BIOCULTURA BCN 2024 30 ANYS D’ECOACTIVISME A CATALUNYA del 9 al 12 de maig Palau Sant Jordi


“Celebrem 30 primaveres amb molta 
il·lusió i renovades forces”
 

«Quan vam començar, el sector ecològic no existia. Ens ho vam haver d’inventar tot. Per no haver-hi… no hi havia ni certificació, ni professionals del sector, ni productes. A poc a poc es va anar creant una estructura. I, ara mateix, el sector no deixa de créixer. Però els primers anys van ser molt durs. I cal seguir. Perquè l’agroecologia garanteix escenaris futurs menys distòpics»


ELS 1O MUST HAVE DE BIOCULTURA 
 
1. ORGANICFIT I FESTIVAL DE IOGA (SALA GAUDÍ) 
Jornades dedicades als tres pilars específics de la salut: exercici, alimentació eco-saludable i descans, totes elles englobades en el concepte del moviment orgànic. El cercle d’una vida eco-saludable que comença per l’exercici físic i el moviment… passa per l’alimentació i la nutrició i acaba en la cura de la ment; i, òbviament, sobretot, no podem oblidar-nos del descans. S’abordaran temes més específics com és el de la contaminació ambiental, o com cuidar la microbiota; nutrició i activitat física i esportiva, etc. La programació és dirigida per Susanna Diracano i participaran en les ponències: Endika Montiel, Nicolás Olea, Blanca Gómez i Néstor Sánchez de Regenera, Anna Nadal, Iván Ibáñez, Javier Butragueño, Mario Redondo, Laia Sánchez, Núria Martínez, Tatiana Jurado, Lucía Rodó, Florència Fasanella, Nuria Roura, Alejandro Pérez. I en l’espai dedicat a l’exercici físic estaran Annita Smiles i Álex Quesada. Però, per si tot això fos poc, també podrem gaudir del Festival de Ioga SoulYogui, amb professors com César Caldera, Alicia Beltrán, Germán Jurado, Laura Tamajón, Shadya, i amb Vero Noli Vinyaki, acompanyada a la música en directe de Emanuel Nalini. Divendres, dissabte i diumenge de fira. 
 
2. SHOWCOOKING. QUAN LA GASTRONOMIA ECOLÒGICA ARRIBA A LA LLAR (ESPAI SHOWCOOKING) 
Alimentar-nos bé i gaudir d’una bona taula. D’això es tracta. Des de sempre, el showcooking ecogastronòmic és una de les activitats més reeixides de BioCultura. Des del matí fins al tancament de la fira. Durant els 4 dies de BioCultura. Hi haurà proposades per a tots els gustos, dietes i gurmets. També tastos de productes. Alimentació sana, saborosa i ecològica, realçant l’agricultura, la ramaderia i els productes de mar, tot de proximitat i ecològic certificat. Coneix a qui produeix el que et menges… 
 
3. SHOWROOM ECOESTÉTICA. QUE NO ET DONIN GAT PER LLEBRE (ESPAI SHOWROOM) 
La cosmètica ecocertificada va a més. I BioCultura és un bon exemple d’això. En el showroom de EcoEstÉtica trobarà un ecosistema plenament dedicat al món de la cosmètica sense parabens, sense ftalats, sense dioxines, etc. Jornades formatives i tallers amb propostes molt diverses, des de com evitar tòxics, protectors solars realment naturals, elaboració de fitoextractes, perfums, microbioma i malalties, cosmètica eròtica, maquillatge, aromateràpia… A més, aprendràs a llegir les etiquetes i evitar així el greenwashing. Els quatre dies de fira, del matí al tancament. 
 
4. SITOPÍA. CAROLYN STEEL (DISSABTE, 16H. SALA 2) 
El lema de BioCultura d’enguany és: «Sitopía» (del grec sitos -aliment- i tópos -lloc-). Ha estat l’escriptora Carolyn Steel la que ha posat el concepte en el mapa. O de com els aliments poden transformar el món, cap a la regeneració o cap a la degeneració. A escala global, i després de gairebé 2’5 milions d’anys, la humanitat no ha estat capaç de resoldre l’assumpte del menjar. Avui, les prestatgeries dels supermercats estan abarrotades de pseudoaliments, però el sistema que les omple està en crisi. En el nostre planeta finit i sobreescalfat, la nostra manera de menjar ens ha atrapat en un remolí d’autodestrucció del qual no hi ha sortida fàcil; i per a empitjorar les coses, se’ns dona bastant malament gestionar el menjar que produïm. Segons l’OMS i la FAO, els agricultors de tot el món aporten l’equivalent a 2.800 calories de menjar per persona, més que suficient per a mantenir-nos, si existís un sistema de producció i distribució ideal. No obstant això, uns 850 milions de persones passen fam i més de la meitat d’aquesta xifra pateix sobrepès o és obesa. La ponència de Carolyn Steel ens ajudarà a entendre moltes coses… i de com l’agroecologia pot dejunar-nos a solucionar alguns dels problemes als quals ens enfrontem. 
 
