Aquest diumenge 22 d’octubre s’encendran els fogons de la 6a edició d’unes jornades on la cuina dolça i la pastisseria són les grans protagonistes. Enguany, des del Mercat Municipal de Flix


Oriol Balaguer, Lluc Cruselles, Miquel Guarro i Albert Roca, caps de cartell de GastroEbre FlixOriol Balaguer tornarà a l’escenari de GastroEbre. 

Flix, 16 d’octubre del 2023.-

Aquest diumenge 22 es tornaran a encendre els fogons de GastroEbre, el certamen professional dedicat a la cuina dolça, les postres i la pastisseria pioner a les terres catalanes. Aquesta sisena edició, que se celebrarà des del Mercat Municipal de Flix, tindrà com a cap de cartell a grans figures de la gastronomia més llaminera com ara Lluc Crusellas, Millor Mestre Xocolater del Món 2022; Miguel Guarro, director de pastisseria de l’escola Hofmann; Albert Roca, campió d’Espanya de gelateria artesana 2022; o Oriol Balaguer, Millor Xef Pastisser per l’Acadèmia Internacional de Gastronomia Internacional Relais Dessert 2018, entre molts altres.

 Precisament, Balaguer serà un dels mestres que obrirà aquesta 6a edició de GastroEbre el pròxim diumenge. El xef pastisser i mestre xocolater portarà fins a l’escenari de Flix la sensibilitat, la percepció i sofisticació creativa en forma de dolços. Ho farà, però, després de la intervenció d’una de les joves més trencadores del panorama actual, Laura Zurriaga, o cosa que és el mateix, @croquetadexocolata, cuinera, professora i influencer. Ella serà la primera en trepitjar un escenari pel qual, durant els tres dies, passaran autèntics mestres de la cuina dolça i també pastissers i pastisseres que, tot i ser menys mediàtics, elaboren autèntiques bogeries gastronòmiques de cuina dolça, rebosteria i pastisseria. 

Jornada inaugural popular

La jornada inaugural, de fet, tindrà dos grans protagonistes: els xefs locals Pau Carranza, de la Pastisseria Larrossa de Flix, i Llorenç Peral, pastisser al Gran Hotel Mas d’en Bruno. Tots dos s’encarregaran d’elaborar el berenar popular que obrirà oficialment aquestes jornades.

A partir d’aquí, dues jornades més de sessions magistrals on el sucre, els fruits secs, l’oli, la farina, la xocolata i tots els ingredients més llaminers es transformaran en obres d’art de la cuina dolça. 

Perquè, en aquesta edició de GastroEbre es podrà veure com la cuina tradicional i la cuina creativa es donen la mà, i es conjuguen en mans de grans figures de la pastisseria. Es podrà gaudir dels trucs i secrets de cuina de xefs de restaurants, de mestres pastissers i xocolaters, i d’experts en gelats d’autor.

Un cartell de luxe que es farcirà amb la pastisseria creativa contemporània del director de pastisseria de l’escola Hofmann, Miguel Guarro (dilluns, 23, 10 h); o amb la pastisseria “sense límits” de Paula Domènech, formadora al CETT Universitat (dilluns 23, 11 h). Seguidament (dilluns 23, 12 h), serà el torn dels grans postres creatius de Ricard Martínez, un dels referents de la cuina dolça del país. La matinal de la primera jornada la tancarà un altre jove guardonat, Àlex Lera, Premi Fava de Cacao 2020-2022, i Millor Pastís de Formatge de Catalunya 2022 (dilluns 23, 13 h). 

Campions del Món i cuina de territori, a l’escenari

La tarda del dilluns 23 podrem veure en directe a un altre dels grans, el guardonat Lluc Crusellas, Millor Mestre Xocolater del Món 2022, que arribarà des de la Pastisseria El Carme de Vic per demostrar per què va ser el millor del món (dilluns 23, 16.30 h). El testimoni l’agafarà un altre campió, el barceloní Albert Roca, Campió d’Espanya de Gelateria Artesana 2022 (dilluns, 17.30 h). Les postres de restaurant, del Restaurant Aürt* de Barcelona, les portarà el dilluns a les 18.30 h la xef Eva Feliu. Mentre que els joves estudiants de l’Escola Villa Retiro Xerta i de l’Escola Hoteleria Tortosa posaran la cirereta a la jornada amb un showcooking col·lectiu a les 19.30 h.

El dimarts serà una jornada que obrirà el “xef de la mel”, Rafel Múria, de Quatre Molins, en Cornudella de Montsant (Dimarts 24, 10 h). La seva sessió anirà seguida de la pastisseria natural, sense gluten i vegana de Lucila Canero, de La Luciérnaga de Castelldefels (dimarts 24, 11 h). I tornarem a la pastisseria de restaurant, la de “5 estrelles”, que portarà el xef Josep Armenteros, del restaurant Gaig de Barcelona (dimarts 24, 12 h). GastroEbre Flix es clourà amb una nova sessió de la pastisseria de territori, de la mà de l’amfitrió Pau Carranza.

Com és habitual, les sessions es podran també veure en directe des del canal de Youtube de GastroEvents, via streaming. 

Sis edicions a les Terres de l’Ebre

GastroEbre va néixer l’any 2018 a Horta de Sant Joan (Terra Alta), amb l’objectiu de promoure i difondre els productes i la gastronomia de les Terres de l’Ebre. Aquest 2023, es compleixen tres anys consecutius que l’esdeveniment està dedicat exclusivament a la cuina dolça i a la pastisseria, “com a reconeixement de la feina que fan els pastissers, i els xefs pastissers dels restaurants, una tasca moltes vegades encara poc reconeguda”.

De fet, aquesta temàtica converteix a GastroEbre un esdeveniment gastronòmic únic, un referent únic en l’àmbit professional, ja que no se celebra cap altre d’aquest nivell dedicat a la cuina dolça, ni a Catalunya ni a l’Estat. 

GastroEbre, però, també és un esdeveniment concebut com a una trobada professional dedicada als productes agroalimentaris i a la gastronomia de les Terres de l’Ebre, i vol de servir “per estimular la innovació, promocionar la cultura alimentària, recopilar i difondre el coneixement de productors (gran i petits), elaboradors i xefs, amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels professionals i les empreses del sector gastronòmic d’aquestes contrades”.