55è Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas. . Del 13 al 21 de gener, Gran Teatre del Liceu.

EL CONCURS TENOR VIÑAS, MÉS INTERNACIONAL QUE MAI 

 

de041b46-ad9a-4f3a-83f5-66ea1bec017f

 

 

Després de 55 anys, el Liceu entra a formar part de la Fundació Privada Francesc Viñas juntament amb la Fundació Puig i diversos benefactors particulars per impulsar els joves talents i futures generacions de l’òpera.

El Liceu aposta per donar un abast cada cop més internacional al concurs i emetrà en directe i en ‘streaming’ la prova final i el concert dels guanyadors.

Aquesta edició, que s’iniciarà amb el pregó de Giancarlo del Monaco al Saló de Cent de l’Ajuntament el 13 de gener a les 19h, congregarà a 515 cantants de 60 països.

La 55 edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas se celebrarà del 10 al 21 de gener amb la novetat de la incorporació del Liceu a la Fundació Privada Francesc Viñas. Juntament amb la Fundació Puig i diversos benefactors particulars, el Liceu pren una posició destacada en l’organització del certamen amb la intenció de dotar-lo d’un abast més internacional i de promoure el talent jove i les noves generacions de la lírica. Es tracta d’un primer pas per a la creació del programa de joves que el Teatre prepara en el marc del Concurs i de la mà de la resta d’entitats involucrades.

Els participants
Enguany el Concurs comptarà amb la participació de 515 cantants de 60 països. Els artistes han passat per proves eliminatòries a Londres, Nova York, París, Milà, Berlín, Beijing, San Francisco, Moscou i Madrid. Dels 511 participants, 219 són sopranos, 56 mezzosopranos, 2 contralts, 111 tenors, 15 contratenors, 76 barítons, 19 baixos i 17 baix-barítons. Dels 60 països participants en destaquen Corea, amb 165 cantants, i Rússia, amb 38 artistes, seguits dels 37 procedents de la Xina. Espanya és el quart país i aporta un total de 31 artistes, dels quals 11 són catalans.

Un jurat internacional presidit per la directora artística del Liceu Christina Scheppelmann serà l’encarregat d’escollir els premiats entre tots els finalistes. Els membres d’aquest jurat formen part dels principals teatres d’òpera del món com el Teatre Bolshoi de Rússia, el Teatro alla Scala de Milà, el Metropolitan Opera House de Nova York o l’Opéra National de París, entre d’altres, i alguns d’ells estaran presents a la roda de premsa del proper 16 de gener, com és el cas del baríton menorquí Juan Pons, el tenor nord-americà Neil Schicoff o el director artístic del Young Program del Teatre Bolshoi Dimitry Vdovin.

En la mateixa línia d’internacionalització del Concurs, el Liceu emetrà per primer cop en directe i en streaming la prova final i el concurs dels guanyadors dels dies 19 i 21 de gener respectivament, i es podrà veure a la pròpia web del Liceu.

Des de l’any 1963 en què el Dr. Jacint Vilardell va fundar el Concurs en memòria del cèlebre tenor català Francisco Viñas, el certamen ha assolit un gran prestigi internacional, amb el suport dels teatres d’òpera més importants del món. Veus com les de Tamara Wilson el 2011, Javier Camarena el 2005, Violeta Urmana el 1992, Zeljko Lucic el 1997, Antonio Gandia el 2004 o Vicenç Sardinero el 1965 han guanyat el concurs en anteriors edicions.