Activitats Novembre 2019 | Fundació Antoni Tàpies

Conferència: Montaner y Simón. L’esplendor del llibre il·lustrat del segle XIX

Conferència a càrrec de Laura Bellver Poissenot, doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. La conferència està centrada en la història de l’editorial Montaner y Simón i el catàleg de les seves primeres edicions il·lustrades. Montaner y Simón va iniciar la seva activitat editorial en la segona meitat del segle XIX i va ser pionera en la publicació d’obres de luxe, tant de caràcter científic com d’història i de grans clàssics de la literatura universal. El seu catàleg va ser reconegut per tots els estaments intel·lectuals, socials i polítics, aquí i més enllà de les nostres fronteres. 


29.10.2019 a les 18h | Gratuït. Inscripció prèvia a activitats@ftapies.com | + informació


Presentació de Copy Park, el primer número de Park, The Magazine
Park, The Magazine és una publicació semestral, editada per l’estudi Clase, que investiga i experimenta al voltant d’una temàtica diferent en cada exemplar. En aquest primer número, que tracta la idea de còpia, s’ha comptat amb les col·laboracions d’Ana Méndez de Andés, Andrea González, Fabian Treiber, Guus Kaandorp, Irkus, Mariano Herrera, Mònica Escudero i Pedro G. Romero, entre altres. La presentació anirà a càrrec del poeta Eduard Escoffet i s’acompanyarà d’una performance sonora de Shelly (Joan Canyelles) a les sales del museu.

30.10.2019 a les 19h. Gratuït. Aforament limitat. No cal inscripció prèvia. | + informació
Pintura i estètica Zen. Traç gestual i intuïtiu. Curs de Sumi-e contemporani
L’interès d’Antoni Tàpies per les filosofies orientals i, en concret, pel pensament Zen és el punt de partida d’aquest curs de Sumi-e dissenyat i conduït per l’artista Anna Maria Llagostera i Mas. El Sumi-e és una tècnica pictòrica on només intervenen tres elements essencials: la tinta negra, el pinzell i el suport. Es tracta d’una pràctica que manté vincles estrets amb la cal·ligrafia japonesa, on la pintura, a partir de traços expressius, espontanis i gestuals es converteix en escriptura. Aforament limitat. Inscripció prèvia obligatòria abans del dijous 30 d’octubre: activitats@ftapies.com
08.11.2019, 
15.11.2019, 
22.11.2019 i 
29.11.2019 de 17 a 19,30h. 

+ informació
‘Aproximacions’: les visites guiades a les exposicions de la Fundació
Els divendres podeu gaudir de les visites comentades a les exposicions vigents de la Fundació Antoni Tàpies: Antoni Tàpies. TeatreAriella Azoulay. Errata i Tàpies. Certeses sentides. Un recorregut que us permetrà entendre les obres en profunditat de la mà dels guies del museu.
Tots els divendres (excepte festius), a les 18h. No és necessari fer reserva prèvia. | + informació
Antoni Tàpies i les músiques d’Àsia
 Cicle de concerts que ens apropa a algunes idees presents a l’obra d’Antoni Tàpies vinculades a diverses cultures d’Àsia, concretament l’índia, la japonesa i la xinesa. El tercer concert del cicle estarà dedicat a la música xinesa. La gran intèrpret xinesa Cheng Yu ens oferirà un concert de pipa, llaüt xinès, en un concert que ens permetrà apropar-nos a les sonoritats de la música d’aquesta cultura mil·lenària. Aquest últim concert del cicle tindrà lloc el dimecres 13 de novembre de 2019, a les 19.00 h. 

Cheng Yu és internacionalment reconeguda com a virtuosa de la pipa i el guqin xinesos. El 1988 va ser seleccionada com solista per a l’Orquestra Nacional Tradicional Xinesa a Pequín. Investigadora especialitzada en música xinesa, va obtenir el seu doctorat en etnomusicologia a la SOAS University of London (Escola d’Estudis Orientals i Africans de Londres). Cofundadora del UK Chinese Ensemble i del reconegut Silk String Quartet, ha interpretat la pipa i el guqin en mes de quaranta països i ha publicat diversos àlbums amb aquests dos instruments.

Activitat en col·laboració amb el programa de músiques d’Àsia de l’Escola Superior de Música de Catalunya i Casa Àsia.
13.11.2019 a les 19h. Aforament limitat. Inscripció prèvia: activitats@ftapies.com | + informació
La Montaner y Simón, una editorial amb història. Itinerari
Itinerari guiat que té com a objectiu donar a conèixer la història de l’antiga editorial Montaner y Simón a través d’una visita a la Fundació Antoni Tàpies, antiga seu de l’editorial i obra de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, i a dos edificis del mateix arquitecte que hi estan estretament lligats: el palau Montaner, ara seu de la delegació del govern de l’Estat espanyol a Catalunya, i la Casa Thomas, que avui acull la botiga de mobiliari de disseny Cubiñá.

30.11.2019 a les 11.00 h. | + informació