Torrons i Mel Alemany promociona el Montsecamb una sèrie limitada d’art i torró il·lustrada per artistes locals

 

Torrons i Mel Alemany promociona el Montsecamb una sèrie limitada d’art i torró il·lustrada per artistes locals

 

  • L’empresa Torrons i Mel Alemany presenta una sèrie limitada d’art i torró de col·lecció de només 2.000 unitats inspirada en ‘l’Univers del Montsec’
  • La caixa, il·lustrada per artistes del territori, ha estat elaborada íntegrament per persones amb discapacitat de la fundació Ilersis Shalom 
  • La iniciativa és part del projecte ‘L’Univers Alemany. Art, cultura, humanitat’que aposta pel territori, la cultura i la no robotització

Àger, 7 de novembre de 2016.- L’empresa familiar Torrons i Mel Alemany d’Os de Balaguer (La Noguera) ha presentat avui al Centre d’Observació de l’Univers (COU) del Parc Astronòmic del Montsec una sèrie limitada de torró amb caixes d’art il·lustrades per artistes del Montsec. Amb aquesta acció, Alemany fa una aposta per promocionar la marca Montsec i el seu cel. Considerat el millor de Catalunya i un dels millors del món per a l’observació de les estrelles, certificat com a Reserva i Destinació Turística Starlight amb l’aval de la UNESCO i l’Organització Mundial del Turisme (OMT).


D’esquerra a dreta: Víctor Pedra, Concepció Cañadell, Teresa Benet, Ferran Alemany, Josep Talamonte i Salvador J. Ribas.

El torró d’aquesta caixa exclusiva ha estat recentment premiat amb el Great Taste Awards, considerat l’Oscar del món de l’alimentació delicatessen. Cada caixa inclou cinc barretes de torró (Torró Dur, Torró Tou, Crema Torrada, Crocant i Bombó Ametlla) i una làmina amb l’obra original numerada i signada pels autors, Víctor Pedra i Josep Talamonte.
 
4563d7d3-72d7-4b7d-a654-3aa48c151be8

 

 

 

 

 

Les caixes il·lustrades pels artistes del Montsec. (Foto: Latipo)

Pedra i Talamonte, artistes que creen i resideixen als nuclis d’Alberola i Os de Balaguer, s’han inspirat en l’univers del Montsec per il·lustrar les caixes d’aquesta sèrie limitada d’art i torró de col·lecció, de la qual se n’ha fet una tirada de només 2.000 unitats (1.000 de cada model) i que es podran adquirir -entre altres establiments- a la botiga de Torrons i Mel Alemany d’Os de Balaguer, al Centre d’Observació de l’Univers, al Monestir de les Avellanes i a la botiga Bo de Shalom de Lleida.
 
La caixa s’ha acabat de confeccionar a la fundació Ilersis Shalom i es tracta del primer producte que llança la marca Alemany dins del seu projecte ‘L’UNIVERS ALEMANY. Art, cultura, humanitat’ que aposta per l’arrelament al territori, l’impuls a la creativitat artística dels que hi habiten i la humanització dels processos de producció.

 

Una performance del Col·lectiu Free’t ha servit per presentar el projecte L’Univers Alemany.
(Foto: Marc Casals)

 

‘L’UNIVERS ALEMANY’ EXPLICAT AMB UNA PERFORMANCE DEL COL·LECTIU FREE’T
Una performance del Col·lectiu Free’t ha servit per ‘explicar’ el projecte ‘L’Univers Alemany. Art, cultura, humanitat’ del qual forma part la caixa de torró i art de col·lecció. Aquest col·lectiu, que actua el proper dissabte 12 de novembre al cicle ‘Música sota les estrelles’ del COU, ha escenificat l’aposta d’Alemany pel territori. Una ballarina ha donat el tret de sortida amb una dansa aparentment improvisada al peu de la serra del Montsec en el marc del centre d’Observació de l’Univers. L’han acompanyat en la improvisació dos violins, un clarinet i un DJ amb música electrònica.
 

ART, CULTURA, HUMANITAT 
Segons ha explicat el gerent de Torrons i Mel Alemany, Ferran Alemany: “Els conceptes ‘Art, cultura, humanitat’ són els tres pilars de l’empresa, sempre tenint com a base la seva fixació al territori del Montsec”.

