ActividadesActualidad

Casa Vicens manté la tradició popular gracienca de Santa Rita amb voluntat de conservar-la en el futur

 

Casa Vicens manté la tradició popular gracienca de Santa Rita amb voluntat de conservar-la en el futur

CV_H_04-755x370

Casa Vicens dóna continuïtat a la celebració del dia de santa Rita per la qual s’obria el jardí al públic i es beneïen roses i espelmes en nom de la Santa

A causa de les obres de rehabilitació actual, la celebració es trasllada temporalment a l’església contigua del carrer de les Carolines

Més enllà de recuperar l’aspecte original de la primera casa de Gaudí (1885-1888), el projecte de Casa Vicens, que obrirà les seves portes a la tardor del 2017, també vol mantenir la seva essència i el seu paper social dins el barri de Gràcia. Per aquesta raó, Casa Vicens i l’equip que hi és al capdavant han volgut donar continuïtat una tradició profundament arrelada entre els seus veïns, com és la benedicció de roses i espelmes cada 22 de maig, dia de Santa Rita.

Un cop més, doncs, aquest 22 de maig Casa Vicens promourà la celebració d’aquesta tradició d’arrels catòliques i curatives, tot i que enguany –com en els darrers dos anys– se celebrarà a l’església del convent de les Germanes de la Caritat i no al jardí de la Casa Vicens, com es feia tradicionalment, a causa de les obres de rehabilitació i restauració que l’ocupen. L’acte de benedicció tindrà lloc dilluns a les 11 hores i l’església, situada al carrer de les Carolines num.20, restarà oberta al públic de 9 a 19 hores per la venda de roses i espelmes.

Santa Rita torna més solidària que mai

Enguany, la venda de les roses i les espelmes anirà a càrrec de Nexe Fundació, una entitat del barri de Gràcia que treballa per l’atenció a la infància amb pluridiscapacitat, de manera que tots els beneficis generats seran destinats a l’associació solidària.

Amb aquesta iniciativa, Casa Vicens aposta per crear una nova tradició en motiu del dia de Santa Rita, ja que es proposa designar cada any una entitat diferent del barri perquè es faci càrrec d’aquesta tasca. L’any passat, va ser l’Associació Gràcia pel Sàhara qui va liderar la venda solidària i se’n va endur els beneficis.

Una tradició gracienca amb història

L’obertura del jardí als veïns i la benedicció de roses i espelmes per Santa Rita va ser una tradició instaurada al barri pels antics propietaris de la Casa Vicens, la família Herrero-Jover, que hi van viure del 1899 al 2007, després que la compressin a la vídua del Sr. Manel Vicens. Molts veïns de Gràcia recorden com cada any s’obrien les portes de Casa Vicens per adorar la Santa i com s’hi condicionava una sala al públic que s’hi apropava.

De fet, el culte a Santa Rita està present a la Casa Vicens des de l’any 1925, any de màxima esplendor de la propietat i primer moment de transformacions rellevants a la casa i el jardí. Entre les reformes dutes a terme llavors, l’arquitecte Joan Baptista Serra de Martínez va construir una nova capella dedicada a Santa Rita, just al mateix indret on hi havia una font natural d’aigua carbonatada a la qual se li venien atribuint propietats curatives des del segle XVIII.

Els primers que van descobrir les suposades virtuts curatives de l’aigua d’aquesta font van ser els Pares Carmelites descalços del convent dels “Josepets”, actual plaça Lesseps. Arran d’atorgar-li aquestes capacitats i davant l’acceptació del poble, la font va ser batejada amb el nom de Santa Rita, “patrona dels impossibles”.

Un segle més tard, després d’enderrocar l’antiga residència religiosa, la font va ser redescoberta i, restablerta la confiança en les seves aigües, i el 1895 va ser declarada d’utilitat pública i es va iniciar la seva comercialització.