Del 20 al 30 d’abril se celebra la 2a edició de Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona, sota el lema Empatia Radical i estrenant nou emplaçament


Del 20 al 30 d’abril se celebra la segona edició de Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona amb l’Empatia Radical com a lema principal i estrenant nou emplaçament.

L’entorn del Parc de les Glòries serà l’epicentre del festival, un espai de trobada per a la ciutadania on tindran lloc instal·lacions efímeres, debats, exposicions, rutes, tallers i concerts, entre moltes altres activitats.

Durant gairebé dues setmanes el festival convertirà aquest àmbit de Barcelona en un laboratori d’experimentació i divulgació arquitectònica i urbana. Model és un espai de reflexió i celebració que ens acosta l’arquitectura experimental i ens ajuda a repensar com volem viure junts a través de nous models de ciutat i nous imaginaris.

Una de les altres novetats d’aquesta edició és la creació del Premi Model amb la voluntat de posar en valor el treball independent de creadors i creadores locals i internacionals. Tenen tres categories: Premi Model Instal·lacions, Premi Model Arquitectures Digitals i Premi Model Pensament i Comissariat, dotades amb 8.000 €, 3.000 € i 4.000 €, respectivament. La primera edició del Premi Model a l’Experimentació Arquitectònica ha rebut 117 propostes de 60 ciutats i 23 països diferents.
 
S’han seleccionat 13 guanyadors que tindran l’oportunitat de concebre i dissenyar una de les instal·lacions, realitats augmentades, projectes curatorials i/o projectes experimentals que es desenvoluparan durant l’edició de Model 2023 a la ciutat de Barcelona.

Fins al 20 de març està oberta la convocatòria de +MODEL, el conjunt de la ciutadania i entitats podran enviar propostes d’activitats i instal·lacions sobre l’impacte de l’arquitectura i el patrimoni a la ciutat, i les escollides s’inclouran en el programa del festival.

Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona va ser fundat el 2022 per l’Ajuntament de Barcelona i enguany es gestiona a través de la Fundació Mies van der Rohe.
Del 20 al 30 d’abril se celebra la segona edició de Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona. El festival fundat el 2022, enguany es gestiona a través de la Fundació Mies van der Rohe ité com a objectiu transformar l’espai urbà en una plataforma per al talent arquitectònic i de disseny emergent, la ciutat en un fòrum de trobada per a líders de pensament d’arreu; i, més significativament, l’arquitectura en un espai d’exploració i inspiració per a tota la ciutadania.

El festival va néixer amb l’horitzó de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona 2026 com a espai de reflexió i celebració que ens acosta l’arquitectura experimental i ens ajuda a repensar com volem viure junts a través de nous models de ciutat i nous imaginaris.

Durant gairebé dues setmanes, del 20 al 30 d’abril, Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona impulsa i emmarca els esdeveniments que anteriorment havien tingut cabuda en la Setmana de l’Arquitectura i convertirà els carrers de Barcelona en un laboratori d’experimentació i divulgació arquitectònica i urbana.
 
L’epicentre del festival tindrà lloc a l’entorn del Parc de les Glòries, un espai de trobada per a la ciutadania per gaudir d’instal·lacions efímeres, debats, conferències, exposicions, projeccions, rutes, tallers, concerts, performances i obres d’arquitectes, urbanistes, paisatgistes, artistes, científics, economistes, advocats i poetes entre molts d’altres que contribuiran en aquesta segona edició del festival. 

LEMA 2023: EMPATIA RADICAL

Model va ser fundat amb l’esperit i els valors de circularitat material, diversitat, i escalaritat en el temps i l’espai que continuen sent vigents com a forma d’entendre tots els projectes desenvolupats dintre del marc del festival (re-utilitzar, re-diversificar, re-situar, re-plantejar).
 
L’edició de 2023 del festival presenta espais d’investigació, experimentació i celebració del poder transformador de l’Empatia Radical en el disseny, l’arquitectura i la ciutat.
 
L’Empatia Radical va més enllà de la simpatia o la comprensió, i impulsa les persones i les comunitats a prendre mesures per abordar les necessitats i experiències dels altres d’una forma profunda i autèntica. En el context de l’arquitectura i el disseny, Empatia Radical implica dissenyar espais i edificis que no només responguin a les necessitats i desitjos dels usuaris, sinó que s’esforcen per abordar qüestions socials, culturals i ambientals de forma transversal.
 
L’objectiu de l’Empatia Radical en arquitectura és crear espais que no només compleixin funcions pràctiques, sinó que també tinguin un impacte positiu en les comunitats a les quals serveixen contribuint a un món més equitatiu, inclusiu, just i sostenible, en el present i en el futur.
 
