La comèdia Amnèsia del dramaturg argentí Nelson Valente s’instal·la a la Sala Petita del TNC Del 09/05//24 al 02/06/24


 
L’espectacle planteja amb ironia les dificultats d’entendre’s entre els diferents membres d’una família a l’hora de fer-se càrrec de la mare

Tard o d’hora la veritat sempre apareix

Del 09/05//24 al 02/06/24, la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya acull AmnèsiaL’obra és una comèdia del dramaturg Nelson Valente sobre les dificultats d’entendre’s entre els diferents membres d’una família a l’hora d’enfrontar-se al fet que la mare, puntal de la família, necessitarà ajuda a partir d’ara perquè ja no podrà viure sola.
Amb un humor irònic, l’autor i director argentí ens planteja un tema delicat però inevitable: I ara, qui cuida la mare?

«El que Amnèsia proposa plantejar a l’espectador – explica el director- va més enllà de qüestionar la sinceritat com a vehicle de comunicació entre les persones. Ja no estem parlant del «permís» per dir la veritat. Es tracta de la voluntat d’escoltar-la i del gest de convidar l’altre a que ens la digui. Ja sigui en l’àmbit familiar, sentimental, laboral… la retòrica de les relacions, tal com es configura avui en dia, dona per fet que el que volem que ens diguin no és el que realment ens passa, o el que som realment, sinó allò que ens farà menys mal». 

Nelson Valente recorda aquestes paraules d’Anthony Mello: «Créixer és no necessitar que et menteixin més». «En canvi, i amb l’excusa de cuidar l’altre, ens anem acomodant en una veritat supletòria que va ocupant el lloc del que realment és -afirma el director-. El pas del temps, les il·lusions perdudes i tot allò que forma el desafiament de la vida, quan ja no som joves, ens atrapa en la trampa de la «comoditat», d’un record selectiu, d’escoltar allò que ens deixarà més tranquils i farà que ens oblidem de la resta. Però tard o d’hora aquesta veritat sempre apareix», subratlla.

Anmèsia s’instal·la a la Sala Petita interpretada per Joan Negrié (traducció); Mercè Aránega, Màrcia Cisteró, Míriam Iscla, Joan Negrié, Victòria Pagès i Biel Rossell.


Amnèsia, de Nelsol Valente