L’Eterna Bellezza De la Col·lecció del Calendari Pirelli, 1964 – 2023 del 19 de maig al 30 de juliol de 2023.


Del 19 de maig al 30 de juliol de 2023.
L’ETERNA BELLEZZA

El llegendari Calendari Pirelli s’exposa per primera vegada a Barcelona a FotoNostrum, 
en una retrospectiva que abasta totes les edicions des dels seus inicis l’any 1964 fins l’any 2023
 

La bellesa narrada pels millors fotògrafs.
A través d’una selecció d’imatges del calendari més cèlebre del món.
Una història que parla de moda, estètica i art, des dels anys 60 fins avui.
 
Continuant amb la seva dedicació de portar a la ciutat a reconeguts mestres de la fotografia, FotoNostrum prossegueix amb el seu destacat programa a Barcelona. Després d’exposar obres d’artistes com Steve McCurry, Helmut Newton, Gideon Lewin, Richard Avedon, Joan Alsina i Robert Doisneau, així com de més de 350 talents emergents de tot el món en dues exposicions col·lectives, FotoNostrum es consolida com a centre de referència en la difusió i exhibició de l’art fotogràfic, contribuint activament al panorama cultural de la ciutat.
 

Rosalia
Copyright del Calendari Pirelli 2020 de Paolo Roversi, © 2019, Pirelli & C. S.p.A
 
La primera exposició del Calendari Pirelli a Barcelona s’inaugura a FotoNostrum en el Carrer de la Diputació 48. L’exposició, titulada L’Eterna Bellezza, és la més gran retrospectiva mai realitzada del Calendari Pirelli i està organitzada per FotoNostrum, per cortesia de Pirelli. Comissariada pel fotògraf italià Amedeo Turello, conservador de la Col·lecció Pirelli des de 2015, l’exposició mostrarà 450 fotos i comptarà amb la presència de la fotògrafa de l’edició de 2023 del Calendari, l’australiana Emma Summerton, en la seva inauguració.

L’exposició mostrarà obres dels 41 fotògrafs que han fet del Calendari Pirelli una llegenda en el món de l’art fotogràfic, entre ells Peter Lindbergh, Annie Leibovitz, Helmut Newton, Herb Ritts, Paolo Roversi, Sarah Moon, Mario Testino, Steve McCurry, Bruce Weber, Patrick Demarchelier, Richard Avedon i Albert Watson. D’aquesta manera, FotoNostrum, dirigida per Julio Hirsch-Hardy, pretén contribuir a fer de Barcelona un referent en la difusió i exhibició de l’art fotogràfic. El públic tindrà l’oportunitat de veure com aquests grans mestres han retratat al llarg dels anys a la dona, entre les quals es troben models com Gisele Bündchen, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Gigi Hadid, Kate Moss, Natalia Vodianova; actrius com Monica Bellucci, Sofia Loren, Laetitia Casta, Jessica Chastain, Penélope Cruz, Whoopi Goldberg, Nicole Kidman, Nastassja Kinski, Charlotte Rampling, Uma Thurman, Kate Winslet, Robin Wright, i cantants com Cher, Rosalía i Patti Smith.

El calendari Pirelli
En els últims 50 anys, el Calendari Pirelli ha deixat una empremta significativa en la societat, exercint un paper important en la representació de la dona en el món de la moda i la fotografia. Conegut per les seves imatges icòniques i sensuals, el Calendari Pirelli ha evolucionat per a reflectir els canvis socials i culturals en la percepció de la feminitat i l’apoderament de la dona.

El Calendari Pirelli es va llançar per primera vegada l’any 1964 i s’ha convertit en un símbol de bellesa, estil i elegància. En els últims 50 anys, el Calendari Pirelli ha posat en relleu la importància de trencar estereotips i celebrar la diversitat de la bellesa femenina. S’ha allunyat de la cosificació i ha tractat de retratar a les dones com a individus forts, amb talent i polifacètics. El calendari ha col·laborat amb fotògrafs i artistes de renom que han captat l’essència de dones d’èxit en diversos camps, com la música, el cinema, la moda, l’esport i l’activisme.

