El fotògraf Fernando Moleres captura la bellesa i la fragilitat de l’Àrtic a l’exposició ‘Melting Landscapes’ | Del 4/4 al 11/5 · L’Hospitalet

MELTING LANDSCAPES 
Una exposició de Fernando Moleres
Del 4 d’abril a l’11 de maig 

Mercat de La Florida · L’Hospitalet
El fotògraf Fernando Moleres denuncia els efectes del canvi climàtic amb una exposició que retrata la bellesa i la fragilitat de l’Àrtic
L’exposició Melting Landscapes està formada per 35 fotografies que Moleres ha fet durant les cinc expedicions a l’Àrtic realitzades al llarg dels últims sis anys.

La mirada de Moleres ens ofereix una perspectiva personal sobre la fragilitat d’aquests paisatges que estan desapareixent a causa de l’escalfament global.

A més de les fotografies, l’exposició compta amb dos documentals sobre les seves darreres expedicions i un videomuntatge immersiu.

La mostra es podrà veure del 4 d’abril a l’11 de maig a la sala polivalent del Mercat de la Florida de L’Hospitalet

L’exposició Melting Landscapes recopila algunes de les millors fotografies que Fernando Moleres ha capturat al llarg de les cinc expedicions que ha fet a l’Àrtic des de 2014. Es tracta d’una sèrie narrativa sobre Islàndia i Groenlàndia, dos dels llocs més vulnerables als efectes del canvi climàtic.

23 d’aquestes fotografies són inèdites i pertanyen al grup d’instantànies preses en les últimes expedicions de setembre de 2017 i gener de 2019, en què Moleres s’ha hagut de sobreposar a les condicions climàtiques més extremes per captar la bellesa d’aquests paisatges monocromàtics.

D’una banda, l’objectiu del bilbaí establert a Barcelona era capturar la màgia d’aquests paratges inhòspits i desoladors, i, de l’altra, deixar testimoni de la transformació mediambiental que estan experimentant aquestes zones del planeta a causa de l’escalfament global.

A més de les 35 fotografies, l’exposició consta de dos petits documentals produïts per Fujifilm i gravats pel videògraf Pepe Molina, que l’ha acompanyat a les últimes dues expedicions a Islàndia i Groenlàndia. Al documentals es pot veure Fernando Moleres caminant per sobre les estepes de gel marí, escalant el gel de les glaceres i aguantant les inclemències climàtiques per documentar els efectes de l’escalfament global, segons Moleres, el “repte present i futur més important que té la humanitat”.

Melting Landscapes també mostrarà un inquietant videomuntatge immersiu que permetrà que els visitants se submergeixin en l’univers de Moleres durant les expedicions. Imatges de paisatges d’un blanc infinit es contraposen amb fotografies de fenòmens migratoris, contaminació i devastació. I és que aquest univers fronterer imponent és, en realitat, un paisatge d’una gran fragilitat on la temperatura creix el doble de ràpid que a la resta del planeta.

Per captar aquestes imatges, Moleres ha hagut de fer front a situacions molt adverses comtemperatures de -25 ºC  a Groenlàndia el 2015, on es va haver de vestir amb tres capes de roba tècnica especial per a aquest tipus de temperatures gèlides, viatjar en trineu de gossos pel mar gelat davant de l’illa Disko de Groenlàndia, o caminar durant hores per la glacera islandesa de Vatnajökull a la recerca de les coves de gel.

“Me he centrado en los paisajes de hielo formados en un tiempo inmemorial que, como cápsulas de tiempo, caminan silenciosamente hacia el desvanecimiento. Allá, en los límites de lo visible, en una atmósfera que se intercambia entre la calma y el desasosiego, he trabajado con la intención de provocar una tensión entre dos mundos que se contraponen el ancestral de la quietud y el nuevo de la transformación”, Fernando Moleres.
Sobre Fernando Moleres 

Fernando Moleres (Bilbao, 1963) és un fotògraf freelance que treballa amb els seus propis projectes destinats a la publicació a premsa. Entre els seus reportatges destaquen els dedicats a l’explotació laboral infantil (World Press Photo 1998, Eugene Smith Additional Grant), el retorn dels refugiats a Ruanda, les dones treballadores o els menors empresonats a les presons africanes (World Press Photo 2011, Tim Hetherington Grant). Després de realitzar aquest projecte ha creat un projecte a Sierra Leona de reinserció dels menors que han passat per la presó. “Melting Landscapes” és l’últim treball de Moleres sobre l’escalfament global a l’Àrtic.

b2e2a181-8f0f-4231-ba01-25dc7eb910f2
MELTING LANDSCAPES
Una exposició de Fernando Moleres
Del 4 d’abril a l’11 de maig 

Mercat de La Florida · L’Hospitalet

Horaris:
De dimarts a dissabte: d’11 a 14h i de 17 a 20h.
Diumenges i festius: d’11 a 14h*
Dilluns: tancat

*(excepte diumenge 21/4 que romandrà tancat)