Davant l’horitzó (Fundació Joan Miró) 24/10/2013 – 16/02/2014

0842

Davant l’horitzó
24/10/2013 – 16/02/2014

Fundació Joan Miró
Parc de Montjuïc, s/n

Davant l’horitzó és una reunió anacrònica d’horitzons pintats i fotografiats, amb alguna incursió en el món de l’escultura, la instal·lació i el land art. El títol i l’esperit de l’exposició remeten al llibre Devant le temps, l’estudi de Georges Didi-Huberman sobre anacronisme i història de l’art. Guiada per grans pensadors com Walter Benjamin, Carl Einstein i Aby Warburg, la seva anàlisi posa sobre la taula la qüestió de l’anacronisme com un dels tabús de la història de l’art com a disciplina acadèmica.

L’exposició se centra en la representació de l’horitzó com a tema recurrent i gran desafiament pictòric, i s’estructura mitjançant una seqüència de converses i diàlegs anacrònics que tracten diversos aspectes de l’horitzó representat. El punt de partida és una sala introductòria dedicada a Joan Miró, seguida d’un gran bloc europeu dividit en sales sobre l’horitzó nòrdic, l’horitzó francès, les marines i el contrast entre l’horitzó expressionista i l’horitzó japonès, i que culmina en una capella dedicada a l’horitzó. A continuació, un segon gran bloc sobre l’horitzó nord-americà del segle XX, una secció final dedicada a l’horitzó postcolonial i un epíleg que recull les lliçons de l’exposició i planteja la pregunta: l’horitzó és el lloc de la pintura, la línia on es concentren els reptes i les paradoxes de l’activitat pictòrica?

Davant l’horitzó ha estat comissariada per Martina Millà, cap de l’Àrea de Programació i Projectes de la Fundació Joan Miró. La mostra compta amb el patrocini de Fundación BBVA.

L’exposició s’articula com una seqüència de converses i diàlegs anacrònics entre diferents representacions de l’horitzó. Si vols participar en aquest diàleg, comparteix el teu horitzó a les xarxes socials amb l’etiqueta #davantlhoritzo