Aquestes imatges han desafiat els cànons de bellesa tradicionals i han suscitat debats sobre la representació de la dona en els mitjans de comunicació. El Calendari Pirelli ha exercit un paper important en el moviment d’acceptació del cos i ha contribuït a redefinir la bellesa en termes d’individualitat i autenticitat.

A més, el Calendari Pirelli ha posat en relleu el paper de la dona com a creadora i protagonista en el món de la moda i la fotografia. Ha proporcionat una plataforma perquè les fotògrafes i models expressin la seva visió artística i el seu talent. Ha estat un motor clau perquè la indústria de la moda sigui més inclusiva i equitativa, reconeixent el valor i la creativitat de les dones en tots els aspectes de la producció i la representació visual.

En resum, el Calendari Pirelli ha estat una mica més que un calendari en els últims 50 anys. Ha funcionat com a catalitzador del canvi, desafiant les normes establertes i promovent una visió més inclusiva i empoderada de la dona en la societat. La seva importància radica en la seva capacitat per a influir en la cultura visual i contribuir a l’evolució de la percepció de la dona, celebrant la seva diversitat, força i talent.
Les imatges del Calendari Pirelli no sols mostren la poètica d’autors individuals, sinó també una mostra de la societat, l’estètica i les arts entre els segles XX i XXI. Inclou tant l’aspecte específicament fotogràfic com l’artístic, és a dir, l’evolució del llenguatge fotogràfic al llarg del temps a través d’alguns dels principals exponents de la disciplina, així com aspectes relacionats amb la moda i la cultura pop, els canvis en el gust i la societat en el seu conjunt.

Sobre el comissari, Amedeo M. Turello
Amedeo M. Turello és un professional polifacètic nascut a Cuneo en 1964. Es va llicenciar en Arquitectura per la Universitat Politècnica de Torí i després va emigrar per a treballar principalment a l’estranger.

Turello té un estil que es reconeix en totes les seves activitats professionals, des de l’arquitectura al disseny, del màrqueting a l’edició, del comissariat a la fotografia. També ha treballat com a director artístic en prestigiosos projectes editorials. Des de l’any 1999 es dedica a la fotografia, una activitat que sorgeix del seu amor natural per les arts visuals i el seu interès per la sociologia, l’art i el disseny.

A més, porta més de 30 anys col·leccionant i comercialitzant art modern i contemporani, així com fotografia artística des de l’any 2000. La col·lecció de Turello és un rar i notable arxiu d’aproximadament 500 imatges originals de l’univers fotogràfic femení, cadascuna de les quals correspon al seu polifacètic concepte de la bellesa.

Des de 2015, Turello és comissari del Calendari Pirelli. Des de l’exposició «The Calç», comissariada amb Walter Guadagnini en el Palazzo Reale de Milà, ha participat en molts altres projectes de consultoria relacionats amb el Calendari Pirelli, iniciatives de comissariat i exposicions internacionals a Europa, els Estats Units i Sud-amèrica, incloses activitats de consultoria per a noves oportunitats digitals.
Actualment viu al Principat de Mònaco i treballa entre la Rivière Francesa, Milà, Nova York i Los Angeles.

Sobre FotoNostrum
FotoNostrum és un centre de fotografia dedicat a la difusió, exposició i promoció de l’obra de grans referents de la fotografia, així com de fotògrafs emergents. La seva missió és ampliar la comprensió i apreciació de la fotografia i el seu paper en l’evolució de la cultura contemporània, estimulant el diàleg entre fotògrafs.

