Concerts destacats de juliol de la temporada Mas i Mas 2024


Kurt Rosenwinkel, Knower, José James i Cécile McLorin Salvant conformen els 4 concerts destacats a la Paral·lel 62, Apolo i la Paloma


 
Tal i com es va presentar el passat mes de març, després de 20 edicions i 2.500 activitats, elMas i Mas Festival s’ha transformat en una temporada de sis mesos i 24 actuacions d’artistes nacionals i internacionals de jazzbluessoulhip-hop i altres músiques afins. Els responsables de Mas i Mas justifiquen la transformació del festival en temporada en el fet que l’objectiu pel qual va néixer el Mas i Mas Festival (animar les nits d’agost, quan era el període amb menys activitat cultural de l’any) s’ha superat amb escreix, fins al punt d’esdevenir un clàssic de l’agenda cultural de Barcelona.

Tot i que el Mas i Mas 2024, va arrencar el passat4 de maig, el proper dimarts 2 de juliol comencen els concerts fora de les sales 1 i 3 del Jamboree.
 
Dimarts 2 de juliol a les 20.00 hores al Paral·lel 62, començarem amb Kurt Rosenwinkel. Amb aquest concert, es posarà de relleu que pujaran a escena grans figures de la història recent del jazz, en alguns casos vinculats a la mateixa història del Jamboree, testimoni de l’evolució d’una generació d’artistes que van recalar al soterrani de la plaça Reial quan començaven. És el cas de Kurt Rosenwinkel, que va tocar a l’emblemàtica sala barcelonina a començaments dels 90, de la mà dels germans Rossy i quan només era una jove promesa. Avui és un dels guitarristes més influents del jazz actual. A Mas i Mas 2024 actuarà a quartet i amb companys de viatge que també són molt influents i van tocar al Jamboree quan feien les primeres passes: Mark TurnerBen Street i Jeff Ballard

La formació d’aquest grup de jazz contemporani és un esdeveniment que marca un abans i un després en la història musical. La confluència d’aquests quatre artistes, cadascun amb una carrera distingida i una influència significativa en generacions de músics, promet una experiència inoblidable. Kurt Rosenwinkel, amb la seva guitarra que canta melodies vibrants, Mark Turner i el seu saxòfon que esculpeix l’aire amb notes úniques, Ben Street, el contrabaix del qual ha acompanyat llegendes, i Jeff Ballard, els ritmes del qual han definit el so d’ensembles contemporanis, s’uneixen per crear alguna cosa que és més que la suma de les seves parts. La seva presència al festival Mas i Mas 2024 no només és un regal per als aficionats al jazz a Barcelona, sinó també un testimoni del poder del jazz per reunir talents i crear màgia a l’escenari.

Seguirem dilluns 8 de juliol a les 20.00h a la Sala Apolo amb el concert de Knower – Genevieve Artadi & Louis Cole. Knower, el duet que converteix cada concert en una festa de sons inesperats, on el jazz es troba amb el funk i el pop independent. La seva habilitat per entrellaçar complexitat rítmica amb lletres enginyoses i arranjaments imaginatius els ha guanyat una base de seguidors diversa i apassionada. La col·laboració d’Artadi i Cole amb gegants del jazz-funk com Snarky Puppy i la WDR Big Band, sota la direcció de Bob Mintzer, ha portat la seva música a nous horitzons. La formació que podrem escoltar en aquest concert serà: Genevieve Artadi veu · Louis Cole bateria · Peter5000 baix · Thom Gill guitarra · Iridescent Tones teclats · Isis Giraldo teclats.
 
Per tancar la segona setmana de juliol, diumenge 14 de juliol a les 20.00h a Paral·lel 62, ens espera la proposta de José James presents 1978.  José James, és un dels cantants més importants de l’anomenada ‘generació hip-hop’ i amb una discografia venerada per la crítica que continua captivant el públic amb el seu estil innovador. El seu àlbum ‘1978’ és un vibrant homenatge a les arrels llatines i a la música dels anys 70, barrejant gèneres com el jazz, funk, soul, llatí i r&b. La inclusió de temes socials importants, com la lluita contra el racisme en la seva cançó ’38th & Chicago’, inspirada en la figura de George Floyd, mostra el seu compromís no només amb la música, sinó també amb el canvi social. La col·laboració amb músics destacats com Pedrito Martínez i Marcus Machado afegeix una autenticitat i profunditat úniques al seu treball, marcant ‘1978’ com un fita en la seva carrera i en la música contemporània. Jose James veu i guitarresestarà acompanyat de  Jharis Yokley bateria · Daniel Winshall baix · Chad Selph teclats.
 
I l’últim concert d’aquest mes de juliol a les sales externes al Jamboree serà dijous 25 de juliol a les 20.00 hores a la Sala La Paloma amb la cantant i compositora, Cécile McLorin Salvant que s’ha alçat com a una de les grans veus del jazz vocal del segle XXI i s’ha establert fermament com una força innovadora en el món del jazz vocal. La soprano Jessye Norman va dir d’ella que atresora “una veu única, sostinguda amb una intel·ligència musical plena i que il·lumina cada nota que canta”. El seu talent per reviure cançons oblidades i barrejar-les amb melodies populars demostra una comprensió profunda de la música com un llenguatge viu i en constant evolució. Els seus àlbums, que inclouen títols com ‘For One To Love’, ‘Dreams and Daggers’ i ‘The Window’, són testimonis de la seva versatilitat, connectant el jazz, el blues, la cançó francesa, el cabaret alemany, el cant renaixentista i un llarg etcètera de gèneres. Cada interpretació seva és una exploració de la història de la música, portant l’oient a un viatge que transcendeix el temps i els gèneres, i el seu reconeixement amb tres premis Grammy és un homenatge merescut a la seva excepcional contribució a l’art del jazz. La formació serà Cécile McLorin Salvant veu · Sullivan Fortner piano · Yasushi Nakamura contrabaix · Kyle Poole bateria

Per tancar el Mas i Mas 2024, quedaran dos concerts per cloure la temporada. El divendres 25 d’octubre a les 20.00 hores a la Paloma la darrera gran revelació del soul: el cantant britànic d’origen ghanès Myles Sanko. Saludat per mitjans com ara la BBC, MOJO i Jazz FM, Sanko és un artista versàtil que ha col·laborat, entre d’altres, amb Gregory Porter, China Moses i Nicola Conte, i ha signat una carrera en solitari farcida d’èxits, des que va enregistrar el seu primer àlbum, l’any 2013. A La Paloma presentarà el seu darrer treball, ‘Let It Unfold’. 
 
I per finalitzar aquesta edició renovada divendres 27 de novembre a les 20.00 hores a La (2) de l’Apolo, anirà a càrrec de Vincen García Quintet. Vincen és un baixista professional conegut mundialment pels seus vídeos a Instagram. Al setembre del 2023, rep la trucada de Cory Wong per unir-se a la seva gira europea. La seva habilitat per captivar més de 340 mil seguidors és només una mostra del seu talent i carisma. Amb la publicació del seu primer àlbum d’estudi, VENTURA, Vincen ha demostrat que no només és un mestre del baix, sinó també un artista complet amb una visió única per a la música, i la resposta del públic ha estat aclaparadora, amb entrades exhaurides a ciutats clau d’Espanya. El seu desig de portar la seva música al següent nivell es materialitza en un espectacle en viu que promet ser una explosió d’energia i creativitat.