«Andorra», de l’escriptor suís Max Frisch i dirigida per Ester Nadal, arriba a la Sala Petita del TNC De l’11/01/24 al 28/01/24

Andorra, l’obra de Max Frisch que ens parla d’engany i d’identitat, arriba a la Sala Petita amb direcció d’Ester Nadal
L’espectacle és una coproducció del Teatre Nacional de Catalunya amb Escena Nacional d’Andorra i Vania

En una societat on l’aparença és la base de les relacions socials, Max Frisch ens parla d’engany i d’identitats.

De l’11/01/24 al 28/01/24, la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya acull Andorra, de Max Frisch.
 Un dels dramaturgs i escriptors més notables de la literatura en llengua alemanya de després de la Segona Guerra Mundial. Les seves obres parlen de la identitat, l’individualisme, la responsabilitat i el compromís polític i social.

Andri és el fill il·legítim d’un andorrà de soca-rel a qui li fan creure que és un jueu adoptat. Quan les coses comencen a posar-se difícils, li comuniquen la veritat. Però fins i tot després de conèixer el seu veritable origen, tothom s’aferrarà als prejudicis i a la seva falsa identitat jueva.
Sota la direcció d’Ester Nadal, Andorra s’instal·la a la Sala Petita interpretada per Míriam Alamany, Roger Casamajor, Oriol Cervera, Oriol Guillem, Quim Llisorgas, Carles Martínez, Eduard Muntada, Marta Pelegrina i Sergi Vallès.

Durant 18 llargs anys, l’andorrana Ester Nadal ha lluitat per estrenar l’obra més coneguda del suís Max Frisch. I si ara ho ha aconseguit és, assegura, perquè «el TNC també està dirigit per una dona, Carme Portaceli». Andorra, per a Frisch, és «una maqueta experimental». «I l’Andorra d’aquesta obra interpel·la a altres petits estats que defensen la seva identitat per sobre de tot. Desgraciadament, cada vegada que he intentat estrenar-la, estava d’actualitat, perquè connecta amb algun conflicte vigent, com la guerra d’Ucraïna quan comencem o, ara que l’estrenem, la de Palestina i Israel», afegeix Nadal.

«La vida, per l’autor, no prové tant del codi genètic, com de l’experiència viscuda. Andorra interpel·la a altres petits estats que defensen la seva identitat per sobre de tot. Desgraciadament, cada vegada que he intentat estrenar-la, estava d’actualitat, perquè connecta amb algun conflicte vigent, com la guerra d’Ucraïna quan comencem o, ara que l’estrenem, la de Palestina i Israel», afegeix Nadal.



Teixir aliances i consolidar una xarxa estable de col·laboració i d’intercanvi amb altres grans territoris de parla catalana

Andorra és una coproducció de l’Escena Nacional d’Andorra  i de Vania que el Teatre Nacional de Catalunya inclou a la programació amb la voluntat de teixir aliances i consolidar una xarxa estable de col·laboració i d’intercanvi amb altres grans territoris de parla catalana. Aquesta temporada 2023/2024, a més d’Andorra, el TNC ha acollit i acollirà  altres produccions de territoris de parla catalana: el 9/11/23 es va estrenar La Tempesta, una producció de l’Institut Valencià de Cultura; també de València arribarà Acampada (15/02/24), una producció de la companyia Pont Flotant. D’altra banda, i provinents de les Illes Balears, el 14/12/23 la Sala Petita va acollir Altres formes, una producció del Teatre Principal de Palma, Vania i la Cia. l’Aviador; i també del Teatre Principal de Palma arribarà Tanatologia (01/02/24).

A l’elenc d’Andorra, a més de la directora Ester Nadal, hi figuren altres andorrans com els actors Roger Casamajor, Marta Peregrina i Oriol Guillem, així com el responsable de la música i l’espai sonor, Lluís Cartes. Del Govern d’Andorra, han confirmat l’assistència a l’estrena, 11/01/24: la ministra de Cultura, Jovent i Esport, Mònica Bonell; l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu; la directora de Patrimoni Cultura, Isabel de la Parte, i el gerent de les Fundacions ONCA, ENA i Thyssen, Josep Farràs. I del Govern de la Generalitat han confirmat: la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.