Buffalo Bill a Barcelona arriba al Teatre Goya a partir del dia 15 de gener de 2023 

Buffalo Bill a Barcelona: El mite del Far West, encarnat per Ramon Madaula, arriba a l’escenari del Teatre Goya

El Teatre Goya presenta Buffalo Bill a Barcelona, una obra de Ramon Madaula i dirigida per Mònica Bofill. L’espectacle està protagonitzat per Ramon Madaula i Raquel Sans. És una producció de Bitò

Sobre l’espectacle 
Buffalo Bill és part fonamental de la història del Far West. Caçador, aventurer, explorador, les seves aventures van ser objecte de llegendes. Va fundar un circ amb els supervivents de la conquesta de l’oest, cowboys i siouxs, que va esdevenir tot un fenomen allà on passava. L’any 1889, Buffalo Bill arriba a Barcelona amb el show, un èxit a les principals capitals europees però que va passar per la ciutat comtal sense pena ni gloria.

Ara, Ramon Madaula interpreta l’icònic Buffalo Bill qui, en conversa amb Raquel Sans, la presentadora i excorresponsal de TV3 als Estats Units, reflexiona sobre per què la seva visita a Barcelona no va ser l’èxit que s’esperava.

El diàleg pren forma d’entrevista, on la periodista busca desgranar els motius que van portar el circ d’en Bill al fracàs. Mònica Bofill, que ja ha treballat anteriorment amb Madaula, dirigeix un muntatge en que es barreja la veritat i la ficció, en una entrevista que desmitifica «el primer famós de la història» i  la masculinitat hegemònica que representava i que no entusiasmava la Barcelona de l’època.

Buffalo Bill a Barcelona | Teaser
El Far West i la Barcelona del segle XIX

Per entendre el fracàs del circ de Buffalo Bill a Barcelona, l’autor ha donat a conèixer alguns dels llibres amb els quals s’ha documentat per entendre els diferents punts de vista, l’èxit del caçador allà on anava i la situació de la societat catalana, una societat que topava amb els ideals.

Notícia de Catalunya
Jaume Vicens Vives
De Jaume Vicens Vives, Ramon Madaula destaca les paraules que el van portar a crear Buffalo Bill a Barcelona «Els catalans som un poble sedentari, no hem sigut mai nòmades ni aventurers. La història real és la dels sedentaris, no pas la dels nòmades; encara que els historiadors facin apologia només dels actes espasmòdics dels guerrers i oblidin la tenacitat, la perseverança i el sacrifici de l’home sedentari, capficat per la seva rutina de la vida, pels seus conreus i els seus afers; de nosaltres ningú en parlarà, però som els que fem els països i les nacions. Els herois les desfan».

Tristeza de la tierra, la otra història de Buffalo Bill
Éric Vuillard
Aquesta novel·la ajuda a Madaula a entendre la vida de showman que va tenir Buffalo Bill en el moment en què va començar a viatjar amunt i avall representant-se a si mateix, disparant i assassinant als indis que anteriorment havia assassinat a la realitat. Un periple que marca la barreja del mite i la realitat que veurem a l’entrevista que Raquel Sans li fa a la icona del Far West.


Espectacle es representarà a partir del dia 15 de gener de 2023 al Teatre Goya.