‘Les croquetes oblidades’, de Les Bianchis, escrita per Clàudia Cedó, arriba al Teatre Poliorama els dies 17, 24 i 31 d’octubre.

‘Les croquetes oblidades’, de Les Bianchis, escrita per Clàudia Cedó, arriba al Teatre Poliorama
Després de la seva exitosa estrena a la Sala Beckett, l’espectacle torna al Poliorama els dies 17, 24 i 31 d’octubre.

L’obra està escrita per la dramaturga Clàudia Cedó (‘Una gossa en un descampat’, ‘Mare de sucre’) i està dirigida per Israel Solà de La Calòrica (‘Els ocells’, ‘De què parlem…’).

Es tracta d’un espectacle familiar per a infants i adults que «posa llum» a temes com la mort, però que també parla de l’amistat o sobre com enfrontar la vida. 


‘Les croquetes oblidades’ és un espectacle «a l’estil Píxar» protagonitzat per les actrius Queralt Casasayas, Bàrbara Roig i Gemma Martínez. 
 
Les croquetes oblidades, el quart espectacle creat per la companyia de teatre familiar Les Bianchis, arriba al Teatre Poliorama els dies 17, 24 i 31 d’octubre. L’obra està escrita per Clàudia Cedó, autora d’èxits com la multipremiada obra Una gossa en un descampat (Sala Beckett) o Mare de sucre; i dirigida per Israel Solà, director de la companyia La Calòrica (Els ocellsDe què parlem mentre no parlem de tota aquesta merdaFairfly). Està protagonitzada per les actrius Queralt Casasayas, Bàrbara Roig, Gemma Martínez.

L’espectacle es va estrenar a la Sala Beckett la temporada passada i, després d’exhaurir entrades i obtenir gran èxit de pública i crítica, torna a la cartellera fent el salt a un teatre més gran: És important que els teatres grans apostin per programar espectacles com aquest: que, a priori, no són tan comercials, però que agraden molt al públic i són necessaris”, diu Queralt Casasayas.

Claudia Cedó i Israel Solà «posen llum» a la pèrdua, el dol i la mort
 
Les croquetes oblidades
és un espectacle que ens parla de temes com el dol, la mort i la pèrdua, però amb el toc d’humor que caracteritza aquesta companyia i les seves creacions. Les Bianchis han reivindicat sempre un teatre familiar on adults i infants puguin gaudir d’igual manera i on grans i petits surtin amb més preguntes que respostes. Les protagonistes són tres nenes que ajuden a la seva amiga a recordar el gust que feien les croquetes de la seva àvia: “No només parla sobre la mort, també sobre com enfrontar la vida, sobre l’amistat», explica Casasayas, i afegeix: «La Clàudia Cedó ha aconseguit, un altre cop, posar llum a un tema fosc, i la direcció de l’Israel Solà ens ha ajudat a aconseguir el que volíem, diu Casasayas.



 
“És una història plena d’aventures que ens recorda a les millors històries de Pixar o fins i tot l’original cinematografia juvenil dels anys 80”, diu Israel Solà sobre text de Cedó. La dramaturga, apunta: Ens és difícil parlar directament de la mort a un nen i contestar les seves preguntes. D’una banda, perquè no sempre tenim respostes. I de l’altra, perquè vivim en una societat que ha deixat de contemplar la mort com a part de la vida. Des de sempre, s’han buscat estratègies, invents, metàfores narratives que contestessin de manera senzilla algunes de les preguntes més incòmodes i complicades que et pot fer un fill”. Les croquetes oblidades és una nova poètica per tractar un tema sensible amb els nens i nenes.

Un espectacle familiar on adults i infants poden gaudir d’igual manera
 
És un espectacle que emociona, però també té situacions còmiques. Però cal reivindicar el plor. No passa res per plorar, quan les persones marxen se les ha de plorar. Les emocions són benvingudes i són necessàries per avançar«, explica la companyia: «Pensem que l’espectacle és una oportunitat, no només per als nens, també per als adults, per parlar en família, un cop acabat l’espectacle, del què han vist, per parlar de la pèrdua”, aclareix Casasayas.

Sobre Les Bianchis
 
Les Bianchis està formada per la Magda Puig, la Queralt Casasayas i la Bàrbara Roig. Es forma a finals del 2012, amb l’objectiu d’apropar el teatre a un públic familiar, fer un teatre per a tota la família on els pares no només acompanyin els nens al teatre, sinó que ells també hi vagin a gaudir.
 
El seu primer espectacle és La filla del senyor Bianchi, a partir de Contes per telèfon de
Gianni Rodari, estrenat el 2012. Les Supertietes, basat en Contes infantils contra tot pronòstic, d’Empar Moliner, estrenat el 2015, va ser el seu segon espectacle, guanyador del Premi del Públic de la Mostra d’Igualada del 2016 i que ha girat per tot Catalunya, amb més de 200 funcions.
 
El 2018 estrenen el seu tercer espectacle, Les Clinck, que fa temporada a la Sala Beckett i gira per Catalunya. Un espectacle sobre les preguntes que ens fem els adults i els nens i com a vegades no és tan fàcil respondre-les. Finalment, el març de 2020, Les Bianchis estrena el seu quart espectacle Les croquetes oblidades, reposat al 2021 arrel de l’esclat de la pandèmia. Amb aquest espectacle Les Bianchis es converteixen en la primera companyia de teatre familiar resident a la Sala Beckett de Barcelona.