¡Chakapum!’, el nou musical d’El Terrat celebra l’alegria de viure a partir del proper 21 de juliol al Teatre Tívoli de Barcelona 

‘¡Chakapum!’, el nou musical d’El Terrat celebra l’alegria de viure a partir del proper 21 de juliol al Teatre Tívoli de Barcelona 

Litus: de La Banda de Late Motiv al musical rumbero ‘¡CHAKAPUM!’
 
El Teatre Tívoli de Barcelona acull l’estrena de ‘¡Chakapum!’ del 21 al 31 de juliol

‘¡Chakapum!’ està protagonitzat pel músic i actor Litus i compta amb el text de Joan Grau i la direcció de Xènia Reguant
 
Les entrades ja estan a la venda al portal [https://www.grupbalana.com]
 
_mgl8225_400
Companyia de l’espectacle ¡Chakapum! (actors, actrius i músics) © Martí E. Berenguer
 

 
Barcelona, 7 de juliol de 2022.  El Terrat estrena el proper 21 de juliol el musical ‘¡Chakapum!’, una fusió de rumba i rock que vol celebrar l’alegria de viure i que es podrà veure al Teatre Tívoli de Barcelona del 21 al 31 de juliol. 
‘¡Chakapum!’ és un concert i és una obra de teatre, és una comèdia i també una realitat mostrada sense filtres. ¡Chakapum! és la història del seu protagonista, Litus, però també és la historia de la rumba catalana. És un musical que fusiona rock i rumba sense prejudicis, amb música en directe i ballarins. ¡Chakapum! és una celebració de la vida.

L’obra, escrita per Joan Grau, guionista històric d’El Terrat i un dels creadors del Chiki Chiki, i dirigida per Xènia Reguant (adjunta de direcció a ‘Lehman Trilogy’ i ‘Una noche sin luna’), emprèn un viatge a través del temps en què es fusionen la història de la vida del seu protagonista, Litus, amb la història de la rumba catalana.
Joan Grau tenia com a objectiu mostrar tres veritats: la de Litus artista; la de la rumba, “que ha ocupat un lloc simbòlic en la construcció de la nostra societat” i, per últim, la gran veritat de la música com a “eina transformadora de la realitat”. Perquè si alguna cosa tindrà clara l’espectador en sortir de veure l’espectacle seran les ganes immenses de viure.

En paraules de la seva directora, Xènia Reguant, “¡Chakapum! és ritme, humor, tendresa, és en Litus i som totes”. És el llegat d’una cultura que coneix el valor de la pulsió́ de la vida. ¡Ella té molt poder, la rumba té molt poder!
Aquest muntatge és un dels projectes més personals de Litus, cantant de La Banda de Late Motiv i un dels integrants de l’exitós muntatge teatral Lehman Trilogy. “La rumba té a veure amb com vaig conèixer la música. Amb la meva família. Amb com vaig aprendre la meva professió”, explica Litus. “Andreu Buenafuente em va demanar que ordenés els meus records rumberos de la infantesa i de l’adolescència. Així és com es va començar a cuinar aquest projecte”.

‘¡Chakapum!’ es desplega a partir d’un record d’infància de Litus i es converteix en un viatge emocional molt personal, ple de contratemps, que el portarà a Cuba i més enllà, amb una posada en escena sorprenent, amb la direcció musical de Pablo Novoa (membre de ‘Golpes Bajos’ i ‘Mastretta’, i líder de la banda de ‘Late Motiv’) i una partitura que reinventa èxits de Peret, Gato Pérez o Los Amaya.

L’obra, que té una durada d’una hora i cinquanta minuts, consta d’una sola partitura d’1h 50’ de durada on s’enllacen tornades de hits de la rumba, de hits del rock i de temes propis de Litus. A l’escenari del Tívoli sonaran Gitana Hechicera (Peret), Gitanitos y Morenos (Gato Pérez) i Caramelos (Los Amaya), entre altres que combinaran amb cançons de Litus com Gitano Catalán i les tornades de temes com Heroes (David Bowie) o Highway to Hell (ACDC).

