívic Pati Llimona i l’Associació Munt de Paraules, el Festival compta amb el patrocini del Consorci de Biblioteques de Barcelona, el Museu de la Música, el Consulado de la Republica Bolivariana de Venezuela, els Centres Cívics i Culturals de Barcelona i 92 micro-mecenes que van participar de la nostra campanya de Verkami. Així mateix compta amb el suport de l’Ateneu de Nou Barris, l’Ateneu Roig, la Casa Amèrica Catalunya, el Teatre El Almazén, el Teatre Tantarantana, el Harlem Jazz Club, la Llibreria Santos Ochoa, el Consulat de Brasil a Barcelona, les Biblioteques de Gavà, el Bar Pla de la Calma, el Centre Artesà Tradicionarius, el Centre d’Estudis Musicals María Grever, Cordes del Món, Contes i Cuentos, Llibre Obert, el Taller de les Arts de Palau-solità i Plegamans, la Biblioteca del Masnou, Trànsit Projectes i la Sala Luz de Gas. També col·laboren amb el Festival el Diari Digital de Cultura Núvol.com, el club Tr3sC, les editorials Edelvives, Baula, Ekaré i la RIC (Red Internacional de Cuentacuentos).
Munt de Mots oferirà espectacles de narració oral tradicional, experimental, en diferents idiomes, i sobretot ens farà riure, ens commourà, ens farà reflexionar…

 

La inauguració

Malgrat les activitats del festival s’iniciaran el dissabte 19 d’octubre, la inauguració – d’entrada lliure – es farà a la Sala Luz de Gas el dilluns 21 d’octubre a las 20:00h. Comptarà amb l’actuació d’alguns dels rondallaires que participen en aquesta edició com: Lilly Story (Austràlia), Samuel Mountoumnjou (Camerún), Mercedes Alfonso (Cuba), Quico Cadaval (Galícia), Yoshi Hioki (Japó), Luis Correia (Portugal), M nica Torra (Catalunya) i Crispín d’Olot. És una molt bona oportunitat per fer un tastet global del que donarà de si el festival, així com un molt bon moment de trobada amb tots els narradors/es. L’acte també comptarà amb la música dels alumnes del Centre d’Estudis Musicals Maria Grever (Parets del Vallès).

 

El director
Rubén Martínez Santana
Nascut a Caracas (Veneçuela) i llicenciat en Comunicació Social per la Universitat Central de Veneçuela (1990). Va ser guardonat al seu país amb el Premio Nacional de Narrativa Breve (1995), els Premi Nacional de Cuentos para Niños (1998), i de “Texto Informativo para Niños” (1998), entre d’altres. Actor de planta del grup ALTOSF, desde 1991. Va ser coautor i actor de la sèrie infantil per a televisió Juana la Iguana (Menció d’honor del The Film Council of Greater Columbus, Ohio, 1996).

Rondallaire desde 1984, va ser pioner del movimient de narración oral a Veneçuela (grup “Cuentos bajo la Sombra”) i va contribuir en la creació del moviment de narradors orals a Xile (1993-1994) i del movimiento de grups de narradors a Catalunya (2002-2008). Ha actuat en festivals de Col mbia, Egipte, Israel, Grècia, Argentina, Xile, Alemanya, Holanda, França, Martinica i tot l’estat espanyol. A Barcelona va participar del F rum de les Cultures 2004, i en teatres com el Llantiol i el Teatre Romea. És Premi de Dramatúrgia Ambiental (1990); Premi de Dramatúrgia Infantil Aquiles Nazoa (1998) i la seva obra “La Viuda de Pérez” va rebre el Premi Municipal de Teatre (1991). La seva pera breu “Campana de Silencio” també va rebre el Premi Teatre Infantil Nacional (1992).

