Companyia Hongaresa de Teatre, ACRT Associació Cultural per la Renovació Teatral i La Calòrica són les finalistes del VIII del Premi Quim Masó

show_foto

 

 

 

 

 

Companyia Hongaresa de Teatre, ACRT Associació Cultural per la Renovació Teatral i La Calòrica són les finalistes del VIII del Premi Quim Masó

 

És l’any que s’han presentat més propostes a la convocatòria amb 48 projectes

 

El veredicte del jurat es donarà a conèixer el proper 12 de maig

 

L’obra guanyadora s’estrenarà a Temporada Alta 2014

 

Uritorco un text de Lluïsa Cunillé i Paco Zarzoso de la Companyia Hongaresa de Teatre, La tortuga de Califòrnia de Daniela Feixas i Bluf de Joan Yago per la companyia La Calòrica han estat les obres finalistes d’aquesta edició del Premi Quim Masó a projectes de producció teatral.

 

Un total de 48 noves produccions teatrals (11 més que l’any passat) optaven al premi d’enguany, un guardó que finançarà el projecte guanyador amb prop de 50.000 euros i el programarà en el marc del Festival Temporada Alta 2014 i al Grec 2015 – Festival de Barcelona. Enguany és l’edició en la que s’han presentat més projectes, fet que anima a les entitats organitzadores a seguir apostant per a la creació catalana i les consolida com a pioneres en la promoció, no només de textos teatrals, sinó també de la seva producció.

 

El jurat que ha avaluat els projectes presentats està format per Sergi Belbel (director i autor teatral), Ramon Simó (director teatral i director del Festival Grec), Andreu Gomila (crític i periodista teatral), Pere Puig (director teatral i de la Sala La Planeta), Jep Sánchez (director del Teatre Municipal de Girona), Josep Maria Miró (guanyador de la setena  edició del Premi Quim Masó), Josep Domènech (director de produccions de Bitò Produccions) i Guillem Terribas (Llibreria 22), actuant com a secretari.

 

El veredicte final es donarà a conèixer el proper 12 de maig en un acte que es farà a la Sala la Planeta de Girona que estarà conduit per l’escriptor Josep Maria Fonalleras i comptarà amb l’actuació de la cantant i actriu Nina acompanyada dels músics Jaume Fulcarà (guitarra), Pere Martínez (contrabaix) i Adrià Bauzó (saxofonista). Ramón Simó, director del Grec-Festival de Barcelona, intervindrà com a membre del jurat i portaveu per anunciar el projecte guanyador.

 

El guardó s’atorga amb periodicitat anual i és l’únic amb retribució econòmica al nostre país per a la producció i exhibició de muntatges de text en llengua catalana no estrenats. El guanyador de la darrera edició va ser l’espectacle Nerium Park , dirigit i escrit per Josep Maria Miró, que es va estrenar el passat 18 d’octubre al Festival Temporada Alta i es podrà
veure a l’edició del Grec 2014 – Festival de Barcelona.

 

Aquest premi va ser creat el 2006 per la família Masó, Bitò Produccions, la Llibreria 22 i el Grup Proscènium – Sala La Planeta amb la voluntat de formalitzar un reconeixement en record de l’actor, director i productor de teatre Quim Masó, que va ser un dels fundadors de la Llibreria 22, el Grup Proscènium, la companyia El Talleret de Salt i, posteriorment, de  Bitò Produccions, juntament amb Josep Domènech i Salvador Sunyer. El premi està patrocinat per l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, l’Assessoria Ribas-Alvarez i Bitò Produccions, amb el suport de l’Obra Social de “La Caixa”, el Festival Temporada Alta i el Grec – Festival de Barcelona.

 

 

Els projectes finalistes

 

Uritorco , un text de Lluïsa Cunillé i Paco Zarzoso. L’obra, de la Companyia Hongaresa de Teatre, transcorre al llarg de seixanta anys en quatre escenes. La primera passa al 1980, la segona a l’actualitat, la tercera al 20450 i la quarta és una escena que tant podria passar a l’actualitat com ser un somni que recull les èpoques de l’obra. L’acció té lloc en un hotel
amb vistes a l’ Uritoco, una muntanya misteriosa i força coneguda pels seus nombrosos albirament d’ovnis, centre de peregrinatge d’ufòlegs i curiosos, una muntanya enmig d’una illa que ha fascinat i pertorbat fa milers d’anys als primers aborígens i als viatgers ocasionals que la visiten ara. En tres escenes separades per algunes dècades, l’obra acompanya als membres d’aquesta família en els seus anhels i frustracions, mentre l’illa roman aparentment igual, com fa milers d’anys.

 

La tortuga de califòrnia de Daniela Feixas i l’A.C.R.T Associació Cultural per la Renovació Teatral parla de la família, un thriller que narra com la xarxa familiar passa de ser el referent o el refugi a convertir-se en teranyina i fantasma. L’Àngela, la protagonista de l’obra, creu que la seva família va ser partícip d’uns fets terribles i aquesta sospita la fa
tornar boja. Els seus parents creuen que està malalta i en la seva bogeria ha creat una història delirant sobre el passat. Un projecte sobre els dubtes i les pors, les estratègies individuals i col·lectives per sobreviure.

 

Bluf de Joan Yago per La Calòrica és un compendi d’històries entrecreuades sobre personatges que decideixen canviar de vida i sortir a buscar la felicitat. Persones que desitgen viure la vida d’un heroi de pel·lícula però que comencen a fer-se grans i s’adonen que la vida que ells havien somiat no és la que tenen. Un muntatge on apareixen molts
personatges, tots ells representats per cinc actors, que estan a la frontera entra la realitat i l’extravagància. En Ninot, l’Albert, la Rut, l’Olga, una abella que dirigeix una multinacional i unes moteres lesbianes que atraquen bancs conviuen dins el cosmos d’aquesta proposta de La Calòrica.

El guanyador es farà públic el dilluns 12 de maig a les 20:00h a la Sala La Planeta en el marc de lliurament de premis de la VIII Edició del Premi Quim Masó a projectes de producció teatral.