30è Festival Castell de Peralada (del 7 de juliol al 16 d´agost 2016)

 

 

Constel·lació de veus al 30è Festival Castell de Peralada 

 13043440_1222159074462927_6748848762310665384_n

 

 

 

· El festival compleix 30 anys fidel al seu públic amb una programació que emocionarà i en la que destaca la nova producció operística Turandot, de Giacomo Puccini

 

· Una gala lírica pel 30è aniversari aplegarà en un mateix escenari primeres veus del panorama internacional com Sondra Radvanovsky, Eva-Maria Westbroek, Carlos Álvarez, Marcelo Álvarez i Leo Nucci, sota la direcció d’escena de Ruggero Raimondi

 

· Roberto Bolle i Ailey II faran les delícies dels amants de la dansa i l’estiu musical portarà a Peralada, Ezio Bosso, en el que serà el seu debut a l’Estat Espanyol. Simply Red que també celebra el seu 30è aniversari no faltarà a la cita de Peralada  

 

Aquest estiu es podran veure 23 espectacles que, des de diverses disciplines artístiques, donaran veu a la cultura que es fa a casa nostra i a nivell internacional. Nits d’òpera, de lírica, de dansa, de pop, de jazz… o de lectures dramatitzades que donaran forma a un Festival que celebra tres dècades en les que s’ha convertit en el referent dels festivals d’estiu, en tot un clàssic. El Festival, ha sabut trobar la fórmula per, sota un mateix paraigües, presentar una programació variada en la que s’ofereixen espectacles per a tots els gustos i preferències culturals. 

 

Aquest 2016 arribaran a Peralada grans artistes del panorama internacional i nacional, amb estrenes absolutes i actuacions que en alguns casos seran úniques a Catalunya o a l’Estat. El pressupost del festival 2016 és de 4,2 milions d’euros.

 

La presidenta del Festival Castell de Peralada, Carmen Mateu de Suqué, ha manifestat que aquesta 30a edició serà única “estem davant d’un any de celebracions, on hem preparat un 30è Festival únic amb la participació de grans artistes i companyies. La producció pròpia del Festival, serà protagonista. Des de l’Associació seguim recolzant a talents consolidats i als emergents, tot sempre, amb la voluntat de seguir sent un referent internacional.”

 

El director del Festival, Oriol Aguilà, ha explicat que “ la millor notícia d’aquesta edició és que hem arribat a aquest 30è aniversari. No ha estat fàcil donat que es fa des de la iniciativa privada, però aquí estem i com sempre marcant un tret diferencial amb altres certàmens d’estiu, per la diversificació del programa, per la seva qualitat i per la seva excel·lència”.  Aguilà ha afegit que “és un Festival amb una gran fidelitat i això el fa diferent. Fidelitat amb els artistes que ens han acompanyat durant aquestes tres dècades i que han creat una bona marca de festival. Hem tingut artistes consagrats i d’altres pels quals el festival ha estat la seva plataforma i que ara són grans veus del panorama musical. Fidelitat en la promoció de l’òpera, de la lírica, de la dansa. Fidelitat amb el públic, amb la vila de Peralada i l’Empordà… Fidelitat amb les produccions pròpies i fidelitat amb els tallers de l’Empordà que, per tercer any consecutiu, construiran  l’escenografia de la producció d’aquest any.”

 

La Generalitat de Catalunya ha anunciat aquesta setmana que concedeix la Creu de Sant Jordi, una de les màximes distincions que atorga aquesta institució, al Festival Castell de Peralada. En aquest sentit, Isabel Suqué Mateu, presidenta del Comitè del 30 Aniversari i directora de la Fundació Castell de Peralada, ha manifestat que “agraïm a la Generalitat de Catalunya la concessió de la creu de Sant Jordi al Festival de Peralada. Per nosaltres és un motiu de satisfacció que volem compartir amb tothom.”

 

La 30a edició del Festival de Peralada aixecarà el teló la nit del 7 de juliol,

amb el concert de Lang Lang, el pianista xinès més mediàtic del moment.

 

Un dels grans moments d’aquesta edició del festival serà l’estrena de la producció pròpia 2016, l’òpera Turandot, de Puccini. Amb direcció d’escena a càrrec de Mario Gas i amb escenografia de Paco Azorín, aquest títol es representarà per primera vegada al Festival i novament construïda totalment en tallers de l’Empordà. Turandot s’afegeix a la llarga llista de produccions pròpies del Festival, en la seva clara aposta per la cultura des de la iniciativa privada. 

 

Tots els aniversaris tenen el seu moment més emotiu i en aquest cas el trobarem a la gala lírica del 30è aniversari. Serà una nit amb actuacions úniques i extraordinàries en les que coincidiran en l’escenari de l’Auditori del Parc del Castell grans veus de la lírica nacional i internacional  com són les de  Sondra Radvanovsky, Eva-Maria Westbroek, Carlos Álvarez, Marcelo Álvarez i Leo Nucci. Els acompanyarà l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, amb direcció musical de Daniele Rustioni i direcció escènica de Ruggero Raimondi. 

 

Aquesta edició aplega un gran nombre de les millors veus líriques del moment com Iréne

Theorin, Sondra Radvanovsky, Eva-Maria Westbroek, Marcelo Álvarez, Carlos Álvarez, Leo Nucci, Ruggero Raimondi, Roberto Aronica, Bryan Hymel, Olga Peretyatko, Anita Rachvelishvili o Xavier Sabata.

 

També s’estrenarà un nou encàrrec del Festival, la producció de butxaca Combattimento, un concert escenificat dedicat a la música de Claudio Monterverdi, amb direcció musical de Fausto Nardi i direcció escènica de Joan Anton Rechi. 

