Del 21 al 30 de juliol de 2023, el Dansàneu celebra la seva 32a edició ampliant les dates i el nombre d’espectacles programats, molt singularment els gratuïts


Aquest divendres arrenca una edició excepcional del Dansàneu amb Queralt Lahoz, Toti Soler, Maria Coma i Magí Serra, entre d’altresEl Festival de cultures del Pirineu presenta una edició destinada a reforçar els objectius fundacionals del Consell Cultural de les Valls d’Àneu: patrimoni, ètica i pedagogia al servei del territori

Queralt Lahoz, Toti Soler, Maria Coma, Magí Serra, Led Silhouette i Marcos Morau, una exposició produïda pel MNAC amb gravats d’Oriol Vilapuig o l’espectacle inaugural en col·laboració amb Òpera de Butxaca, plats forts de l’edició d’enguany
El Dansàneu vincula arts escèniques i música amb el patrimoni arquitectònic i natural de les Valls d’Àneu i enguany amplia el suport a la creació a través d’un programa de residències que inclou fins a 7 projectes


 La 32a edició del Dansàneu, el Festival de cultures del Pirineu, es consolida com a pulmó cultural de les Valls d’Àneu en una edició que assoleix l’adjectiu d’extraordinària atès que festeja el 40è aniversari de la fundació de l’entitat organitzadora: el Consell Cultural de les Valls d’Àneu.
El Festival, que continua centrant els seus esforços a consolidar un relat de fons que defuig les massificacions i que uneix contemporaneïtat amb tradició, desplegarà una programació que inclou un total de 32 propostes -entre dansa, música, teatre, natura, literatura i audiovisual-, 17 de les quals són gratuïtes.

“Enguany assumim el repte il·lusionant de fer-nos més pròximes que mai a la ciutadania aneuenca i d’arreu amb una proposta molt diversa des del punt de vista disciplinar que aglutina noms clau de l’escena nacional, així com projectes d’un alt valor patrimonial com és el cas de l’exposició inaugural produïda pel MNAC amb gravats de piques baptismals de l’artista Oriol Vilapuig”, assegura la directora del Dansàneu, Rut Martínez. 


DESCARREGA’T EL PROGRAMA


DESCARREGA’T L’ESPOT DE LA CAMPANYA @CC MARC GUTIÉRREZ


Quan l’excepcionalitat esdevé pròxima i a l’abast

Una pedra que es manté impertorbable, abstreta i serena davant el pas del temps i el brogit de l’exterior. Amb aquesta imatge poètica -que queda reflectida en el cartell d’aquesta 32a edició- s’ha volgut construir el relat del Dansàneu 2023: la naturalesa impertèrrita de la pedra s’erigeix com a símbol inequívoc de la singularitat del territori aneuenc. Un element natural que esdevé punt de trobada i senyal d’orientació per a aquells qui cerquen viaranys en el seu pelegrinatge.

«Volem reinvindicar la singularitat de la nostra localització per tal que s’entengui el Dansàneu com un espai i moment únics en el calendari que aglutinen sota un mateix paraigua iniciatives destinades a mostrar el patrimoni cultural i natural aneuenc en tota la seva esplendor, sense renunciar a la seva ruralitat, tradició i memòria», assenyala Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu.

Dansàneu 2023: la programació

Un dels objectius del Dansàneu és garantir el dret universal d’accés a la cultura per a la població aneuenca. És per aquesta raó que, en els seus ciments, s’hi desprèn la voluntat ferma d’esdevenir un facilitador del debat intergeneracional imprescindible per a la vertebració del territori. En aquest sentit, la programació d’aquest 2023 aglutina un total de 32 espectacles de tipologia i estils molt diferents, amb la qualitat com a premissa, i que s’han desgranat durant la presentació d’aquest matí. En destaquen només algunes: 

El divendres 21 de juliol a les 19 h s’inaugura a l’església de Sant Joan a Isil (Alt Àneu) la proposta expositiva Formes d’oli i aigua de l’artista Oriol Vilapuig. Produïda pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), planteja des del present noves formes d’interrogació del passat que sorgeixen al voltant dels relleus esculpits a diverses piques de pedra datades entre els segles XI i XII, i que es troben a les esglésies romàniques disseminades per les Valls d’Àneu.

