Barcelona Obertura Spring Festival celebra la seva quarta edició amb l’objectiu de convertir Barcelona en capital de la clàssica i lírica entre el 8 i el 31 de març,


 
El Liceu, el Palau i L’Auditori presenten nous projectes artístics internacionals fruit de les sinèrgies entre les tres institucions
 
Barcelona Obertura és una iniciativa que neix de la unió de les tres sales de música clàssica més importants de la ciutat, el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori, impulsada per Barcelona Global, amb l’objectiu de promocionar internacionalment la ciutat de Barcelona a través de la música clàssica. Cada temporada, Barcelona Obertura selecciona els millors concerts i produccions musicals de les tres sales i els agrupa en paquets especials, oferint al visitant una experiència excepcional. Amb el lema “Come for the music, stay for the rest” se sintetitza l’esperit de Barcelona Obertura d’explicar Barcelona a través de la seva potent oferta musical.
 
 
El Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori han presentat avui la quarta edició del festival Barcelona Obertura Spring Festival, que tindrà lloc entre el 8 i el 31 de març, organitzat amb Barcelona Global i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través de de la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives i de l’ICUB. El Festival, una selecció en el temps de les propostes més destacades de les tres institucions culturals, compta també amb la col·laboració d’Ibercamera, Franz Schubert Filharmonia i el Conservatori del Liceu. Una edició en la qual se segueix treballant amb els objectius fundacionals de posicionar Barcelona com a ciutat de cultura i música. A més, en paral·lel, també té lloc el festival Ciutat de Clàssica que ofereix a la ciutadania concerts gratuïts a 23 espais de la ciutat com edificis històrics i emblemàtics de Barcelona que presenten joves talents en un esforç per donar suport als músics i formacions locals joves que hi participen i per la creació de nous públics a Barcelona, tot teixint complicitats entre la clàssica i altres equipaments de la ciutat.
 
Les complicitats que ha generat el projecte Barcelona Obertura entre les tres institucions més rellevants de música clàssica de la ciutat ha fomentat noves col·laboracions que es materialitzen en grans projectes internacionals que tindran lloc les properes temporades i que es donen a conèixer avui en exclusiva.
 
Barcelona Obertura Spring Festival 2023
 
En aquesta 4a edició del Spring Festival, el Gran Teatre del Liceu proposa tres propostes artístiques, amb un important component multidisciplinar, entre les quals trobem 7 Deaths of Maria Callas de l’artista Marina Abramović, coincidint amb la celebració del centenari del naixement de la diva, inclou les àries més icòniques de Callas. Entre el 18 i el 22 de març, el teatre estrenarà per segona vegada en la seva història una òpera d’una compositora, en aquest cas, Raquel García-Tomás, Premi Nacional de Música 2020. Alexina B. compta amb el commovedor testimoni d’una persona intersexual a la França de 1838. Paral·lelament a l’òpera, es podrà visitar una exposició de García-Tomás al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu. Per últim, la tercera proposta del teatre s’ubica fora d’ell, a l’Antic Centre Penitenciari La Model, ara convertit en un centre cultural. En aquest espai trobarem la proposta escènica d’Antonio López, pintor, escultor i enregistrador de Tomelloso, en diàleg amb la coneguda obra de Schubert Winterreise, que estarà interpretada pel baríton Benjamin Appl i el pianista James Baillieu.
 
Per la seva banda, el Palau de la Música Catalana ofereix un total de sis propostes artístiques molt diverses. El 8 de març, Ibercamera presenta a la sala modernista un programa de Vivaldi protagonitzat per la mezzosoprano Vivica Genaux, el Bach Consort Wien i dirigit per Rubén Dubrovsky. L’11 de març,Mark Padmore encapçala un elenc de solistes, que juntament amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i el conjunt Europa Galante, dirigit per Fabio Biondi, interpretarà l’òpera Il ritorno d’Ulisse in patria de Claudio Monteverdi. El 15 de març Christoph Prégardien i Roger Vignolesprotagonitzaran una tarda de lied amb el cicle Die schöne Müllerin (La Bella Molinera) de Schubert. El 21 de març la Franz Schubert Filharmonia interpretarà juntament amb el violinista Joshua Bell un programa amb obres de Beethoven i Mendelssohn. Per finalitzar el festival, la sala modernista proposa les dues Passions de J. S. Bach, el 30 de març la Passió segons Sant Mateu amb Vox Luminis i la Freiburger Barockorchester, dirigida per Lionel Meunier, i el 31 de març la Passió segons Sant Joanque serà interpretada pel Collegium Vocale Gent amb Philippe Herreweghe a la batuta.

