A partir del 9 de juny el Museu del Disseny de Barcelona presenta l’exposició «Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual. 1980-2003».

mdd_newsletter_cat

 

 

 

 

 

 

A partir del 9 de juny el Museu del Disseny de Barcelona presenta l’exposició «Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual. 1980-2003». La mostra, comissariada per Raquel Pelta, ofereix un recorregut per la història del disseny gràfic a Catalunya i Espanya que arrenca als anys vuitanta, amb l’eclosió cultural i la modernització d’institucions i empreses que va comportar l’arribada de la democràcia, fins al 2003, moment en què se celebra l’Any del Disseny i apareixen noves pràctiques en la disciplina. La nova exposició permanent recull com el disseny gràfic ha explicat les grans transformacions polítiques i socials al llarg de més de dues dècades.

Una exposició panoràmica: del «boom» del disseny gràfic a la gràfica per a pantalles.

L’exposició mostra el treball de més de dos-cents professionals amb una selecció de vora sis-centes peces que formen part de la Col·lecció de disseny gràfic del Museu i que són representatives d’una època d’extraordinària vitalitat, d’explosió de la cultura popular i de nous reptes professionals. Des del «boom» dels 80 que va comportar una major visibilitat dels dissenyadors a la consolidació de la professió a la dècada dels 90 amb la celebració de Barcelona’92 i l’arribada del Macintosh per acabar, als primers 2000, amb el sorgiment de noves perspectives i especialitats.

 

imatges corporatives, campanyes gràfiques de grans esdeveniments, treballs editorials i gràfica social; així com una gran tipologia de formats: llibres, revistes, cartells, portades de discs, fulletons, flyers, packaging, i ja també pàgines web, interactius o gràfica audiovisual, entre d’altres. Hi tenen presència alguns dels representants més destacats del període, noms com Enric Satué, America Sanchez, Oscar Mariné, Mariscal, Peret, Pati Núñez, Juan Gatti, José María Cruz Novillo, Yves Zimmermann, Nacho Lavernia Pilar Villuendas, Claret Serrahima, Paco Bascuñán, Isidro Ferrer, Enric Aguilera; els estudis Eumografic, Grafica, BaseBCN, Mucho, Suma o Vasava, entre molts altres.

Una nova col·lecció del Museu del Disseny, nou patrimoni cultural de Barcelona

El Museu del Disseny com a centre de referència en l’estudi i preservació del disseny gràfic dóna continuïtat amb Dissenyes o treballes? a la mostra El disseny gràfic: d’ofici a professió (1940-1980) que va inaugurar el Museu i que se centrava en el treball dels pioners de la disciplina. Ara, amb aquesta nova mostra semipermanent i seguint amb la voluntat de posar a l’abast de la ciutat el disseny gràfic com a patrimoni cultural es mostren treballs que pel seu llenguatge formal, pel seu poder de comunicació i perquè pertanyen a la memòria col·lectiva, permeten resseguir els corrents i conceptes que van marcar l’evolució del disseny gràfic durant més de dues dècades. Un període sacsejat per la influència del pensament postmodern que va comportar una nova manera d’entendre el disseny.

 

Hi trobarem una gran varietat de treballs: encàrrecs institucionals,