Arriba la Gran Final del 65è Concurs Internacional de Música Maria Canals 3 d’abril

  • El dia 3 d’abril, a les 20h, se celebrarà al Palau de la Música la Gran Final de la 65a edició del Concurs Maria Canals 

  • Només 3 pianistes entre els 88 concursants acceptats de 33 nacionalitats diferents participaran en la Prova Final acompanyats de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), sota la direcció de Manuel Valdivieso
  • Daumants Liepinš, Aleksandr Kliuchko i Ka Jeng Wong seran els protagonistes de la nit i faran la seva primera aparició pública a l’Aeroport del Prat Josep Tarradellas el dia 4 d’abril

 

5776a46d8c99522c77d4422e619a6af3a99e9896ad5ecd8238779505b9c81a18
 

 

 

 

Oliver Adell (Copyright)

El dimecres 3 d’abril a les 20h a la sala de concerts del Palau de la Música Catalana se celebrarà la Gran Final de la 65a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals, que comptarà un any més amb el suport de la Fundació Banc Sabadell. La Gran Final és el moment més important del concurs i en el qual es decideix el guanyador. Dels 88 concursants acceptats en aquesta edició, i després de 3 proves eliminatòries, només 3 pianistes han estat seleccionats pel jurat professional internacional per participar en el concert final.

3 KLIUCHKO, Aleksandr ————- Rússia, 18 anys
31 LIEPINŠ, Daumants ————- Letònia, 24 anys
44 WONG, Ka Jeng ————- Hong Kong, 28 anys

Els tres finalistes optaran al Primer Premi del Concurs, el Premi Fundació Jesús Serra, amb una dotació de 25.000€.  El Segon Premi del Concurs, Premi Fundació Carulla, valorat en 10.000€, i el Tercer Premi, Premi Fundació Lluís Coromina, valorat en 6.000€, completen els tres premis principals als quals opten els tres finalistes. En total, els joves talents del concurs s’enduran més de 80.000€ en premis principals, premis especials i més de 30 recitals i concerts amb orquestra remunerats per Catalunya, Espanya i l’estranger.
Els aspirants interpretaran, amb l’acompanyament de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i sota la direcció de Manel Valdivieso, els següents concerts per a piano i orquestra:

P.I. Txaikovski
Concert op. 23 núm. 1 en Si b menor
Allegro non troppo e molto maestoso-Allegro con spirito
Andantino simplice – Prestissimo
Allegro con fuoco

Serà interpretat per Aleksandr Kliuchko i Daumants Liepinš.

F. Chopin
Concert op. 11 núm. 1 en Mi menor
Allegro maestoso
Romance – Larghetto
Rondo – Vivace

Serà interpretat per Ka Jeng Wong.

Els preus de les entrades per la final oscil·len entre els 10 i els 35 euros, encara que tots els estudiants de música tenen un 50% de descompte per accedir al concert. Els assistents a la Prova Final podran votar el seu finalista preferit i participar en l’atorgament del Premi del Públic, que consisteix en 25 hores d’enregistrament i producció ofertes per Solfa Recording. A més, un jurat d’estudiants de piano de 15 escoles de música i conservatoris atorgarà el Premi dels Estudiants. La declaració del guanyador oficial del concurs, del premi del públic i del premi dels estudiants es proclamarà el mateix dia de la Gran Final al Palau de la Música Catalana davant de tots els assistents.

La primera aparició dels guanyadors en públic serà el dia després de la final, el dia 4 d’abril a les 12h, on oferiran un recital obert a tothom a l’Aeroport del Prat Josep Tarradellas gràcies a l’acord entre el Concurs Maria Canals i AENA. En el marc de la projecció internacional del concurs, l’Aeroport del Prat Josep Tarradellas és el millor escenari pel debut i l’enlairament professional d’aquests joves talents mundials del piano després de guanyar aquest prestigiós certamen.

El Concurs Maria Canals és el degà dels concursos de música a l’Estat. Creat l’any 1954, des de llavors s’ha celebrat de manera ininterrompuda cada any. És membre de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música des de 1958 i l’Alink-Argerich Foundation. El 2018, durant la celebració del concurs, el Maria Canals Barcelona va acollir, al Palau de la Música Catalana, la I Conferència Mundial de Concursos de Piano.

BIOGRAFIES DELS 3 FINALISTES

Aleksandr Kliuchko, 18 anys

Nascut a Saransk el 2000, ha estudiat a l’Escola Superior de Música i Arts Performatives de Moscou amb el professor Sergey Arsibashev i actualment ho fa a l’École Normale de Musique de París amb Rena Shereshevskaya. Ha estat guardonat al Concurs Vera Lotar-Shevchenko (Ekaterinburg), l’International Young Musicians Competition (Moscou), al Vladimir Krainev Moscow International Piano Competition, el Concurs de Piano Paloma O’Shea Santander, entre d’altres. Ha ofert nombrosos recitals i concerts per a piano amb orquestres com The National Philalarmonic Orchestra of Russia, Orquesta de Radio y Televisión Española, Rostov Academic Philharmonic Orchestra, Astana Opera Symphonic Orchestra, Governor’s Orchestra de la regió d’Irkutsk.


Oliver Adell (Copyright)

Daumants Liepiņš, 24 anys

És un dels pianists més interessants de la seva generació a Letònia, havent guanyat el primer premi Lielā Mūzikas Balva (Latvian National Grand Music Award) en la categoria de Jove Artista, premi més prestigiós de Letònia. També ha estat guardonat al George Enescu International Piano Competition i la Nordic Piano Competition, la James Mottram International Piano Competition i la Tbilisi International Piano Competition. A banda dels recitals que ha ofert arreu del món, Liepiņš ha actuat amb la Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Helsingborg Symphony orchestra, Romanian National Symphony Orchestra, Georgian National Symphony Orchestra, Kaunas Symphony orchestra. A més, ha participat en un workshop amb Mitsuko Uchida al Carnagie Hall de Nova York i actualment estudia a la Ingesund School of Music/Karlstad University a Suècia.


Oliver Adell (Copyright)

KaJeng Wong, 28 anys

KaJeng Wong ha estudiat amb Emile Naoumoff a la Indiana University Bloomington després de rebre classes de Nancy Loo i Gabriel Kwok. Ha participat en festivals com el Piano Texas i el Verbier Festival Academy i ha rebut consells de mestres com Menahem Pressler, Yoheved Kaplinsky, Claude Frank, John O’Conor. Ha estat guardonat al concurs de concerts IUB, Gina Bachauer, Piano Ferrol, Hong Kong International, Los Angeles International Piano Competition o Young Artist Audition a NY. Recentment ha rebut el premi de cambra d’Alaska International E-Piano Competition. Wong va captar l’atenció del públic amb el documental “KJ: Music & Life” el 2009, que va ser Millor Documental del Golden Horse Awards. A banda, combina el pianisme amb la direcció artística del Music Lab Festival, desenvolupant idees fresques i poc convencionals.

Oliver Adell (Copyright)