Quina és l’estètica, la materialitat, o el mètode projectual per a la producció d’una arquitectura que aspiri a ser radicalment empàtica? Quines lleis, economies, i processos arquitectònics innovadors s’estan desenvolupant a Barcelona i al voltant del món per construir una societat millor? Aquestes són algunes de les preguntes que estructuraran la nova edició del festival.
 
Model 2023, festival impulsat per l’Ajuntament de Barcelona el 2022, enguany s’organitza a través de la Fundació Mies van der Rohe i comptarà amb la direcció artística d’Eva Franch i Gilabert, en col·laboració amb un ampli equip d’arquitectes, comissaris i comissàries i més de 50 institucions i organitzacions de la ciutat seleccionades a través d’una convocatòria oberta.

PREMIS MODEL 2023

Amb la voluntat de posar en valor el treball independent de creadors i creadores locals i internacionals, Model 2023 va començar convidant a arquitectes, investigadors i investigadores culturals, comissaris i comissàries d’arreu del món a participar en el Premi Model 2023 i formar part de l’equip creatiu que gestarà aquest gran esdeveniment de ciutat. La primera edició del Premi Model a l’Experimentació Arquitectònica va rebre 117 aplicacions de 60 ciutats i 23 països diferents.
 
El Premi Model a l’Experimentació Arquitectònica s’ha atorgat a col·lectius i/o individus que s’encarregaran de concebre i dissenyar les instal·lacions, realitats augmentades, projectes curatorials i/o projectes experimentals que es desenvoluparan durant l’edició de Model 2023 a la ciutat de Barcelona.
 
Hi ha tres categories

Premi Model Instal·lacions: dotat amb 8.000 €, vol donar suport a la producció de projectes que promoguin noves formes d’ocupar, programar i construir l’espai públic. 

Premi Model Arquitectures Digitals: dotat amb 3.000 €, posa en valor projectes que impulsin noves maneres d’ocupar, programar i construir l’espai públic a partir de formes digitals incloent realitats augmentades. 

Premi Model Pensament i Comissariat: dotat amb 4.000 €, va dirigit a iniciatives basades en projectes curatorials, exposicions i debats que promoguin noves formes d’ocupar, programar i construir l’espai públic.

Els cinc membres del juratTatiana Bilbao, fundadora & principal de Tatiana Bilbao Estudio, Mèxic; Carson Chan, comissari i director de l’Institut Emilio Ambasz per a l’estudi del Built and Natural Environment al MoMa de Nova York; Eva Franch i Gilabert, directora artística de Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona; Xavier Matilla, arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona, i Anna Ramos, directora de la Fundació Mies van der Rohe, van escollir entre les propostes presentades els següents guanyadors:

Premi Model Instal·lacions:

– Equal Saree (Barcelona)
– Daryan Knoblauch (London/Cologne)
– H3o Architects + DFMD + Galantus Natura (Barcelona/Ciutat de Mèxic)
– Harrison Atelier (HAt) (Nova York)
– Kosmos i Parabase (Zúrich/Graz/Barcelona/Basilea)

Premi Model Arquitectures Digitals:

– Besler & Sons (Nova York)
– Farah Michel (Dubai)     
– Mathilde Marengo i Iacopo Neri, Institute for Advanced Architecture of Catalonia (Barcelona)
– Víctor Enrich (Barcelona)

Premi Model Comissariat:
– Ethel Baraona (Barcelona)
– Noa Yarkoni, Mar Gené i Tiffany Whittaker (Barcelona)
– Oscar Guayabero i Daniele Porretta (Barcelona)
– Temporary Pleasure (Berlín/Brussel·les/Barcelona)EIXOS

Tant fòrum com festa com laboratori d’arquitectura, idees i pensament, Model presenta espais comuns per a l’experimentació, la disseminació i el debat. El festival permet aprofundir en problemàtiques importants des d’un punt de vista tant filosòfic com social, des de l’arquitectura i la transdisciplinarietat a través de conceptes que s’articulen des d’un espai dialèctic en constant desenvolupament i transformació.
 
Els cinc eixos temàtics del festival, desenvolupats a partir de dues trobades amb entitats, organitzacions i col·lectius de la ciutat de Barcelona, ofereixen una plataforma conceptual i pràctica de trobada per a tots els esdeveniments desenvolupats a través del festival, incloent-hi les activitats de +Model. Aquests cinc eixos que aniran creixent o canviant en el temps i en futures edicions, constitueixen elements estructurants d’un procés d’investigació que permet any rere any desenvolupar converses transversals i cumulatives.
 