5. JORNADA TERÀPIES NATURALS. ALTRES MANERES DE SANAR, DE VEURE LA MALALTIA I D’ENFRONTAR-SE AL MÓN MODERN. SALA 5. DISSABTE 11 DE MAIG. 
Cada dia vivim com si fos una marató. No pensem que, a vegades, hem de parar-nos per a poder gaudir de nosaltres mateixos, qui som i d’on venim. Vivim en una societat on expressar una emoció és més difícil que comprar qualsevol cosa. L’estrès al qual ens sotmet la modernitat, la mala alimentació, la vida sense perspectives, la pol·lució… ens condueixen a multitud de patologies. Reflexologia, olis essencials, osteopatia, fangoteràpia, biomagnetisme, acupuntura, shiatsu, etc. Seran algunes de les xerrades i tallers que ens acostaran a formes de saviesa, de vida, de medicina… que ens poden ajudar a mantenir la salut i el seny en un món cada vegada més malalt. 
 
6. JORNADA CASA NATURAL I SALUDABLE. NETEJA I HARMONIA EN LA LLAR. SALA 4. DISSABTE 11 I DIUMENGE 12. 
Construcció de cases i edificis amb materials nobles, bioclimatisme i energies renovables, arquitectura d’impacte nul, modes regeneratius, gestió adequada de l’aigua, lluita contra la contaminació electromagnètica. En col·laboració amb diverses entitats i EcoHabitar. Per a entendre que moltes de les patologies que patim tenen a veure amb els llocs que habitem, en els quals treballem, en els quals estudiem… I de com podem resoldre aquests problemes… i recobrar l’harmonia. 
 
7. «AUTO-SUFÍ-CIÈNCIA» MÚSICA I LITERATURA DES DE LA PERIFÈRIA. AMB BURRUEZO & NUR CAMERATA + MERCÈ DIAGO. DIVENDRES 10 DE MAIG. SALA 2. 18.30H 
Espectacle que uneix música i literatura amb belles cançons i emocionants lectures dramatitzades. Basat en la novel·la de Pedro Burruezo »Acte-Sufí-Ciència. Una història de gnòstics, gitanos, irredemptes i altres perifèrics». L’acte estarà dividit en tres parts. En la primera, Mercè Diago (l’editora literària de la novel·la) i el seu autor xerraran sobre els diferents personatges que apareixen en la novel·la, les seves peripècies, el seu gnosticisme, els orígens del flamenc, la seva postura davant els perills de l’exposició a productes químics i temàtiques adjacents a la singular història que protagonitza la trama. En definitiva, parlaran sobre aquesta «utopia sufí» que és «Acte-Sufí-Ciència», segons indiquen alguns crítics i lectors. En la segona part, concert de Burruezo i el seu grup, per a donar pas, en la tercera part, a una tertúlia amb el públic assistent. I, per a tancar, una peça més… molt vinculada a la novel·la, que, d’alguna forma, resumeix tota l’obra. 
Música: Berna Jones, violí; Robert Santamaría, qanun; i Pedro Burruezo, veu, mondol i percussions. Moderació: Mercè Diago. 
 
8. FESTIVAL INFANTIL MAMATERRA. APRENDRE JUGANT. ESPAI MAMATERRA. DISSABTE 11 I DIUMENGE 12. 
Passar-s’ho bé jugant sempre ha estat i és la millor manera d’aprendre. Per això en BioCultura mai falten els tallers infantils. Hi haurà de tot, des de tallers de cuina i de pa amb llevat mare, fins a aprendre a reciclar bé, pintacares divertit amb maquillatge ecològic, fabricació de tests amb llavors eco, hort «bio», i fins i tot taller de ioga. Si vens a BioCultura amb nens i en família, atent a la programació de MamaTerra. Que els teus fills gaudeixin tant com tu. 
 
9. CONFERÈNCIES I DEBATS 
Temes d’interès actual relacionats amb la salut, el medi ambient, la producció ecològica, les finances ètiques, el benestar… ompliran les sales de la fira… Per a públic general i també per a professionals dels diferents sectors de la fira. Cal destacar les masterclass de Nicolás Olea, investigador, i un dels majors experts en l’àmbit mundial pel que fa als contaminants químics en el medi ambient i en la nostra salut. Com a novetat, en aquesta ocasió, també exposarà com afecten els contaminants als nostres animals de companyia. També hi haurà gimcanes amb obsequis, sortejos de cistells de productes ecològics, i un munt més de sorpreses… Ah, i un espai de massatges i teràpies naturals en directe, amb tècniques com l’acupuntura, quiromassatge, shiatsu, hobido, reflexologia podal, osteopatia, reflexologia, ventoses, pedres volcàniques… 

SERAN 300 EXPOSITORS
Aprofita per a conèixer en directe als productors i fabricadors, terapeutes, artesans… que treballen dia a dia per acostar-nos el millor de la seva producció. És important saber qui estan darrere d’allò que consumim, és vital per a prendre consciència, saber valorar, i respectar les nostres formes de vida i economia. 
 
imagen
 
La nostra propera cita és a Barcelona, Palau Sant Jordi, del 9 al 12 de maig. A la fira hi cabem tots/es.