ActividadesActualidadExposiciones

La fotògrafa Elena Sol investiga el concepte de viatge a través de l’exposició ‘Myrias’ | 16 abril – 13 de juny · B the travel brand Xperience

La fotògrafa Elena Sol investiga el concepte de viatge a través de l’exposició Myrias
© Elena Sol
La mostra, que consta de 44 fotografies, es podrà veure del 16 d’abril al 13 de juny a la galeria de la marca de viatges B the travel brand Xperience.

El projecte Myrias de la fotògrafa tinerfenya Elena Sol ha estat escollit guanyador d’entre una seixantena de propostes que s’han presentat a la primera edició de The Journey, el certamen fotogràfic organitzat per B the travel brand Xperience.


La convocatòria ha comptat amb l’assessorament de la Fundació Foto Colectania -entitat referent de la fotografia- i ha tingut com a jurat diverses personalitats del món de la fotografia com el fotògraf David Jiménez i la comissària Carmen Dalmau.

Myrias és un projecte expositiu realitzat entre 2015 i 2019 i conformat per 44 fotografies que exploren els punts de contacte entre la natura i la civilització ideat per la fotògrafa tinerfenya Elena Sol. El títol Myrias, que fareferència a la paraula grega miríada que significa ‘quantitat incalculable’ o ‘allò que no podem abarcar’, ens endinsa en un viatge arqueològic on els llocs del present, comuns a natura i éssers humans, conecten amb el temps en tota la seva magnitud. Després de passar per la galeria de B the travel brand Xperience de Barcelona, el projecte es podrà veure al mes de setembre a Madrid i després itenerarà per Palma de Mallorca i Lisboa.

A través de la seva mirada, la fotògrafa ha establert un viatge fotogràfic que consta de tres fases, una primera fase d’exploració, una segona de representació i una tercera de revelació que ens transporta a un món oníric on tot podria  succeir. 

Durant la primera fase, titulada ARQUEOPOÉTICA, Sol ha realitzat un treball de camp que té com a resultat tot un seguit de fotografies on allò natural es confon amb allò humà i històric. Per a la segona fase, batejada amb el nom de PROTOHORIZONTES, la fotògrafa ha construit noves icones amb diapositives de reconegudes obres d’art de caràcter antropomòrfic, objectes naturals recolectats al llarg de la seva vida i imatges de llocs on ha estat. La tercera i última fase, anomenada PREMONICIONES, mostra imatges que revelen allò anhelat, però també la llar perduda.

Myrias va ser seleccionat als VOIES OFF AWARDS 2017, ha guanyat el segon premi als visionats PHOTOALICANTE 2019 i ha estat parcialment exposat al Festival PA-TA-TA 2019.

El jurat ha estat format per la docent i crítica d’art contemporani Carmen Dalmau, el fotògraf David Jiménez, el director de Foto Colectania Pepe Font de Mora, la directora artística de la Fundació Foto Colectania Irene de Mendoza i el coordinador de Experiencias de B the travel brand Xperience Mariano Gijón.

Tots ells han seleccionat el projecte de Myrias d’entre una seixantena de propostes per la seva coherència i la maduresa del projecte, la interpretació oberta i poètica sobre la temàtica del certamen i la seva aproximació a les arrels culturals i antropològiques que ens conviden a fer un viatge en el temps. A més a més, també han destacat l’encertada proposta expositiva i la seva adaptació a l’espai. 

«¿Has sentido alguna vez el vértigo de querer abarcar la grandeza del mundo natural que nos rodea? ¿Ese algo a lo que pertenecemos y al mismo tiempo, desdoblándonos, contemplamos desde fuera? ¿Cómo podemos a la vez percibirla movilidad en lo inmóvil, el constante cambio en lo que sin embargo permanece, lo que está aquí y ahora y a pesar de ello sentimos ligado a lo antiguo?»

Elena Sol

La fotògrafa Elena Sol (Tenerife, 1973) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de La Laguna. Després de viatjar per diferents països va decidir que la fotografia seria el mitjà per comprendre, crear i capturar el món que l’envoltava. Des de 2013 ha realitzat tant exposicions col·lectives com individuals i ha rebut diversos premis i mencions com el segon premi PHOTOALICANTE FESTIVAL REVIEWS, la menció honorable de la Tokyo International Foto Awards o la menció a Moscow International Foto Awards.

THE JOURNEY 
La primera edició de The Journey, el concurs fotogràfic de la marca de viatges B the travel brand Xperience, és un certamen dirigit als fotògrafs que hagin explorat el concepte de viatge en el sentit més ampli de la paraula. En total en aquesta edició una seixantena de fotògrafs han presentat les seves propostes expositives.

L’objectiu d’aquesta primera edició és anar més enllà de l’estereotipada fotografia de viatge. The Journey busca camins imaginaris o reals, recorreguts per terra o per mar o viatges fotogràfics introspectius que obrin noves fronteres. El viatge pot ser un simple desplaçament, un breu passeig, una aventura inesperada, un exili voluntari, una expedició sense rumb o, fins i tot, una odissea interior. Els matisos del viatge poden ser infinits. El certamen, que ha restat obert des de setembre fins al 30 de novembre, ha convidat als fotògrafs a crear una proposta d’instal·lació d’un treball propi que abordés aquest tema d’una forma creativa, interessant i original.

La convocatòria s’ha dirigit a tots aquells fotògrafs professionals o amateurs, emergents o consagrats que acceptessin el repte d’adaptar les seves propostes a les galeries de B the travel brand Xperience. La iniciativa ha comptat amb l’assessorament de la Fundació Foto Colectania, entitat referent del món de la fotografia que des del 2002 aposta per difondre la fotografia a través d’un extens programa d’exposicions, itineràncies i activitats. 

Està previst que el certamen The Journey se celebri de forma anual. La pròxima convocatòria s’obrirà l’1 de setembre de 2020.
FOTO COLECTANIA
Foto Colectania és una entitat sense ànim de lucre que s’ha convertit en un referent de la fotografia. Situada a Barcelona però amb una clara i sòlida projecció internacional, la seva tasca de difusió de la fotografia ha estat encomiable, fomentant la creació de projectes culturals i de sinergies i aliances amb altres entitats

Des de la seva inauguració el 2002, Foto Colectania ha fet una clara aposta per difondre la fotografia a través d’un extens programa d’exposicions, itineràncies i activitats. Després de més de 17 anys de treball, l’entitat s’ha consolidat com un punt d’encontre capaç de convocar un ampli ventall de públic. 

B THE TRAVEL BRAND XPERIENCE
Des dels seus inicis, la marca de viatges B the travel brand Xperience s’ha caracteritzat pel seu compromís amb la cultura i, en particular, amb la fotografia. A través dels seus espais expositius on es promou la cultura del viatge, s’ha mostrat i difós el treball de desenes de fotògrafs. Amb el llançament del certamen The Journey, donen un pas més i amplien els seus horitzons amb l’assessorament de la Fundació Foto Colectania.