ActividadesActualidad

Del 14 al 21 d’octubre arriba una nova edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà

Del 14 al 21 d’octubre arriba una nova edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà – Memorial a Charlie Rivel, que enguany celebra la seva 18a edició
El festival arribarà amb una programació repartida per carrers, places, mercats, teatres, escoles, biblioteques, casals i residències d’avis que gaudiran de prop de 70 espectacles representats per 47 companyies, provinents de 10 països (Austràlia, Canadà, Rússia, Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica, Argentina, etc); a més de Catalunya, València, Castella i Lleó, Andalusia, Galicia, Euskadi i Madrid amb espectacles de gèneres i estils per a tots els gustos.

El Festival enguany atorgarà el Nas d’Or a Claret Papiol i March, Claret Clown, per la seva renovació del pallasso clàssic al llarg de més 40 anys de trajectòria constant. És cofundador de les companyies “Germans Poltrona”, “Circ Cric”, “Cia. Còmica La Ganga” i «Claret Clown». El lliurament del Nas d’Or es farà el dijous dia 18 d’octubre durant la gala inaugural a la Carpa del festival.

El director artístic d’aquesta edició del festival és Jordi Juanet ‘Boni’, qui agafa per segona vegada les regnes del certamen (la primera va ser l’any 2010 on va compartir la direcció artística amb Àlex Navarro). Jordi Juanet té una gran trajectòria com a artista de circ i ha realitzat molts espectacles amb la seva pròpia companyia i amb d’altres, girant arreu del món.

Les entrades per aquesta divuitena edició ja són a la venda al web: ENLLAÇ.

El Festival l’organitza l’Ajuntament de Cornellà i enguany celebra ja la seva 18a edció. El consistori fa una aposta clara per la cultura i en concret del món del pallasso, que ja s’ha convertit en un tret característic de la ciutat. 

El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat “Memorial Charlie Rivel” és un festival biennal que se celebra a Cornellà de Llobregat des de l’any 1984 i que té la missió de difondre la vessant sociocultural de les arts escèniques dels pallassos. Està reconegut com un dels més prestigiosos d’Europa i és un referent internacional.

Tindrà lloc del 14 al 21 d’octubre a molts espais de Cornellà de Llobregat i rebrà companyies d’aquí i d’arreu del món. Durant una setmana la ciutat de Cornellà serà conquerida pels reis de la comicitat.

Per aquesta nova edició el seu director artístic és Jordi Juanet “Boni”, qui agafa per segona vegada les regnes del festival. La primera va ser l’any 2010 en què va compartir la direcció artística amb Àlex Navarro. Jordi Juanet té una gran trajectòria com a artista de circ, especialista en malabars i monocicle, que va començar el 1982 realitzant espectacles de teatre-circ arreu del món formant el duo Boni & Caroli amb Ramon Muñoz “Caroli”. Es van separar l’any 2000, i va treballar en diferents espectacles en solitari i, també, conjuntament amb altres companyies de circ com La Família Ramírez o la companyia Elegants. Ha actuat en nombrosos països d’Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica, i ha obtingut premis en diferents festivals i certàmens culturals.

Recentment, ha començat una nova aventura amb Dani Patilles i Miner Montell, Los Barlou, amb l’espectacle Set up que van estrenar el passat mes de juny al Festival Circ Cric. Del 2006 al 2010 va combinar l’activitat artística amb l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), de la qual va ser president. En el seu càrrec, Boni va impulsar la creació del “Pla Integral de Circ” per tal de defensar els drets del sector, així com la creació de la Central del Circ, centre d’assaig i creació de referència Internacional.

Nas d’Or
El Festival ha decidit atorgar el nas d’or del FIPC 2018 a Claret Papiol i March, Claret Clown, per la seva renovació del pallasso clàssic al llarg de més 40 anys de trajectòria constant. Iniciat en el sentit de l’ Humor per via paterna, estudia Art Dramàtic a l’ Institut del Teatre i , tot i que de seguida passa a la pràctica, no ha deixat mai d’estudiar amb els grans mestres contemporanis. És cofundador de les Cies. “Germans Poltrona”, “Circ Cric”, “Cia. Còmica La Ganga”. I amb la seva companyia CLARET CLOWN, quatre vegades guardonada, ha recorregut mitja Europa i Àfrica.

El lliurament del Nas d’Or es farà el dijous dia 18 d’octubre durant la gala inaugural a la Carpa del festival.

Gala ALAPiSTA!
El festival comptarà amb la gran carpa instal·lada a la plaça Catalunya on s’hi faran els espectacles per escoles i també la Gala ALAPiSTA!. La gala és repetirà de dimecres a dijous amb el mateix format i comptarà per primer cop amb una presentadora, Jimena Cavalleti, que a l’hora en serà la directora. Una gala molt internacional amb la música en directe dels sevillans Lapso Produccions i artistes vinguts de 7 països diferents. Claret Clown és farà una versió del famós número d’en Charlie Rival molt personal.