L’espectacle comptarà amb vídeo projeccions creades en col·laboració amb l’artista Mürfila, que inclouran imatges de grans referents de la rumba i altres de la vida real de Litus. Unes projeccions que ajuden a explicar aquest viatge i a potenciar la icònica de la rumba.

A nivell escenogràfic, Jose Novoa ha volgut crear un lloc mental i sentimental a on redibuixar records: una sobretaula familiar, un mercat amb “mucha moda”, una barca en el mar o un terrat del raval… Un paper en blanc, un llenç i un pentagrama. Un plató, una sala de concerts i un teatre. Tot en un camí que es dibuixa al caminar-hi.
Durant les funcions a Barcelona diferents artistes convidats pujaran a l’escenari del Teatre Tívoli, començant el dia 21 de juliol, estrena de l’obra, amb la participació de Rumba 3, que també hi actuaran dissabte 23. La resta de col·laboracions s’aniran descobrint en els propers dies.

“Tinc un record màgic de les sobretaules dels meus pares quan jo era un nen. És un record que, amb els anys, ha agafat una textura de somni. Els caps de setmana els meus pares organitzaven sopars amb els seus amics a casa nostra. A la sobretaula, entre vi, cigalons, copes de cava i els nens corretejant pel menjador, el meu pare treia la seva vella guitarra espanyola i es posava a tocar. Cantaven asseguts al voltant de la taula decidint el repertori sobre la marxa, tirant de nostàlgia. Quan començaven jo deixava de jugar i em quedava embadalit escoltant-los. Recordo l’emoció de sentir música en directe per primera vegada i d’una manera tan propera. Però, sobretot, recordo les cares de felicitat quan cantaven junts. Pensava: jo també vull passar-ho així de bé quan sigui gran”. Litus

“A ¡Chakapum! coneixerem els grans fundadors del gènere, desgranarem tot allò que compon la rumba catalana, tot el que compon en Litus i el que ens compon com a humans. Passarem per Cuba, Terrassa, Tossa de mar i serem il·luminats per un Peret en plena transició divina. Entre rumba, temps, contratemps, moviment incessant i petits ambients construïts amb dos cubs, una escala i una taula capaces de transformar-se a tots els escenaris possibles, arribarem al ¡Chakapum! Sempre acompanyats d’una rumba que evolucionarà amb l’espectacle fins a arribar a una sonoritat moderna i actual”. Xènia Reguant (directora)
 
‘¡Chakapum!’ és una experiència única produïda per El Terrat (The Mediapro Studio).

Les entrades ja estan a la venda al portal [https://www.grupbalana.com]
 
ELENC
Bea Vergés
Encarni Sánchez
Litus
Mariona Castillo
Marta Tomasa
Miguel Ángel Sánchez
Ricard Boyle
Toni Viñals
 
BANDA
Cantant: Litus
Guitarra: Pablo Nova
Trompeta i teclat: Josué García
Bateria i percussions: Madelin Espinosa
Guitarra flamenca: Roger Lozano
Baix i contrabaix: Manuel Pablo Sanz
 
FITXA TÈCNICA
Direcció: Xènia Reguant
Autoria: Joan Grau
Direcció creativa El Terrat: David Lillo
Direcció musical: Pablo Novoa
Coordinació musical: Litus
Ajudantia de direcció: Miquel Malirach
Coreografia i moviment escènic: Bea Vergés
Producció executiva: Mercè Puy
Producció: Cristina Prunell i Rosa Domingo
Regidoria: Ana Guarnizo
Alumnes en pràctiques de regidoria: Mònica Balsells i Lidia Rodríguez
Disseny d’escenografia: Jose Novoa
Disseny de vestuari: Laia Cambrils
Alumna en pràctiques de vestuari: Gemma Pascual i Grau
Disseny de so i direcció tècnica: Eudald Gili
Assistent de direcció tècnica: Rosa Domingo
Audiovisuals: Mar Orfila
Comunicació: Meritxell Abril, Andrea Calbet, Gemma Saperas
Comunicació digital: Mia Font
Disseny del cartell: Estudio Javier Jaén
Distribució: Sarah Martinez
Agraïments: Sergio Peris-Mencheta
 
Durada: 1 hora 50 minuts
 
PER A TOTS ELS PÚBLICS
ESPECTACLE EN CASTELLÀ