Ha publicat diferents llibres de contes, poesia i teatre per a infants i joves a Veneçuela: “Magos Ranas, Puertas y Sucesos Menores” (Litterae 1995), “El Libro de los Libros” (Isabel de los Ríos 1998), “Dragones y Telones” (Comala 2000), “Carruselimbo Circus Mágica” (Isabel de los Ríos 2000), “Sopotocientos Problemas Difáciles” (Isabel de los Ríos 2004), “Un gato en una esquina” (El Nacional, 2006) i finalment el seu poemari “Coquitos” (Isabel de los Ríos 2009), que va rebre el Premi del Centre Nacional del Llibre al Mejor Libro Infantil del año en Venezuela (2009). El primer llibre que va publicar a l’estat espanyol va ser “47 ideas para una novela” (editorial Palabras del Candil, 2008). També ha publicat els seus contes al diari El Tiempo (Bogotá, 1990); El Mercurio (Santiago de Chile, 1993); El Nacional (Caracas, 2002) i en diferents revistes com “El Espantapájaros” (Colombia, 1995), “Letras” (Caracas, 1991-96) i també va col·laborar amb “Le Monde Diplomatique” (en espanyol) (2007) entre d’altres.

El seu perfil polifacètic el va dur a editar quatre discos “El Diario de Darío” (1995); “Babilonia D.F” (1999) nominat en els Premis Venezuela Pop n’ Rock (2000), “La Ópera del Silencio” (2001) i “Calicanto” (2009). Va dirigir el grup de teatre Altosf Barcelona (2002-2007) amb el que va estrenar diferents obres. Ha treballat com a titellaire amb el grup “Etcétera Teatro” en el muntatge de “Pere i el LLop” del Gran Teatre del Liceu de Barcelona (2008), i també en el programa de TVE “Los Lunnis” (2006). En el mateix programa va escriure l’obra teatral “Lucrecia y los Lunnis”, estrenada al Teatre Tívoli el desembre de 2006. Va fer de guionista pel programa MIRASATELE, d’IB3 (2006) i per al programa nordamericà per a nens Computoys (2006-2007).
Ha donat classes del mètode altosf a Maastricht, Holanda (2002-2006).

Imparteix tallers i conferències sobre narració oral en Centros Cívics, a la UAB (Primavera 2004 y 2005), la Universitat Jaume I (Maig 2003), el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (2005), la Federació de Treballadors de L’Ensenyament d’UGT (2007), Centres de Recursos Pedag gics (2005-2007) i és professor del programa Atrapa la Paraula, del Consorci de Biblioteques de Barcelona, des de 2002. Desde 2003 coordina el Cuentod@s, l’espai lliure per narrar i escoltar contes, al Centre Cívic Pati Llimona. Viu a Barcelona des de l’any 2001. I des de l’any 2010 dirigeix el Festival Munt de Mots.

 

El públic com a principal actor
Un any més, el festival s’ha proposat implicar al públic fent-lo participar de l’art de la narració. És per aquest motiu que s’oferiran tres espais oberts a la participació per tal que tot aquell qui vulgui explicar un conte ho pugui fer. Sense guió i sense programació prèvia!

El primer d’aquests espais, el Cuentod@s, se’ns presenta sota el títol “Ho tinc a la punta de la llengua”. Tot aquell qui vulgui es podrà acostar al Centre Cívic Pati Llimona el vespre del dia 24 d’octubre a les 20h i podrà pujar a l’escenari amb l’única condició de narrar-nos un conte er tic.
Un altre racó d’aquestes característiques serà el Narrín Narrán, és un dels espais que regularment ja funcionen a la nostra ciutat i on tothom podrà participar amb les seves hist ries. Serà el 23 d’octubre a les 19’30h al Centre Cívic La Farinera del Clot.

Finalment, el divendres 25 d’octubre, els qui s’acostin al Centre Cívic Torre Llobeta també podran gaudir del plaer de sentir el caliu del públic mentre narren una hist ria. Per qui ho desitgi també podrà assistir, simplement a escoltar les hist ries que s’hi narrin.

