ActividadesActualidadExposiciones

48h OPEN HOUSE BCN 21 i 22 d’octubre

visual

 

 

 

48h OPEN HOUSE BCN és un festival d’arquitectura, un cap de setmana de portes obertes a molts tipus d’edificis diferents, dirigit als habitants de la ciutat de Barcelona i totalment de franc. Té la vocació de implantar-se transversalment a la societat i al territori. Els ciutadans de cada districte podran conèixer el patrimoni més proper i el més llunyà, el particular i el públic, i situar-lo dins la l’experiència i la història de cadascú, tot aprenent a estimar-lo.

El projecte és recolza en tres pilars principals: voluntariat, patrocini i participació. Per això és molt important la participació i col·laboració ciutadana, d’entitats, associacions, empreses i administracions. Col·laboracions tan sigui d’un en un, fent xarxa de voluntaris, com des de agrupacions socials, culturals i empresarials. Tots junts, amb esperit d’enriquiment i de regeneració al voltant de l’arquitectura, i amb l’objectiu de fer visible l’arquitectura com el que és, una de les manifestacions culturals més importants de la ciutat.

LA PELL DE L’ARQUITECTURA

La pell és el nostre òrgan més extens, espai frontera amb el món i intercanviador de sensacions. La pell és un organisme viu que ens explica com som, des de les seves arrugues, tatuatges i taques. L’arquitectura és una espècie d’extensió de la pell, i, igual que el vestit, és el territori expandit de l’ésser, per protegir-se, expressar-se i relacionar-se amb l’exterior. Pell i arquitectura són reguladors de temperatures i humitat, i defensa d’elements agressors.

L’arquitectura és, alhora, la continuació de la pell del lloc, del territori, de la ciutat. A la pell de la ciutat hi podem llegir passat i present, en aquesta vuitena edició del festival ho farem en una ciutat del Maresme, Vilassar de Dalt, i en cinc ciutats metropolitanes: Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Badalona i, com a novetat, l’Hospitalet de Llobregat, la Ciutat Convidada 2017.

La pell, com l’obra arquitectònica, és un mitjà d’expressió individual. L’arquitectura defineix el seu arquitecte i l’espai – temps d’una època. Ho podem veure, per exemple, en arquitectes com Ramon Puig Gairalt, autor del Gratacel de Collblanc, a l’Hospitalet; Josep M. Jujol, pioner en l’ús de materials reaprofitats, reciclats i de rebuig, a Sant Joan Despí; Rafael Guastavino i la cúpula de disset metres de volta catalana del teatre la Massa de Vilassar de Dalt, i Xavier Valls, arquitecte activista, autor del Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet.

La pell de la ciutat fa la pell de l’habitant, un habitant metropolità i cosmopolita, gràcies a l’urbanisme sense fronteres i generador d’espai públic d’Oriol Bohigas (arquitecte de l’any i membre d’MBM arquitectes). La programació d’enguany ofereix una retrospectiva de la seva obra arquitectònica, amb interessants tipologies d’edificis i espais públics que afavoreixen la llibertat individual i col·lectiva. A Barcelona, per exemple, es fa palès en la llibertat pedagògica, amb les escoles Thau i Costa i Llovera; de reunió, a la parròquia del Crist Redemptor; d’esport i lleure, al Centre Municipal de Vela i el Parc de la Creueta del Coll. I a Badalona, i per viure, l’edifici d’habitatges Gama, entre d’altres.

Explicarem la ciutat 25 anys després de les Olimpíades i com Oriol Bohigas va contribuir a crear noves àrees de centralitat a la ciutat de Barcelona (l’obertura de Barcelona al mar, pels Jocs Olímpics, amb la Vila Olímpica, el Parc del Litoral i el Port Olímpic), tal com ho havia fet anteriorment Puig i Cadafalch a Montjuïc, per l’Exposició del 1929. D’altra banda, celebrem els 150 anys del naixement de Puig i Cadafalch, amb novetats com Can Serra i un itinerari per l’Eixample. També els 25 anys de les subseus olímpiques de Badalona i l’Hospitalet: en ambdós casos, explicarem els espais esportius (que van acollir les proves de bàsquet i de boxa, la primera, i de beisbol, la segona, que actualment és el camp de futbol de L’H), i les àrees de nova centralitat de la ciutat postolímpica.

L’Open Social té dues novetats importants: una activitat inclusiva d’usuaris i una cartografia inclusiva de públic. La dels usuaris és Arquitectes a les Aules: com el Gran Open Extra amb la gent gran, són els alumnes de tres escoles de primària de Santa Coloma de Gramenet, de l’arquitecte Xavier Valls, els qui ens expliquen l’arquitectura escolar. Per a l’activitat inclusiva per al públic s’ha estudiat l’accessibilitat de més de 220 edificis de la programació, amb l’objectiu d’informar del grau d’accessibilitat a les persones amb alguna limitació funcional, i de fomentar-ne la reflexió.

L’Open Kitchen és una nova secció del festival que uneix per primera vegada dues arts funcionals, l’arquitectura i la gastronomia, amb diferents activitats: restaurants com el Lluerna, espais educatius com el Pavelló Canigó i la biblioteca Fondo, de Santa Coloma de Gramenet, interiorisme i experiència constructiva al Showroom d’OAK, a les Corts (premi FAD 2014 d’Opinió), entre d’altres.

El 48h Open House BCN és un festival fet entre tots, gràcies a més de 900 voluntaris, i per a tothom. Però també hi té cabuda el públic més expert, amb seccions com l’Open Green i l’Open Infraestructures. Participem tots en la festa més gran de l’arquitectura, fem-la més gran que mai i superem els 61.000 participants de la darrera edició! Traspassem, doncs, el 21 i el 22 d’octubre, la pell de l’arquitectura per gaudir de més de 220 edificis, espais d’expressió cultural dels nostres conciutadans.

 

http://www.48hopenhousebarcelona.org/