Fundada i dirigida per Julio Hirsch-Hardy, FotoNostrum va ser creada per The Worldwide Photography Gal·la Awards (WPGA) del Regne Unit, que des de 2009, ha seleccionat i exposat a milers d’artistes, ajudant-los a avançar en les seves carreres, així com a promoure el valor de la fotografia. En 2019, FotoNostrum va decidir establir Barcelona com la seva seu, però des de la seva fundació, WPGA ha organitzat exposicions en ciutats com Madrid, Buenos Aires, Màlaga i Berlín. FotoNostrum també funciona com a galeria comercial d’obra fotogràfica, exposant i promocionant autors de tot el món, tant consagrats com emergents.

A causa de la pandèmia, no va ser fins a 2022 quan FotoNostrum va iniciar les seves activitats a Barcelona. En aquest any, va presentar tres exposicions temporals: ‘La volta al món en 80 imatges’ de Steve McCurry, seguida de l’exposició ‘Propietat privada’ del fotògraf alemany que va revolucionar la fotografia de moda, Helmut Newton, que es va realitzar en col·laboració amb el Museu de la Fotografia de Berlín, i més tard l’exposició ‘Avedon darrere de les imatges’, un estudi visual de l’estil de treball del reconegut Richard Avedon, creat pel seu antic cap d’estudi i mestre impressor, Gideon Lewin, que inclou obres originals en impressions vintage de Richard Avedon. Aquests tres fotògrafs s’exposaven per primera vegada a Barcelona. 2023 va començar amb una mostra del fotògraf de moda Joan Alsina, i una altra del fotògraf francès Robert Doisneau, en una col·lecció seleccionada per la filla del fotògraf francès. Ara continua amb la retrospectiva del Calendari Pirelli.

FotoNostrum publica mensualment la revista FotoNostrum Magazine (https://fotonostrummag.com)  i organitza anualment dos importants premis internacionals de fotografia: el Premi Julia Margaret Cameron per a dones fotògrafes i el Premi Pollux, les obres seleccionades del qual s’exposen en mostres col·lectives en el seu espai de 1000 m².

Sobre Pirelli
Fundada en 1872, Pirelli s’ha forjat una reputació irreprotxable com a proveïdor de pneumàtics d’altes prestacions, coneguts per la seva qualitat excepcional i el seu compromís amb la seguretat viària. La companyia ha estat pionera en el desenvolupament de tecnologies avançades que han revolucionat la indústria del pneumàtic, des dels compostos d’última generació fins als innovadors dissenys de banda de rodadura que ofereixen un agarri excepcional i un rendiment òptim en totes les condicions.

La implicació de Pirelli en activitats culturals inclou, a més del Calendari, també l’espai d’art contemporani Pirelli HangarBicocca i el museu de l’empresa Fondazione Pirelli. La naturalesa visionària de l’art encaixa bé amb el compromís de Pirelli amb la innovació i el compromís amb la comunitat.

Pirelli continua explorant els límits de la tecnologia i la creativitat, portant l’excel·lència italiana a les carreteres i als cors dels amants de l’automòbil i la moda de tot el món.
 
Informacions pràctiques
 

 
Del 19 de maig al 30 de juliol de 2023
 
FotoNostrum
Carrer de la Diputació, 48 
08015 Barcelona
www.fotonostrum.com
Catàleg (164 pàgines tapa dura, publicat per FotoNostrum Publishing): € 39
Horaris:
Dimecres i dijous d’11 a 19 h
Divendres i dissabte d’11 a 21 h
Diumenges d’11 a 19h
Dilluns i dimarts tancat
Venda d’entrades a taquilla i a la web Entrades Vanguardia:
https://entradas.lavanguardia.com/
Preu de les entrades:
Entrada general: 11,50
Jubilats i aturats: 6,50
Estudiants (amb acreditació): 6,50
Joves de 13 a 17 anys: 5,50
Menors de 13 anys (acompanyats d’un adult) Gratis
Discapacitats: 6,50