Noves fornades
Enguany el festival aposta per donar suport a joves companyies que comencem la seva carrera i que els ha reservat un lloc a la programació. Cies com LepuantTrasla2Filigranes o Mireia Miracle, entre altres, que presentaran els seus espectacles dins la programació del FIPC.

Coproducció del Festival
Aquest any es va obrir una convocatòria per a coproduir un espectacle de nova creació que s’estrenarà durant el Festival. Es varen presentar 8 propostes i l’escollida ha sigut la companyia Bucráa Circus amb l’espectacle El gran final. Una aposta decidida del certamen per donar ajut econòmic i logístic a un projecte de pallassos en fase de construcció. L’espectacle farà l’estrena absoluta el dissabte 20 d’octubre a les 18 hores a la plaça de l’Ajuntament de Cornellà.

“El Gran Final” pretén ser una tragicomèdia que basa la seva essència en el retrobament de dos pallassos, els quals van haver de separar-se fa molts anys a conseqüència de l’esclat d’una guerra civil. Aquesta guerra els interromp la última funció just abans del seu gran acte final. El conflicte els obliga a prendre camins separats i no tenir mai més contacte l’un amb l’altre.
És ara, després de més de 30 anys, infinites passes, una lluita diària i constant per la supera-vivència, i un cos envellit, quan es retroben i decideixen acabar els seu “Gran Final”.

Workshop
Els dies 17, 18 i 19 d’octubre (matí i tarda), tindrà lloc el taller per a professionals impartit pel clown Italià Paolo Nani que es realitzarà al CITILAB. Serà gratuït, prèvia inscripció.

Primers artistes confirmats
Pallasses i pallassos vinguts d’arreu ens presentaran els seus espectacles durant els 8 dies del festival a molts espais diferents. Destaquem la companyia AGÀ BOOM, de Rússia; PAOLO NANI que repetirà amb  La carta i també farà Jekyll on ice al carrer; PEPA PLANA amb el primer bolo del nou espectacle Clàssiques conjuntament amb NOËL OLIVÉCHRIS LYNAM torna al festival desprès d’un grapat d’anys amb una proposta innovadora que no deixarà indiferent a ningú, EricthefredLAS XL amb el seu show Abandóname mucho.

Altres companyies amb llargues trajectòries i que també formaran part d’aquesta edició del festival són PANETTONE BROTHERSCIRQUET CONFETTI i GROMIC.

Festival Internacional de Pallassos de Cornellà – Memorial Charlie Rivel

El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat “Memorial Charlie Rivel” és un festival biennal que se celebra a Cornellà de Llobregat des de l’any 1984 i que té la missió de difondre la vessant sociocultural de les arts escèniques dels pallassos. Està reconegut com un dels més prestigiosos d’Europa i és un referent internacional.

El Festival va néixer per homenatjar el pallasso català Charlie Rivel i fer de Cornellà la ciutat dels pallassos amb espectacles a la Carpa principal, però també a les escoles, a les residències de gent gran i als espais públics amb l’objectiu de posar en valor la figura dels pallassos i pallasses i mostrar al públic l’ampli ventall de registres del llenguatge del clown: des dels pallassos de circ tradicional fins als muntatges més innovadors i experimentals passant per les actuacions al carrer.

El Festival forma part de l’ADN de la ciutat i de l’imaginari de diferents generacions de cornellanencs i cornellanenques des de fa trenta-quatre anys. La voluntat de l’Ajuntament va ser apostar per la cultura i situar els pallassos en una esfera més àmplia i representativa.

Així, el Festival s’alça com una plataforma per donar a conèixer pallassos i pallasses de renom internacional, desconeguts en alguns casos en el nostre país en cadascuna de les diferents escoles d’aquest art: l’estil dels pallassos de l’est, mestres del mim; el clown de to reflexiu; el qui prefereix l’humor de l’absurd i la ironia mordaç…pallasses i pallassos clàssics, trencadors, innovadors i màgics, però amb un denominador comú treure un somriure i remoure consciències.

En les darreres edicions el Festival ha volgut reivindicar i donar visibilitat a la figura de les pallasses com a artistes amb presència en aquest art, perquè la complexa tasca de fer riure no entén de gènere, al contrari, l’humor és una arma poderosa contra les desigualtats.

Necessitem l’humor per relacionar-nos i sentir-nos bé, per crear espais de millor convivència i més habitables, i és aquí on la màgia del clown ho omple tot, perquè el seu poder pot contribuir a crear espais i sinergies comuns des d’un humor autèntic, lliure, tendre, inspirador i sempre reivindicatiu.

 86475c4d-4ab7-48d6-99fe-42ca300f8503
FESTIVAL INTERNACIONAL DE PALLASSOS DE CORNELLÀ
MEMORIAL CHARLIE RIVEL

DEL 14 AL 21 D’OCTUBRE
CORNELLÀ DE LLOBREGAT

Més informació a:
http://festivaldepallassos.com/

Entrades a la venda a:
Entrades – Festival de Pallassos