  • Art, entenent el suport a l’art i la creativitat com a font de creació de noves oportunitats per un territori, com les caixes de torró de col·lecció que s’han presentat avui, amb la inspiració en el Montsec. Amb aquesta voluntat i recreant l’esperit de l’àvia Mundeta, que al segle XIX va idear un caramel amb mel i fruits secs, Alemany aposta per la creativitat per mantenir el vincle amb el territori
  • Cultura, entesa com l’aposta de l’empresa per vincular-se a propostes culturals que permetin associar el Montsec a la cultura i per tant, ‘contribuir a crear’ la marca Montsec també en l’àmbit de la cultura. Així, aquest any per exemple, Alemany ha donat suport a projectes de projecció del Montsec cap enfora com el Festival Vallsonora, ha estat present als Premis Gaudí de Cinema o a altres festivals del territori, com el festival Cua d’Estiu.
  • Humanitat, entesa com la no robotització dels processos industrials de l’empresa. Un dels motius pels quals Alemany ha pogut quedar-se al Montsec és de fet, aquesta aposta estratègica per la humanització. Així per exemple, part del packaging i l’etiquetatge dels seus productes (mel i torró) es porta a terme en els centres especials de treball de 4 entitats que ocupen persones amb discapacitat de les Terres de Lleida (Fundació Aspros, l’Estel, Ilersis Shalom i la Torxa). Com a mostra d’aquest compromís social, Alemany ha doblat enguany la contractació de persones amb discapacitat, superant les 50.

 
 
ELS ORIGENS D’ALEMANY: EL CARAMEL DE MEL DE L’ÀVIA MUNDETA
La performance d’avui s’ha inspirat en la història de Torrons i Mel Alemany que s’inicia a finals del segle XIX quan la Sra. Mundeta feia un caramel amb la mel i els fruits secs de la zona. Atès que el Montsec és un terreny aspre i difícil per al conreu, aquesta activitat els resultava una bona alternativa. Aquest caramel es venia als mercats i de forma típica a les trobades de les ermites de l’entorn. D’allí en va sortir el torró que encara produeixen a dia d’avui en les gammes més clàssiques: el tou i el dur.
 
El proper salt endavant en l’activitat familiar fou l’any 1929, quan el fill de la Sra. Mundeta va visitar l’Exposició Universal de Barcelona, on va comprar una primera màquina per coure la pasta.
 
Paral·lelament, als anys trenta, el Sr. Miquel Alemany i Boix va començar a treballar amb les abelles i a produir mel amb les tècniques de les arnes mòbils, les quals permetien augmentar considerablement la producció amb molts menys esforços. Va ser un monjo del Monestir de les Avellanes, del mateix municipi d’Os de Balaguer, el que li va ensenyar l’ofici.
 
El volum de mel que comercialitzava va anar creixent fins que el seu fill, Miquel Alemany Hospital va instal·lar-hi l’envasadora als anys setanta, fet que va permetre a Alemany entrar al mercat amb força amb una marca pròpia. Els fills (Ferran i German Alemany) s’incorporarien els anys 90.
 
La marca preveu un increment de vendes d’un 15% a finals del 2016.
 
Aquest salt endavant ha estat en bona part gràcies a l’acord comercial amb la cadena britànica de supermercats Marks&Spencer i el reconeixement internacional a través del premis Great Taste Awards, considerats els Oscar de l’alimentació delicatessen.
 
Segons explica Ferran Alemany, gerent de Torrons i Mel Alemany, “per una empresa familiar com la nostra significa un reconeixement que molt important que firmes d’aquest prestigi es fixin en els nostres productes, elaborats de forma totalment artesanal”. Ferran Alemany, el seu germà German, i el seu pare, Miquel, estan actualment al capdavant del negoci.
 
El tret diferencial del torró Alemany es deu a una recepta del segle XIX que atorga a la pasta un blanc característic. Una cocció lenta, fruits secs de proximitat i una mel de romaní molt seleccionada són part d’un secret que dóna un gust característic i diferenciat al torró. La recepta data del 1879 quan l’àvia Mundeta va crear un caramel de mel i fruits secs i d’allí en va sortir el primer torró. Des d’aleshores, cinc generacions de la família Alemany han seguit el procés artesanal de l’elaboració del torró.
 
La mel de marca Alemany es ven principalment a Catalunya, però també a Europa. Fa 10 anys que està present a Harrods amb unes petites gerres de mel del Pirineu. També acaba d’introduir-se amb dos distribuïdors als Estats Units i s’ha començat a vendre a Hong Kong i la Xina: el principal país productor de mel del món busca la garantia de qualitat en el producte d’aquesta empresa familiar.
 
