«Amy (and the orphans)» una comèdia basada en fets reals sobre persones amb diversitat intel·lectual Del 5 de febrer a l’1 de març

Del 5 de febrer a l’1 de març
de dimecres a dissabte a les 20:30h
diumenge a les 18:00h
La companyia resident «La Niña Bonita» estrena «Amy (and the orphans)» una comèdia road-trip basada en fets reals sobre persones amb diversitat intel·lectual
L’obra denuncia la situació que vivien les persones amb síndrome de Down als anys 70És el primer cop que es presenta aquest text fora dels Estats Units

El proper 5 de febrer s’estrena per primer cop a Barcelona Amy (and the orphans) un text de la nord-americana Lindsey Ferrentino que la companyia resident “La Niña Bonita” presenta a la Sala Versus Glòries fins l’1 de març, amb la particularitat que la protagonista de la història és interpretada per l’actriu Odile Fernández, amb síndrome de Down. 

L’obra parla del cas real de la tieta de la dramaturga, Amy Jacobs, i denuncia la situació de les persones amb síndrome de Down als anys 70 i el tracte inhumà que rebien sobretot a les institucions on eren internades. Sota un to de comèdia/road-trip i amb un ritme vertiginós i uns diàlegs al més pur estil de Neil Simon, Ferrentino ens presenta una obra sense jutges, culpables ni víctimes, i sense lloc per a paternalismes. 
Els protagonistes de “Amy (and the orphans)” són Odile Fernández que interpreta a l’Amy, Roser Batalla que interpreta a Maggie, la germana; Herminio Avilés que interpreta a Jacob, el germà; Neus Suñé que es posa en la pell de Kathy, l’assistent social; Lorea Uresberueta que interpreta a Sarah, la mare i Xavi Àlvarez que interpreta a Bobby, el pare. 

“Amy (& the orphans”) es va estrenar oficialment a l´Off de Broadway al Roundabout Theatre Company  l’1 de març de 2018 amb una molt bona rebuda per part del públic i la crítica: “Ferrentino posee una empatía muscular que busca entrar en las mentes de las personas. Fue ella misma la que insistió en que una actriz con síndrome de Down fuera encargada de encarnar a Amy. Inquisitiva. Provocadora. Excepcional…Puede que te rompa el corazón”. – The New York Times 

La Niña Bonita, una de les dues companyies residents que tindrem aquest any a la nostra sala gràcies al suport de l’ICUB i l’ICEC, va ser fundada l’any 2015 i ha aconseguit els drets de l’autora per estrenar aquesta obra per primer cop fora dels EEUU. Aquest és el seu tercer projecte de teatre després de “El Camp” (de Martin Crimp) i “Montag 451” (que va estar en cartellera de l’escenari Joan Brossa el passat novembre). “Amy (and the orphans)” és una aposta no convencional, amb un tractament de la realitat sense paternalismes ni proteccionismes, entenent que és aquesta la proposta de l’autora, i com tot el que fan, per això el seu nom, aquest serà un espectacle bonic impossible d’oblidar. 
  
Sinopsi 

Després de la mort del seu pare, dos germans  amb dubtosa estabilitat emocional es reuneixen amb l’Amy, la seva cinèfila germana, internada tota la vida en una residència per a persones amb Síndrome de Down.
Els tres, amb la inesperada presència de la Kathy, la cuidadora de l’Amy, inicien un viatge per l’autopista.
Pel camí es trobaran amb centres comercials, retencions de trànsit i també algun drama familiar… Tancats en un karaoke, el restaurant preferit del seu pare, descobreixen l’esdeveniment que els va canviar la vida i la realitat indiscutible que l’Amy és l’única de tots ells que té clar què és el que vol.
 
  
DURADA: 80 minuts 
IDIOMA: Castellà 
INTÈRPRETS: Roser Batalla, Odile Fernández, Herminio Avilés, Neus Suñé, Lorea Uresberueta, Xavi Àlvarez 
DIRECCIÓ: Xavi Àlvarez i Neus Suñé 
ESCENÒGRAFA: Paula Font 
DISSENY DE LLUMS: Ganecha Gil 
PRODUCCIÓ I DISTRIBUCIÓ: Anna Prats 
COMUNICACIÓ I FOTOGRAFIA: Laia Prats 
ESPAI SONOR I VESTUARI: La Niña Bonita 
COACH ESPECIALITZADA: Elena Baliarda