ANIMA d’Elisava al Llum Barcelona 2020 14,15 i 16 de febrer

Elisava presenta una instal·lació immersiva de més de 3.000 fils de fibra òptica per reflexionar sobre l’univers de les dades al festival Llum Barcelona 2020
La instal·lació ANIMA, creada per 29 alumnes i 4 tutors de l’escola, fa visible un dels materials fonamentals de la societat del coneixement: la fibra òptica
 La instal·lació tindrà una segona vida després del festival gràcies a la Fundació Tot Raval a qui es donarà part del material utilitzat
Barcelona, 12 de febrer de 2020.- Elisava, l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, participa al festival Llum Barcelona 2020 amb la seva instal·lació ANIMA, durant el cap de setmana del 14,15 i 16 de febrer. 

La instal·lació, que ocuparà el passatge que connecta el carrer Ciutat de Granada amb el Carrer Roc Boronat del 22@, és un espai immersiu que convida a reflexionar sobre les dades personals que circulen per l’entorn digital i el material que fa possible aquesta transmissió: la fibra òptica.

La instal·lació de grans dimensions esta formada per una estructura de fusta de 20 metres de llargada i 4 metres d’alçada. Del sostre penjaran més de 3.000 fils de fibra òptica que seran il·luminats amb fonts lumíniques des de la part superior. Aquest espai evocatiu permetrà al públic passar a través d’aquest passatge de fils de fibra òptica, interactuar amb ells i viure aquesta experiència immersiva que els farà sentir-se part del recorregut que fan les dades. La fibra òptica és el material de transmissió de dades més ràpid i essencial i el més utilitzat, tot i que mai acostuma a ser visible. Amb aquesta instal·lació Elisava dóna visibilitat a aquest material i convida a reflexionar sobre un material essencial per l’economia del coneixement. ANIMA reflexiona sobre com les dades deixen de ser propietat de les persones quan passen a formar part de l’entorn digital, i el poder que tenen aquestes dades. A través del llum la instal·lació representa el que seria la nostra ànima digital. 

ANIMA ha estat ideada per un grup multidisciplinar de 29 alumnes de grau de Disseny i del Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals d’Elisava guiats pels professors Toni Montes, Roger Paez, Maria de la Cámara i Gabriel Paré. 

Llum Barcelona és el festival d’arts lumíniques celebrat any rere any al Poblenou, concretament al 22@. El festival reuneix tant artistes reconeguts d’arreu del món, com entitats i escoles de disseny de la ciutat.

Una segona vida per ANIMA 

En la línea de la filosofia de l’Escola, tot el material utilitzat per a la construcció de la instal·lació serà reutilitzat en acabar el festival. L’Escola compta amb el Second Life Corner un espai en què l’alumnat pot deixar el material que ja no necessita perquè altres en puguin donar un nou ús. Aquesta va ser  una iniciativa d’Elisava Circular, la comissió creada per a fer front a l’emergència climàtica, que podrà ajudar a donar una segona vida a part del material utilitzat per a la instal·lació.  La fibra òptica i fonts lumíniques es donaran a la Fundació Tot Raval perquè en puguin fer un nou ús un cop acabat el festival. 

La Fundació Tot Raval és una organització sense ànim de lucre que ajuda a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social. Des de fa diversos anys és l’encarregada d’il·luminar cada Nadal el barri del Raval de Barcelona, amb una il·luminació que representa la diversitat de la ciutat i del barri. 

Dies: 
14,15 i 16 de febrer de 2020
LLoc:  Passatge entre el carrer Ciutat de Granada amb Carrer Roc Boronat, 22@