La marca Alemany està especialitzada en mels monoflorals, les quals es recullen als apicultors d’arreu del país. Segons explica Ferran Alemany, “seleccionem les millors mels de cada apicultor, els coneixem de fa molts anys i formen part ja de la família Alemany. La confiança és clau en la nostra activitat, ja que ens volem assegurar que la mel sigui de producció totalment natural. Per aquest motiu, defugim de les mels d’importació perquè en la majoria dels casos són de qualitat dubtosa”.
 
 
CLÀSSICS AMB EL TORRÓ I INNOVADORS AMB LA MEL
Amb els torrons, els Alemany són molt clàssics. Elaboren amb la fórmula tradicional del segle XIX i fan el dur i el tou. Han afegit algunes varietats com el crocant, el bombó ametlla i la crema torrada, aquesta darrera amb una gran acceptació entre els consumidors per la tendresa de la massa i el punt cremat. Els torrons estan fets de forma totalment artesanal i envasats en formats de 150 i 300 grams, principalment.
Amb la mel però, són innovadors. Sota el concepte de “mel amb va­lor afegit”, ofereixen les noves varie­tats de mel, la línia Gourmet i la línia Salut. En la línia Salut, trobem la mel amb gelea reial, pròpolis o pol·len.
 
TORRONS I MELS AMB CINC ESTRELLES
Els torrons i la mel d’Alemany han estat reconeguts amb cinc estrelles en l’edició d’enguany dels Great Taste Awards 2016, considerats els Oscar de l’alimentació “delicatessen”. En el marc de la Catalonia Gourmet Experience, Alemany va presentar el passat mes de setembre els seus productes guardonats: la mel de castanyer, la mel amb crema d’ametlla, la mel de taronger amb pell de taronja, el torró tou i la torta imperial. Aquesta distinció s’afegeix a l’estrella que va rebre el 2014 per la mel amb crema d’avellana. El premi inclou la mel Alemany al “Great Taste Club”, un club gastronòmic exclusiu dels productes alimentaris “delicatessen”, en superar la rigorosa prova de qualitat a la qual se sotmet: un tast a cegues de 400 especialistes del món culinari. Les mels guardonades formen part de la línia de mels gourmet d’Alemany.
 
Entre aquests “jutges” s’hi troben comercialitzadors de productes d’alta cuina, xefs, crítics i periodistes gastronòmics i altres experts, que decideixen els productes guanyadors basant-se només en el seu bon sabor. El logotip del “Great Taste Award” és un signe de confiança per als consumidors britànics i una garantia del seu excel·lent sabor.
 
 
L’ACTIVITAT EMPRESARIAL D’ALEMANY
Torrons i Mel Alemany, ubicada a Os de Balaguer, produeix 60 tones de torró, de les quals un 80% es venen a Catalunya, un 10% a l’Estat espanyol i un 10% a altres països, com és el cas d’Anglaterra. Alemany però, està apostant fortament per la mel. De la mel que envasa Alemany, un 75% es consumeix a Catalunya, un 10% a l’estat espanyol i un 15% va destinada a l’exportació.
 
Els productes Alemany es poden comprar als supermercats Plusfresc, Condis, BonPreu, Casa Ametller, El Corte Inglés, Sorli Discau i Caprabo, a més d’agro-botigues, establiments turístics i comerç tradicional o gourmet.

PREMSA:
Comunicant Bona Premsa

Berta Palau: T. 676 638 598 / berta.palau@comunicantbp.cat
Mireia Tena: T. 638 049 855 / marqueting@comunicantbp.cat
 

Descarregar imatges (FIRMA DE FOTO: Marc Casals)
L’UNIVERS ALEMANY
 
A la localitat d’Os de Balaguer, sota l’esguard del Montsec i del seu cel excepcional, Torrons i Mel Alemany ha bastit un univers del dolç. Des de fa cinc generacions, la família Alemany elabora torró artesanal i selecciona la mel dels millors apicultors.
 
De la creativitat necessària per sobreviure en una terra aspra i del profund arrelament als orígens neix l’Univers Alemany. Un projecte de Torrons i Mel Alemany que promou una mirada al món des del Montsec i cap al Montsec.
 
Una constel·lació particular en què les persones passen al davant de les màquines, els artistescreen la realitat quotidiana i les estrelles guien l’itinerari que s’ha de seguir.

 
 
BENVINGUTS A L’UNIVERS ALEMANY
ART, CULTURA, HUMANITAT
www.alemany.com