 

Un munt d’il·lustracions

Una de les principals novetats del festival és una exposició participativa. La idea és senzilla: un grup d’il·lustradors estarà caçant imatges en les diverses activitats d’aquest any. Imatges de cada sessió, dels contes narrats, de detalls… Els il·lustradors faran volar els seus pinzells i s’aniran afegint a l’exposició dia a dia i segons vagin arribant al Centre Cívic Pati Llimona per lliurar-les. Cada dia, “Munt d’Il·lutracions” presentarà obres noves. La nit de cloenda del Festival, l’exposició estarà acabada i quedarà inaugurada.

 

El Festival surt a l’exterior
Aquest any el Festival surt de la ciutat per donar-se a conéixer i acostar les narracions a diferents poblacions de la província. Aquest és el cas de Gavà, que acollirà sessions a la Biblioteca Josep Soler Vidal i la Biblioteca Marian Colomé. També oferiran sessions del Munt de Mots la Biblioteca del Masnou, el Bar Pla de la Calma de Cardedeu i el Taller de les Arts de Palau-solità i Plegamans
Concurs #InstaMots Convidem al públic a fer fotos de les activitats del Festival, i a pujar-les a Instagram, amb l’etiqueta #instamots. La fotografia amb més “Likes” guanyarà un lot de contes que es lliurarà a la cerim nia de cloenda del Munt de Mots 2013, al Centre Cívic Pati Llimona. (El Festival es reserva el dret d’utilitzar les imatges concursants per a promocionar-se, sempre citant-ne als autors/es)

 

Cinc CONTEnents i CuentaeLinguae De les moltes sessions que es podran veure al llarg del festival, aquestes són, sense cap mena de dubte, les més internacionals de totes.

Cinc CONTEnents:
Per primer cop a Barcelona, cinc narradors orals vinguts dels cinc continents narraran les seves hist ries amb la veu de les seves diferents cultures. Yoshi Hioki (Àsia), Samuel Mountoumnjou (Àfrica), Mercedes Alfonso (Amèrica), M nica Torra (Europa), Lilli Story (Oceania). Tots en un mateix escenari, al Teatre Tantarantana el dimarts 22 d’octubre a les 21’15h.
CuentaeLinguae: Es tracta d’una sessió de contes en diferents idiomes. Per … no cal patir si no parleu francès, japonès o bamún, ja que els contes atravessen els idiomes i arriben a nosaltres transportats per la musicalitat, els matisos i l’energia d’aquell qui els narra. Aquest espectacle políglota, que va ser una experiment de la primera edició, ha esdevingut una de les sessions de més èxit del Munt de Mots.
En aquesta ocasió comptarem amb Lilli Story (anglès), Pepito Mateo (francès), Quico Cadaval (gallec), Yoshi Hioki (japonès), Samuel Mountoumnjou (bamún), Sara Esteban (llengua de signes catalana)…

 

La cloenda

L’acte de cloenda tindrà lloc al Centre Cívic Pati Llimona, el dissabte 26 a partir de les 22:30h. Serà una gran festa presentada pels narradors colombians Alekos i Diego Parra. Una llarga sessió de contes, quasi una marató, que, en canvi, es fa molt curta en la veu d’alguns dels contacontes que hauran participat al Munt de Mots 2013: Quico Cadaval (Galícia), Pepito Mateo (França), Grupo Cuanto Cuento (Madrid), Samuel Mountoumnjou (Camerún), Lilli Story (Austràlia), M nica Torra (Catalunya)… A més, també podrem gaudir de la música del guitarrista veneçolà Carlos Cruz. Ja estàs convidat… vindràs a acomiadar-te?

Gairebé tots els espectacles que ofereix el Munt de Mots són gratuïts excepte en comptades ocasions. Es recomana consultar el programa a la web www.muntdemots.org per tal de no perdre’n detall.

El IV Festival de Narració Oral Munt de Mots 2013 és una perfecta oportunitat per gaudir de la saviesa i la màgia que neixen en nosaltres, cada cop que ens reunim, grans i petits, joves i avis, convocats per l’ancestral convit del “Hi havia una vegada…”.

MÉS INFORMACIÓ A INTERNET I XARXES SOCIALS
Web del festival www.muntdemots.org