Entre-EspèciesEn un moment en el qual és necessari anar més enllà de la idea de l’ésser humà com a centre de tot, més enllà de l’antropocentrisme, la ciutat no pot continuar tenint en compte només els interessos de les persones. La salut de les ciutadanes depèn dels arbres que netegen l’aire que respirem i de la vitalitat de la nostra microbiota. La qualitat de vida està directament relacionada amb els insectes que cohabiten el nostre espai. Avui en dia, tota ciutat és un ecosistema amb equilibris delicats i una comunitat multi-espècie. Després de la crisi de la Covid, som més conscients que mai que el destí dels humans està lligat al de les altres espècies del planeta. Les amenaces planetàries de la crisi climàtica i la crisi de biodiversitat ens obliguen a repensar l’urbanisme des de noves perspectives que reconciliïn el benestar humà amb el de les altres espècies de la ciutat. I fins i tot, a desenvolupar intervencions arquitectòniques per a les necessitats de les ciutadanes que no són persones.
 
Entre-Cultures: La ciutat és un espai en el qual la convivència de les diferents persones comporta una constant confrontació de visions sobre com hauria de ser i construir-se. Així, la ciutat hauria de ser un lloc que inclou la celebració i la festa, però també el descans i el silenci. Hem de ser capaços d’integrar a cada nou habitant i les seves històries i tradicions, però alhora mantenir una identitat i memòria compartides.

La transformació de la ciutat és, en gran manera, una transformació cultural, en la qual revisem les errades del passat i incorporem noves conviccions sobre allò realment important i que millora les nostres vides. Canviar els estereotips de gènere o la cultura heteropatriarcal de certes tipologies arquitectòniques, o proposar una nova forma de mobilitat no és fàcil ni ràpid. Repensar la relació entre la ciutat i el món rural en el segle XXI pot no ser evident, ni entendre el que significa un espai públic i privat, divers i multicultural. No obstant això, l’arquitectura en una ciutat com Barcelona al segle XXI requereix que proposem nous models que ens ajudin a comprendre aquesta complexitat i transformar-la en un espai que vagi més enllà de la suma de les seves parts.
 
Entre-Classes: Les grans desigualtats a les ciutats contemporànies deixen una forta empremta visible sobre els seus mapes i societats, segmentant-les i omplint-les d’esquerdes de tota mena. Néixer avui en un barri de Barcelona o en un altre encara pot seguir marcant de manera determinant l’esperança de vida dels seus veïns, i les seves possibilitats de prosperar. L’arquitectura i l’urbanisme necessiten ser, abans que res, un contrapès de la bretxa de classes.
 
Permanentment amenaçat per la lògica depredadora de l’especulació, el dret a l’habitatge digne i accessible continua sent una de les necessitats més urgents a les quals l’arquitectura i la política urbanística s’enfronten avui en dia. Però en queden moltes altres: el dret a l’educació, a la cultura, a la participació i l’accés a tota mena d’oportunitats que permetin a cada ciutadana imaginar i triar el seu camí. Què pot fer l’arquitectura per produir espais més igualitaris i accessibles?
 
Entre-Generacions: Dissenyar i construir «una ciutat per a totes» només és possible si incorporem tota mena de persones: les joves, les adultes, les grans, les nenes, i aquelles que no s’identifiquen amb els valors de cap etiqueta generacional. El nostre espai públic és l’espai on convergeixen les necessitats de cada generació, i en aquestes friccions sorgeixen conflictes, però també oportunitats per a la convivència. Per sobre de les diferències generacionals, com imaginem arquitectures per a la cura mútua?
 
De la crisi climàtica a la crisi de biodiversitat, els conflictes de l’antropocè ens obliguen a pensar a llarg termini, tenint en compte els interessos de les generacions futures. La ciutat és l’artefacte llargterminista per excel·lència: la construïm avui, i heretaran els que ens succeeixin. Quina visió de la ciutat cal promoure si l’entenem com un pacte entre generacions?
  
Entre-Matèries: Per complir els objectius de l’Acord de París per a la descarbonització i la transició energètica, les ciutats que venen hauran –com a mínim– de reconstruir-se a partir de nous materials sostenibles i metodologies que redueixin la seva empremta material. Procediments bàsics inclouen regenerar sistemes i infraestructures per maximitzar la reutilització i la circularitat dels recursos així com optimitzar els fluxos d’energia i les xarxes que en depenen, des de la mobilitat al subministrament alimentari. La nova materialitat arquitectònica inclou també la logística, la microbiologia, i la tecnologia.
 
