Dagoll Dagom estrena el seu últim musical de creació, ‘L’alegria que passa’ a partir del 4 de març


L’estrena oficial serà dilluns 6 de març al Teatre Poliorama, però aquest cap de setmana (dissabte 4, 17 h i 20 h; diumenge 5 18:30 h) ja es duen a terme les primeres funcions prèvies.

Dagoll Dagom presenta una versió contemporània del primer gran èxit teatral de Santiago Rusiñol, on es fusionen text, cant i dansa

L’equip artístic compta amb Marc Rosich (text i direcció d’escena), Andreu Gallén (música i direcció musical), Ariadna Peya (direcció coreogràfica) i Anna Rosa Cisquella (producció artística). 

La companyia està formada per Mariona Castillo, Jordi Coll, Júlia Genís, Eloi Gómez, Pol Guimerà, Àngels Gonyalons, Basem Nahnouh, Pau Oliver i David Pérez-Bayona. 

L’espectacle és l’última proposta de creació de la companyia abans de fer una darrera reposició de Mar i cel el 2024.


Barcelona, 3 de març de 2023 · Dagoll Dagom torna a pujar a l’escenari amb el que serà el seu darrer espectacle, L’alegria que passa. L’espectacle és la culminació de més de dos anys de feina des de la seva concepció fins al moment d’aixecar el teló. Després d’aquest muntatge, la companyia té previst fer una quarta i darrera reposició de Mar i cel el 2024 abans de plegar veles definitivament el 2024, després de gairebé 50 anys de trajectòria.

A partir de demà dissabte dia 4 ja es podran veure les funcions al Teatre Poliorama de l’adaptació d’un clàssic de la literatura catalana: L’alegria que passa, de Santiago Rusiñol. La companyia estrenarà oficialment l’espectacle dilluns dia 6 i a partir de llavors oferirà funcions els dijous (20h) divendres (20:30h), dissabtes (17h i 20h) i diumenges (18:30h). Entre setmana també es duran a terme funcions per a instituts.

L’alegria que passa és un espectacle que ha estat concebut des d’un bon inici fusionant diverses disciplines: text, cant, música i dansa. L’equip artístic compta amb Marc Rosich(text i direcció d’escena), Andreu Gallén (música i direcció musical) i Ariadna Peya(direcció coreogràfica). La dramatúrgia la firmen tots tres juntament amb Anna Rosa Cisquella, productora artística de l’espectacle. El disseny d’escenografia i vestuari és d’Albert Pascual i la caracterització de Clàudia de Anta.

Pel que fa a la companyia, Dagoll Dagom es retroba amb Àngels Gonyalons, que va interpretar el paper de Blanca en la primera producció de Mar i cel el 1988, i també repeteix amb Mariona Castillo, protagonista de Cop de rock. La resta de l’elenc està format per Jordi Coll, Júlia Genís, Eloi Gómez, Pol Guimerà, Basem Nahnouh, Pau Oliver i David Pérez-Bayona. Nou actors que canten, ballen, toquen i interpreten dos mons paral·lels

Els nou actors i actrius de la companyia utilitzen la màgia del teatre per esdevenir paral·lelament el poble gris i la companyia de L’arca del talent. No només això, sinó que els artistes són també els encarregats d’interpretar part de la música en escena, tocant el piano o la guitarra en les diverses cançons del musical. 

L’últim espectacle de creació de Dagoll Dagom després de gairebé 50 anys
Després d’adaptar Àngel Guimerà (Mar i cel), Pere Calders (Antaviana) o Mercè Rodoreda (Aloma), Dagoll Dagom segueix fidel a la seva essència, ara adaptant un text de Santiago Rusiñol.

L’alegria que passa, una companyia d’artistes ambulant es troba amb les vicissituds d’un bolo en gira, una situació que Dagoll Dagom coneix molt bé i li va com anell al dit per concloure els seus quasi 50 anys de trajectòria. La poètica de Rusiñol per parlar del món de l’espectacle, mostrant-lo amb totes les seves llums i ombres, permet a Dagoll Dagom adaptar l’autor sense deixar de ser fidel al seu esperit. 

L’espectacle no idealitza la bohèmia, sinó tot el contrari, i ens mostra una societat adormida que no reacciona davant la grisor d’una vida material i consumista. L’esperit crític és el que necessita el poble gris i la nostra societat, davant d’una falta d’esma generalitzada. Així doncs, el clàssic de Rusiñol esdevé profundament actual.

Així, la fusió de disciplines i “art total” al qual aspirava Rusiñol en escriure aquest text és un precedent d’allò que Dagoll Dagom sempre ha aportat a través de tots els seus espectacles musicals: un univers lingüístic que fusiona dansa, música i text, que connecti i emocioni l’espectador. 
Sinopsi

Un poble gris, monòton i industrial veu trencada la seva rutina laborable amb l’arribada d’un gran espectacle musical. La companyia ha sigut contractada per l’alcalde del poble i propietari de l’única fàbrica en tota la població.
Joan (Pau Oliver), el fill de l’alcalde que està a punt de casar-se amb la seva parella Lina (Júlia Genís), està enamorat de la gran estrella Zaira (Mariona Castillo) i vol fugir amb ella lluny del poble gris. Zaira, en canvi, està esgotada de la seva vida nòmada i desitjaria quedar-se a viure al poble i portar una vida amb tranquil·litat. Al seu costat Puck (Jordi Coll), agressiu mànager, la maltracta creient-la de la seva propietat i li exigeix que continuï. L’autoritari i fals demòcrata alcalde obliga el seu fill Joan a desistir dels seus somnis.
Mentre la representació de la nit es prepara, els líders dels dos mons, el Clown i l’Alcalde, tots dos interpretats per Àngels Gonyalons, veuen les conseqüències que té que els dos mons es barregin.


Fitxa artística

Una idea d’Anna Rosa Cisquella 
A partir de l’obra de Santiago Rusiñol 
Un espectacle de Dagoll Dagom 

Equip artístic:
Text i direcció d’escena: Marc Rosich

Música i direcció musical: Andreu Gallén
Direcció coreogràfica: Ariadna Peya
Dramatúrgia: Anna Rosa Cisquella, Andreu Gallén, Ariadna Peya i Marc Rosich
Lletres: Marc Rosich i Andreu Gallén
Ajudantia de direcció: David Pintó
Disseny d’escenografia i vestuari: Albert Pascual
Disseny d’il·luminació: David Bofarull (AAI)
Disseny de so: Jordi Ballbé (Focus)
Disseny de caracterització: Clàudia de Anta
Disseny gràfic: Marc Sardà
Producció artística: Anna Rosa Cisquella


Equip de producció:

Cap de producció i administració: Natàlia Obiols
Cap de comunicació i adjunta de producció: Anna Candelas
Auxiliar de producció: Jose Luis SegadorLa companyia:
Mariona Castillo, Jordi Coll, Júlia Genís, Eloi Gómez, Àngels Gonyalons, Pol Guimerà, Basem Nahnouh, Pau Oliver, David Pérez-Bayona