Literatura

Barcelona Poesia del 4 al 10 de maig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Newsletter800x600Generic

 

 

 

 

 

 

Barcelona Poesia és l’ocasió de reunir la força poètica que dia rere dia neix, es reprodueix i no mor mai ni a la ciutat de Barcelona ni a la resta dels territoris de parla catalana. L’esdeveniment poètic més important de l’any a Barcelona no deixa de cremar aquest 2016 gràcies a la feina feta en divuit edicions anteriors. En aquesta nova edició de Barcelona Poesia hem volgut convertir les tardes en l’hora bruixa que reuneixi aquesta força poètica en un verger de paraules. Durant els dies centrals d’aquesta setmana, en un entorn únic, s’escoltaran dalt de l’escenari alguns dels millors versos de la poesia catalana, però també es podran trobar els millors llibres de poesia, tant els més vistos a les prestatgeries, com la resta de joies que hi arriben a comptagotes. Descobertes de noves veus poètiques, traduccions de clàssics, novetats d’autors consolidats, versos que esperen els lectors… I als vespres, la poesia es manté incombustible, seguim amb els millors versos, amb els millors poetes, amb les millors posades en escena i amb els homenatges a autors que ja no hi són, però que volem tornar a escoltar i dels qui ens agradaria saber més a través dels qui els van conèixer.

La música també serà component de la sang de la poesia, i la dansa l’acompanyarà per primer cop en la nit al Palau de la Música. L’edició d’enguany de Barcelona Poesia recull múltiples iniciatives i espectacles que no mostren sinó que la poesia i les ganes de llegir-la, dir-la i escoltar-la no paren de créixer. Visquem aquests dies entre versos!

Teresa Colom i Manuel Forcano

Direcció de Barcelona Poesia

3

Dimecres

4

 de maig,

19

 h

Saló de Cent

de l’Ajuntament

de Barcelona

 

Pl. de Sant Jaume, 1

 

Mantenidors

Antoni Vidal Ferrando

(

president)

Eva Baltasar Sardà,

Àngels Gregori Parra,

Jaume C. Pons Alorda

i Pere Rovira Planas

(

vocals)

 

Presentadora

Àngels Bassas

JoCs FLoRaLs De BaRCeLoNa 2016

Lliurament del premi

Tot i que el seu origen se situa al segle XIV,  els Jocs Florals de Barcelona són hereus directes dels que van renéixer l’any 1859 per iniciativa d’Antoni Bofarull i Víctor Balaguer. Des d’aquell moment, els Jocs Florals han estat una eina fonamental per estimular la cultura i la creativitat poètiques. Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Joan Alcover, Josep

Carner, Agustí Bartra, Mercè Rodoreda o Màrius Sampere, referents indiscutibles de la literatura catalana, són alguns dels poetes que van assolir el títol de Mestres en Gai Saber.

Amb més de cent-cinquanta anys de trajectòria, els Jocs Florals de Barcelona són l’expressió del desig de la ciutat de donar continuïtat i implicació en la cultura del nostre temps a aquest certamen medieval.  Un concurs literari de primera magnitud  i un dels més antics d’Europa i del món.

En la jornada inaugural de Barcelona Poesia 2016, es lliurarà el Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona. Es farà la lectura, a càrrec dels seus autors, dels poemes més destacats de 2015, a partir del resum de l’any poètic fet per l’estudiós de la literatura Jordi Marrugat.

La referència històrica, enguany, estarà dedicada a la figura de Ramon Llull, amb motiu de la celebració de l’Any Llull, que commemora el setè centenari de la seva mort. L’historiador Stefano Maria Cingolani recordarà l’escriptor, místic i filòsof.

 

 

Dimecres  4 de maig,

20.30 h

Verger del Museu

Frederic Marès 

Plaça de Sant Iu, 5

 

A càrrec de

Carme Callol,  Pepa López  i Biel Mesquida 

Cos a Cos

El Llibre d’Amic i Amat de Ramon Llull és l’eix d’un recital puntejat per cançons tradicionals i anònimes que tenen l’amor al centre. Un espectacle íntim i vital que entrellaça els pensaments d’aquesta obra mística amb les Perles de Verdaguer, que va posar en vers els càntics de Llull, i amb els poemes breus que Joan Vinyoli va compondre a Llibre d’amic. Cos a cos, peça d’orfebreria poètica, contextualitza les obres amb pinzellades biogràfiques i literàries de Llull i del Verdaguer que va recloure’s a Valldemossa (Mallorca) per escriure les Perles.

Les actrius Pepa López i Carme Callol  i l’escriptor i poeta Biel Mesquida, amics i apassionats de la poesia, oferiran un recital enlluernador, una vetllada que festejarà l’amor i el vers.

 

Dimecres                              VoLVeR aNTes 

4 de maig,                          QUe iR

20.30 h

Centre Cultural                     Poesia, música i imatges. Dalt de l’escenari,

La Casa Elizalde        la poeta, música i narradora Flavia Company C. de València, 302         proposa una lectura dramatitzada del seu

                                               poema narratiu Volver antes que ir, combinada

Creació, direcció 

i interpretació         amb improvisacions al piano i la projecció Flavia Company   d’imatges dels anys seixanta i setanta grava          des en super-8. El poema, plantejat gairebé Imatge             com una història èpica, té com a temes de Joan Company      fons la immigració, la infància, la memòria,                 la identitat i el viatge.

Amb la col·laboració  de 

Centres Cívics          Company omple l’escenari des del mateix de Barcelona       instant en què, en començar la funció,

                                             demana als espectadors que apaguin els

Foto: Miri Garcia

telèfons mòbils. No que els silenciïn, sinó que els apaguin, per compartir la sensació de viure el moment, només el moment: l’aquí i l’ara, com si el temps s’hagués aturat o, millor encara, com si haguéssim sortit del temps. Una performance que és diferent cada cop que té lloc.

Aquest recital també es podrà veure:

Divendres

6 de maig, 20 h

Centre Cultural 

Casa Orlandai

Més informació http://lameva.barcelona.cat/barcelonapoesia/ca/