En realitat, molts conflictes de la ciutat contemporània sorgeixen en camps intangibles o que transcendeixen els nostres sentits. Des de les noves tecnologies i aplicacions que pretenen fer ciutats intel·ligents, s’estan creant nous usos i vincles a l’espai urbà que estan canviant el teixit i, fins i tot, la materialitat dels mateixos carrers, que va més enllà de la capacitat de les normatives actuals –i de la seva velocitat de transformació– de regular-los. Des de les aplicacions de repartiment de menjar a domicili a les aplicacions de cites, del carsharing al comerç electrònic de repartiment ràpid… Molts problemes de la ciutat contemporània es registren en aspectes immaterials que l’arquitectura constantment transforma en qüestions materials. Des de la crisi de qualitat de l’aire a la pol·lució sonora i lumínica, com intervenim arquitectònicament en aquesta ciutat mesurada i augmentada?LLIBRES MODEL
 
En aquesta edició, Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona coincideix amb Sant Jordi. El 23 d’abril, al Mercat dels Encants, amb un programa complet de presentacions de llibres i debats, Model convida les editorials internacionals d’arquitectura a presentar els seus llibres a la Fira del Llibre d’Arquitectura Model.

Al llarg de tot el festival, Llibres Model tornarà a presentar una selecció de llibres de diverses editorials internacionals que promouen i difonen obres i idees en l’àmbit de l’arquitectura. Els llibres seleccionats sobre arquitectura, filosofia i pensament crític conviden el visitant a reflexionar sobre el tema central de Model 2023: l’Empatia Radical.

En el marc de Llibres Model, una sèrie de llibreries i biblioteques barcelonines presentaran també col·leccions especials per reflexionar sobre la temàtica principal i els cinc eixos del festival: Entre-Classes, Entre-Cultures, Entre-Espècies, Entre-Generacions i Entre-Matèries.

Com a nou format, Model posa en marxa en l’edició de 2023 els Salons del Llibre Model, una sèrie de visites a biblioteques privades que obriran al públic les portes a col·leccions particulars.

+MODEL
 
Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona és un esdeveniment de ciutat, integrador i inclusiu, que promou la reflexió col·lectiva amb la participació del conjunt de la societat. Per aquest motiu, Model convida a participar a tot el sector de l’arquitectura i a la ciutadania a través de +MODEL, amb l’objectiu d’enriquir el debat sobre l’impacte de l’arquitectura a la societat i el reconeixement del patrimoni arquitectònic i cultural des de diversos punts de vista.
 
Entitats i institucions de diferents disciplines socials, culturals i artístiques formen part del festival gràcies a una convocatòria oberta al públic general on tots tipus d’esdeveniments tenen cabuda incloent tots els formats: instal·lacions, exposicions, realitats augmentades, debats, rutes, concursos, tallers, cinema, festivitats, o conferències que busquen reimaginar col·lectivament allò que forma la ciutat de Barcelona. Es poden enviar propostes fins al 20 de març.
 
El festival convida a tots els participants a respondre amb creativitat al tema de Model 2023: Empatia Radical i a situar la proposta dintre d’un o varis dels eixos d’investigació del festival. Totes les organitzacions participants seleccionades rebran reconeixement oficial de participació a +Model a través de material gràfic; presència en la pàgina web de model.barcelona; presència a l’agenda d’esdeveniments del festival; presència en la pàgina de participants i organitzadors i llistat oficial d’agraïments; visualització a través de les xarxes socials oficials de @modelfestbcn; invitacions a tots els esdeveniments oficials d’inauguració i clausura i acompanyament durant la definició dels esdeveniments proposats.
 
Com a novetat d’aquesta edició, es constitueixen els Premis +Model, dotats amb 1000 € cada un, que s’atorgaran a un màxim de 15 propostes d’activitat seleccionades per un jurat que valorarà la rellevància i l’aportació de les propostes a les temàtiques dels eixos i als objectius del festival.

LOCALITZACIÓ
 
Model es desenvolupa a tota la ciutat a través de les iniciatives de +Model i d’una forma més concentrada en zones específiques que permeten al festival explorar de forma experimental situacions no resoltes, en procés de canvi o transformació. La primera edició de Model va tenir lloc a les Rondes de Ciutat Vella i aquesta segona tindrà lloc a l’entorn del Parc de les Glòries, un espai dotat d’una centralitat històrica i potencial en construcció. Amb una gran quantitat d’espais urbans en definició i un gran nombre d’equipaments significatius per a la ciutat, el Parc de les Glòries ha estat un important laboratori per a la innovació arquitectònica i urbana, i continua sent un lloc de reflexió, experimentació i desenvolupament urbà per a la ciutat.