L’Auditori fa una agosarada proposta amb cinc cites ineludibles que mostraran l’ADN d’excel·lència i modernitat que caracteritza la seva programació. En primer lloc, l´Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) presentarà tres programes d’alta volada que posaran en diàleg tòtems musicals dels segles XIX i XX. El primer programa serà el cap de setmana del 10 i 11 de març amb el director Ludovic Morlot, director titular de l’OBC i guanyador de cinc premis Grammy, dirigint una obra cabdal del repertori simfònic romàntic, com és la Segona de Brahms, a més de peces de Pedrell i Lutoslawski. Morlot es posarà al capdavant de l’orquestra els dies 18 i 19 de març per interpretar un programa amb obres de dues dones clau en la composició contemporània, com són Gubaidulina i Boulanger. D’aquesta última, s’interpretarà el seu Psalm 130, peça fonamental en el catàleg de la genial compositora francesa i que serà una ocasió única per gaudir d’aquesta obra poc habitual en les programacions simfòniques. A més, Morlot dirigirà grans pàgines del repertori, amb músiques de Berlioz i l’inspirador El cant del destí de Johannes Brahms. Tot plegat acompanyat per Marc Bouchkov, la mezzosoprano Marta Infante, l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. La tercera trobada amb l’OBC serà de la mà de la directora Anja Bihlmaier, els dies 24 i 25 de març, que estarà acompanyada per la flamant pianista Isata Kanneh-Mason i un repertori amb obres de Prokófiev i Xostkóvitx. A més, L’Auditori presenta un concert excepcional amb un dels solistes més interessants del panorama actual, el violoncel·lista Nicolas Altstaedt. Altstaedt, artista convidat de la temporada de L’Auditori, oferirà un ambiciós recital de violoncel sol el 13 de març amb obres de Bach, Kodály, Dutilleux i Widmann. La proposta musical a L’Auditori es completa amb una doble col·laboració amb el Latvian Radio Choir, pilar indiscutible en el l’univers coral internacional. El 21 de març interpretaran Les vespres de Rakhmàninov i el dia següent faran l’estrena mundial deLlum, del compositor català Ramon Humet.​
 
Ciutat de Clàssica
 
Paral·lelament al Barcelona Obertura Spring Festival, també té lloc el festival Ciutat de Clàssica, del 10 al 26 de març. Un festival gratuït i obert a la ciutadania que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. La iniciativa proposa vint-i-tres concerts en un seguit d’edificis històrics i emblemàtics de la ciutat, juntament amb museus i altres equipaments municipals, que es converteixen per unes hores en escenaris de joves talents locals.
 
Espais com Casa Batlló, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Pavelló Mies van der Rohe, CASA SEAT, Fundació Miró, Fundació Antoni Tàpies, la Xarxa de Centres Cívics de l’Ajuntament de Barcelona repeteixen la col·laboració amb el festival i que enguany incorpora com a nous escenaris el Mirador Torre Glòries, el Palau Güell, el Centre Cívic Can Deu i les biblioteques Mercè Rodoreda i García Márquez. 
 
Sis línies artístiques defineixen la programació d’enguany. La Integral de Trios per a piano de Mozart, els sis Trios per a piano, violí i violoncel de Wolfgang Amadeus Mozart s’interpretaran els dies 11, 12 i 15 de març. Est d’Europa, una seguit de concerts en què es proposa un viatge a través de la colorista i original mirada d’alguns compositors eslaus i bàltics. Johann Sebastian Bach & Max Reger, per celebrar el 150è aniversari del naixement del compositor alemany Max Reger amb un cicle de tres concerts per a instrument solista on desenvolupem el vincle entre la seva obra i la obra de J. S. Bach.Made in Barcelona: la història de la nostra ciutat està farcida de visites i estades de grans músics i compositors, en aquest cicle es presenten concerts amb repertoris inspirats, creats o interpretats a la ciutat. Homenatge a Jordi Cervelló: homenatge al compositor català, amb tres concerts que inclouen obres seves i altres de compositors del seu cercle estètic i d’amistat. El sisena línia artística és Univers Albéniz, en l’entorn emblemàtic de la muntanya de Montjuïc, tres pianistes oferiran tres concerts amb la figura d’Isaac Albéniz com a centre del programa, interpretant la seva obra més representativa, en diàleg amb obres mestres del repertori pianístic.
 
