Ciutat de vidre (de l’11 al 28/05) Sala Beckett

 

98da6438-0fc1-4876-9a48-88c3b9822831

 

 

Ciutat de vidre és una de les novel·les més conegudes de l’escriptor nord-americà Paul Auster, i forma part de l’aplaudida Trilogia de Nova York. L’obra literària va donar origen a una novel·la gràfica de Paul Karasik i David Mazzuchelli considerada una de les millors del segle XX. És a partir del còmic que la companyia Obskené signa aquest muntatge, una proposta escènica que parteix de la interacció de les projeccions dels dibuixos en blanc i negre  amb la interpretació dels tres actors que donen vida a una multitud de personatges. Còmic, teatre i literatura, doncs, conflueixen en aquest espectacle.

La proposta va ser guardonada pel Premi Adrià Gual al Millor Projecte d’Escenificació, concedit per l’Institut del Teatre, i es va presentar al Festival Grec 2016.

Obskené és companyia resident a la Sala Beckett la temporada 2016/17.

Sinopsi

Tot comença amb un número equivocat.

– Digui?
– Paul Auster? Voldria parlar amb el senyor Paul Auster.
– …
– Necessito ajuda. Hi ha un gran perill. Em volen matar.
– I em demana protecció?
– Protecció, sí. Cal que vingui. Carrer 69 est.

Un misteriós personatge truca a Daniel Quinn preguntant per un detectiu privat, de nom Paul Auster, i dóna origen així a una trama intrigant i inquietant. Quinn se sent perdut en la immensitat de la ciutat de Nova York. Immers en la solitud, busca un objectiu que doni sentit a la seva existència. Fent-se passar pel detectiu Auster intenta trobar un lloc on ser. «Sempre volem ser allò que no som», diu. I nosaltres, qui volem ser?

La companyia Obskené

La companyia Obskené, fundada el 2008, treballa amb ganes d’arriscar en projectes de creació innovadors. Per a ells, la creació es basa en l’exploració de les diferents disciplines que formen les arts escèniques, entenent-les com un autèntic treball en equip. Obskené es refereix a obscè, paraula que en la seva arrel grega vol dir fora (ob-) d’escena (-scè). La companyia Obskené vol mostrar en escena allò que fins ara s’ha amagat darrere el teló de fons. Busquen una creació obscena, descarada i contemporània.

Autoria: Paul Auster, David Mazzucchelli i Paul Karasik
Traducció: Joan Sellent
Dramatúrgia: Mònica Bofill i Ricard Soler i Mallol

Direcció: Ricard Soler i Mallol

Repartiment: Joan Arqué, Pepo Blasco i Nuri Santaló
Veu de Daniel: Gabriel Bofill

Escenografia: Josep Carreras
Il·luminació: Adrià Pinar
Vestuari: Carlota Ricart
So: Ariane Lamarre
Cap tècnic: Adrià Pinar
Tècnic: Víctor Peralta
Projeccions: Adrià Pinar i Mònica Bofill
Assessorament de moviment: Andreu Martínez
Ajudant de direcció: Mònica Bofill
Producció executiva: Nuri Santaló

Una coproducció d’Obskené i el Festival Grec de Barcelona. Amb el suport de l’Institut del Teatre i la Generalitat de Catalunya