La companyia Obskené presenta un ritual col·lectiu sobre l’espai públic a FiraTàrrega (Dijous 8 de setembre 22h · Divendres 9 de setembre 00h · Dissabte 10 de setembre 00h

 

MANIFESTA

Un projecte d’OBSKENÉ

FiraTàrrega 2016 · Espai Reguer

Dijous 8 de setembre 22h · Divendres 9 de setembre 00h · Dissabte 10 de setembre 00h

 

 La companyia Obskené presenta un ritual col·lectiu sobre l’espai públic a FiraTàrrega

 

 manifestadissenymahsa_derafsh_400

 

Manifesta, que també es podrà veure per La Mercè de Barcelona, serà de gran format i barrejarà circ, música i text

La proposta, una gran festa que reflexionarà sobre la col·lectivitat, reunirà artistes de vuit nacionalitats

 

 

Obskené torna a la càrrega, ara a FiraTàrrega. La fira presenta el nou espectacle de la companyia sota l’etiqueta circ polític, i és que la companyia utilitza el circ com a poètica de risc per crear una proposta visual, lúdica i crítica. Els dies 8, 10 i 11 de setembre, la capital de l’Urgell acollirà una gran festa, un ritual col·lectiu, un gran manifest on ballar no estarà renyit amb la reflexió, interrogant sobre l’espai públic i la comunitat. Manifesta també es podrà veure durant les festes de La Mercè de Barcelona.

La companyia Obskené continua així amb el seu mogut estiu. Just després d’estrenar Ciutat de Vidre al Festival Grec, la companyia ja va instal·lar-se a Tàrrega on ha estat assajant aquesta nova propsta, Manifesta, un espectacle festiu genuïnament de carrer.

En la seva constant recerca de nous llenguatges, Obskené en fa interactuar tres en aquesta ocasió: el text, el circ i la música. El text és un manifest en diferents llengües que reivindica allò col·lectiu. Quatre pals xinesos, un trapezi fix i un circuit de tirolines seran les estructures escenogràfiques circenses que serviran als actors-acròbates per defensar aquest manifest. Finalment, la música electrònica convertirà la interpretació d’aquest manifest en una festa.

Manifesta és un còctel no només de creadors de diferents llenguatges artístics, sinó també de diferents nacionalitats, de diferents tradicions. La producció compta amb artistes de Quebec, França, Itàlia, Portugal, Regne Unit, Estats Units i Suècia. Així, la desubicació, l’adaptació, el contrast, l’entesa, l’acolliment i la diferència són termes que sorgeixen de la unió d’artistes de diferents trajectòries i la motivació per a crear un nou espectacle sobre la comunitat contemporània.

Manifesta se situa entre el teatre de carrer i el ritual contemporani. Es tracta d’un espectacle molt visual, de risc, ple d’energia. S’interroga sobre l’espai públic, el col·lectiu, el comú i la comunitat, i s’inspira en els diferents manifestos polítics i de les avantguardes artístiques.

L’epectacle és una coproducció d’Obskené i Fira Tàrrega amb el suport del Departament de Cultura i la col·laboració de La Mercè (Barcelona) i Subtopia (Suècia).

 

OBSKENÉ

La companyia Obskené és fundada per Constanza Aguirre, Judith Pujol i Ricard Soler. Neix a mitjans de 2008 amb ganes d’arriscar en projectes de creació innovadors. La seva creació es basa en l’exploració de les diferents disciplines que formen les arts escèniques.

La companya fuig sempre de la primacia del text, de l’actor o del director, per entendre les arts escèniques com un autèntic treball en equip des del principi del procés creatiu on cadascú treballa des de la seva especialitat per al si de la col·lectivitat.

Han presentat més d’una desena d’espectacles, una part dels quals van formar part del cicle Accent Obskené que va tenir lloc a la sala Beckett al 2013.

La companyia no para, i està preparant ja un nou espectacle que s’estrenarà a Fira Tàrrega 2016: Manifesta, que reivindica l’espai públic, la comunitat i el ritual col·lectiu.

Obskené es refereix a obscè, paraula que en la seva arrel grega vol dir fora (ob-) d’escena (-scè). La companyia Obskené vol mostrar en escena allò que fins ara s’ha amagat darrere el teló de fons.

 

EQUIP

Idea original i direcció artística: Ricard Soler i Mallol (Catalunya)

Disseny tècnic i escenogràfic i direcció tècnica: Adrià Pinar (Catalunya)

Text: Jean-Frédéric Messier (Quebec)

Coreografia: Anne Morin (França)

Vestuari: Manon Guiraud (França)

Il·luminació: Hugo Dalphond (Quebec)

Actors-acròbates:

Ilona Muñoz (trapezi) (Catalunya)

Martí Salvat (pal xinès) (Catalunya)

Valia Beauvieux (pal xinès) (França)

Alessio Motta (pal xinès) (Itàlia)

Catarina Rosa (pal xinès) (Portugal)

Distribució: Fani Benages (Catalunya)

Música i DJ: Grey Filastine (EUA)

Segon DJ: D.WattsRiot (Regne Unit)

Producció: Nuri Santaló (Catalunya)

Tècnic de so: Efren Bellostes (Catalunya)

Tècnic de llums: Isidro Ortiz (Catalunya)

Assessorament artístic: Anne Morin

Assessorament tècnic: Björn Eriksson (Suècia)

Ajudant d’escenografia: Maria Alejandre (Catalunya)

Ajudant de producció en pràctiques: Eva Carrasco (Extremadura)

Alumne en pràctiques de l’Institut del teatre: Joan Escribà-Escolà (Catalunya)