 

La Dansa, una altra de les passions del Festival de Peralada, presenta aquest any dos espectacles de primer nivell. Per una banda, la gran estrella de la dansa, Roberto Bolle, oferirà la gala Roberto Bolle and Friends. També serà present aquest estiu la companyia Ailey II, una impactant i sorprenent nova generació de ballarins provinent dels Estats Units.

 

Les nits de l’Estiu Musical portaran fins a l’Auditori del Parc del Castell de Peralada grans noms propis com Simply Red, Diana Krall, Seal, Pink Martini, Ezio Bosso, La Unión, Ana Belén, Joan Manuel Serrat, Miquel Rios i Víctor Manuel amb l’espectacle El gusto es nuestro, 20 años i The Original Blues Brothers Band.

 

Alfonso Vilallonga i Marco Mezquida, també seran presents en aquesta 30a edició amb l’espectacle J’ai deux amours. Aquesta actuació es fa en el marc del cicle Paral·lels, que també inclou activitats com una lectura dramatitzada de El Quixot, en el que és un homenatge del festival a Miquel de Cervantes, l’any que es commemoren els 400 anys de la seva mort. Participaran actors com Josep Maria Pou, Maife Gil i Camilo García sota la direcció de Carles Canut. Aquest cicle també portarà fins a Peralada el concert Albert-Alberto. Demestres i Guinovart, en el qual es podran escoltar les composicions d’ambdós autors, incloses dues estrenes. 

 

 

Tortell Poltrona, torna a l’Auditori del Parc del Castell amb Grinyols, en la nit del Petit Peralada. 

 

Un any més, el Festival de Peralada sortirà dels seus escenaris habituals per portar la música als carrers de la vila de Peralada. La Festa de la Música comptarà aquest any amb la participació d’Albert Guinovart, Sara Blanch i el Cor Infantil Amics de la Unió sota la direcció d’escena de Marc MontserratDrukker, que commemoren l’any Granados. 

 

El cartell del Festival 2016 està dedicat a Turandot i és obra de l’artista català, Perico Pastor. Amb una llarga trajectòria arreu del món exposant i publicant les seves il·lustracions i quadres, ha dissenyat el cartell del 30è aniversari del Festival inspirant-se en el personatge de la princesa Turandot, en el seu temperament i en la seva història. Al cartell, d’una gran vistositat,  domina el vermell, que és el color del vestit de Turandot i també el de la passió i el de la sang. Al cartell tampoc hi falta l’or, amb el que Perico Pastor ha volgut mostrar el caràcter fred del personatge en el amor i alhora el seu temperament volcànic.

 

Aquest any, la Fundació Castell de Peralada, dins de la seva política de Responsabilitat

Corporativa, col·laborarà de nou en l’organització de la Nit de l’Alzheimer en benefici de la Fundació ACE, entitat privada dedicada a la diagnosi, tractament, recerca i suport a les persones amb la malaltia d’Alzheimer i altres demències.

 

Com ja és habitual, paral·lelament al Festival s’organitzen exposicions que es podran visitar en diversos espais del recinte del Castell de Peralada o de la vila peraladenca. Es tracta de l’exposició fotogràfica dels millors moments d’aquestes tres dècades de Festival 30 anys en imatges, que actualment es pot veure al Palau Robert de Barcelona, Festival Castell de Peralada, en dansa, que actualment s’exposa a Brussel·les, Cervantes 400 años, Els millors tenors del món i Santi Moix, ceràmiques negres

 

Amb l’objectiu de garantir un bon i còmode desplaçament  fins al recinte del Castell de Peralada, per segon any consecutiu hi haurà servei d’autobús del festival. Els dies d’actuació a l’Auditori del Parc del Castell, sortirà un autobús des de Barcelona en direcció a Peralada. Enguany també s’incorpora una nova ruta que cobreix diverses poblacions de l’Empordà com són Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Palamós, Palafrugell i Peralada. 

 

El Festival, que té la certificació UNE-ISO 20121, es va convertir l’any passat en el primer esdeveniment musical a l’Estat que obtenia aquesta certificació de sostenibilitat en matèria mediambiental, social i econòmica amb el territori on duu a terme la seva activitat. El Festival genera un impacte econòmic superior a 12 milions d’euros per edició. 

 

Venda d’entrades a partir d’avui, divendres, 15 d’abril, a les 16:00h a: www.festivalperalada.com i al telèfon 902 37 47 37.

 

El Festival també ofereix la possibilitat d’adquirir abonaments per els espectacles. + info a:

www.festivalperalada.com 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROGRAMACIÓ:

 

07.07_ LANG LANG             

08.07_ ALFONSO VILALLONGA i MARCO MEZQUIDA: J’ai deux amours

09.07_PINK MARTINI: Celebration

15.07_ GALA LÍRICA 30 ANIVERSARI

16.07_AILEY II

18.07_ OLGA PERETYATKO

22.07_ EL GUSTO ES NUESTRO, 20 AÑOS

23.07_ SEAL: 7

29.07_ ROBERTO BOLLE AND FRIENDS

30.07_ DIANA KRALL

01.08_ COMBATTIMENTO

02.08_ DON QUIJOTE

03.08_ ANITA RACHVELISHVILI

05.08_ BRYAN HYMEL

06.08_ ÒPERA: TURANDOT

07.08_ XAVIER SABATA: Alexandre el Gran, l’home que va conquerir el món

08.08_ ÒPERA: TURANDOT

09.08_ EZIO BOSSO

10.08_ LA UNIÓN

12.08_ TORTELL POLTRONA: Grinyols

13.08_ ALBERT-ALBERTO. DEMESTRES i GUINOVART

14.08_ FESTA DE LA MÚSICA

15.08_ THE ORIGINAL BLUES BROTHERS BAND

16.08_ SIMPLY RED