En aquests 23 concerts hi participaran uns dos-cents músics, entre ells: el Quartet Atenea (Premi El Primer Palau 2022 i Prix Crédit Suisse del Festival de Lucerna 2023); el Bärhof Ensemble, integrat per músics formats a l’ESMUC; la pianista empordanesa Emma Stratton; el debut a casa nostra del guardonat Quartet Adelphi (amb membres catalans); el Quartet Arete; així com un concert que reuneix la Camerata del Conservatori del Liceu i el Cor Infantil i Cor Petits de l’Orfeó Català, entre d’altres.
 
A més, el Festival proposa diversos programes encàrrec, com ara el recital protagonitzat pel pianista Marc Heredia al Palau Güell, amb un dels programes que Franz Liszt va interpretar durant la seva visita a Barcelona el 1845, així com un programa al Pavelló Mies van der Rohe a càrrec del Quartet Diogenes, amb tres obres de gran contrast escrites al 1929, any de construcció del Pavelló en el marc de l’Exposició Universal. També destaca el programa que ret homenatge al compositor Jordi Cervelló interpretat pel Trio Freixas, formació de recent creació.
 
Les tres institucions col·laboren en nous projectes internacionals
 
El Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori presenten en exclusiva diversos projectes internacionals de properes temporades que neixen d’aquest paradigma de col·laboració, relació i establiment de sinèrgies entres les tres institucions, que és l’ànima de Barcelona Obertura.  Es tracta de projectes que contribueixen a situar novament Barcelona com una capital de clàssica:
 
–       Juliol de 2023David Lang, el prestigiós compositor americà, aterra a Barcelona al costat de la directora escènica Elkhana Pulizer per a l’estrena de la seva òpera Prisoner of the State, en un coencàrrec de L’Auditori amb l’Orquestra Filharmònica de Nova York, el De Doelen Concert Hall de Rotterdam, el Barbican Center, l’Orquestra Simfònica de Bochum, el Concertgebouw de Bruges i la Malmö Opera, en què el compositor s’apropia activament del Fidelio de Beethoven per crear una nova òpera encarregada amb motiu de la celebració del 250è aniversari del naixement del geni de Bonn. Un projecte que portarà a l’escenari del Festival Grec l’OBC i l’Orfeó Català.
 
–    Octubre/Novembre de 2023. John Adams vindrà a Barcelona a col·laborar amb el Liceu i el Palau. Al Gran Teatre del Liceu (octubre 2023/24) participarà en la coproducció de l’obraAntony and Cleopatra juntament amb la San Francisco Opera (2022), el Teatro Massimo Palermo i la Metropolitan Opera New York. L’obra, encarregada amb motiu de la temporada 100 de la San Francisco Opera, és composició de John Adams i la direcció escènica porta el segell d’Elkhanah Pulitzer. El Gran Teatre del Liceu acollirà a l’octubre de 2023 l’estrena europea d’aquesta nova producció. Al Palau de la Música Catalana, John Adams i Simon Halsey dirigiran els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau en un concert amb obres del compositor.
 
–       Maig de 2024Gustavo Dudamel i Los Angeles Philharmonic Orchestra aterren a Barcelona en la seva primera visita a Europa després de la pandèmia. Al Gran Teatre del Liceuoferiran l’òpera Fidelio de Beethoven i també actuaran al Palau de la Música Catalana (Palau 100) amb un programa que inclou obres de John Williams, Gabriela Ortiz i la Simfonia del Nou MónDvorak.
 
–       Gener 2025. El cantant i compositor Rufus Wainwright torna a Barcelona per dur a terme l’estrena d’una nova obra a càrrec, en aquest cas, de l’OBC i l’Orfeó Català, un coencàrrec deL’Auditori, el Palau de la Música Catalana, l’Orchestre Philharmonique de Radio France, el Royal Ballet, Los Angeles Master Chorale i la RTÉ d’Irlanda.

 
Propostes per a tot l’any
 
Barcelona Obertura prescriu aquest 2023 un total de 13 paquets musicals amb més de 60 concerts,  que concentrats en diferents moments de l’any són ideals per aquelles persones apassionades de la música que també volen gaudir de la resta d’atributs culturals, arquitectònics, gastronòmics i d’entreteniment que ofereix Barcelona. A més, el projecte ha renovat els seus canals de comunicació amb una nova web que llançada el passat mes d’octubre que, a més de difondre els concerts de Barcelona Obertura, promou  activitats culturals, artístiques, arquitectòniques i gastronòmiques  de Barcelona i que acumula ja més de 40.000 visitants.