El dimecres 26 de juliol i a l’església de Santa Maria d’Àneu a Escalarre (la Guingueta d’Àneu), a les 22.30 h, l’artista multidisciplinar Maria Coma presenta l’espectacle Vocal Rootsuna peça d’arts escèniques on veu i cos actuen com a instruments i que explora un tema universal des de l’autobiografia: la (re)cerca de les arrels, l’origen i la pertinença. Una provocació a l’escolta de la natura humana en la intersecció entre música, performance i art sonor. Coma haurà treballat de manera prèvia al que és considerat com a centre espiritual de les Valls d’Àneu (el monestir de Santa Maria).

A partir de dijous 27 de juliol a les 19 h, els projectes en residència obtindran el màxim protagonisme. Des de la peça coreogràfica resultant del treball fet per la companyia de Miquel Barcelona a ROJOS fins als projectes d’Aimar Pérez Galí, Víctor Pérez, Adrián Vega i Marina Pravkina o la producció Condens de Magí Serra, sense oblidar la nit en record al ballarí i coreògraf Joan Serra que tindrà lloc a Santa Maria d’Àneu el mateix dijous 27, a partir de les 22.30 h, i que s’obrirà a la participació de tothom qui vulgui. 

El divendres 28 de juliol a les 21 h, tindrà lloc un vespre – nit destinat a posar en valor el patrimoni industrial d’Àneu, concretament a la Central Hidroelèctrica d’Esterri d’Àneu. Amb el patrocini d’Endesa, que s’incorpora enguany com a patrocinador principal del Festival, tindrà lloc un triple programa que inclourà des d’un solo de dansa a càrrec del ballarí Pere Seda -a partir del tradicional Hereu Riera-, fins al Tastàneu, un tast de producte pallarès -formatges, vins, dolços, etc. de productors del territori- que s’ha convertit en una de les activitats amb major seguiment i acceptació per part del públic. En acabar el tast, i obert a tothom, es podrà veure un mapping especial 40è aniversari del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, projectat al passeig Vorariu i ideat pel ballarí Toni Mira. El programa de divendres també compta amb un nom destacadíssim de la música catalana de les darreres dècades i és que a les 19 h i novament a l’església de Santa Maria d’Àneu (Escalarre), Toti Soler presentarà a quartet el seu seu darrer treball discogràfic, Fill de la fortuna

El dissabte 29 de juliol a les 22.30 h i al recinte firal d’Esterri d’Àneu, arribarà un dels plats forts de l’edició d’enguany: la cantant Queralt Lahoz presentarà el seu àlbum Purezai ho farà amb la col·laboració del bailaor José Manuel Álvarez, valent-se d’un directe potentíssim que incorpora dansa flamenca, hip-hop i un claríssim missatge reinvindicatiu. 

Entrades a la venda

Les entrades per als espectacles de pagament tenen preus que van dels 12 als 25 euros i inclouen descomptes de més del 30% per a la compra anticipada (i del 50% per als socis i sòcies del Consell Cultural de les Valls d’Àneu). Els responsables del Dansàneu recorden que els aforaments del festival continuaran essent mitjans i petits per garantir una experiència cultural pròxima i de qualitat. 
SOBRE EL DANSÀNEU
El Dansàneu és hereu de l’escola d’estiu de formació en dansa tradicional fundada l’any 1992 i liderada durant més de dues dècades pel ballarí i coreògraf Joan Serra. Es va refundar l’any 2015 en l’actual FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU, un projecte obert al públic de totes les edats que posa en valor la riquesa patrimonial i natural de les Valls d’Àneu i la marida amb una proposta cultural diversa que es vertebra a partir de la dansa i de la música d’alta qualitat i mescla les propostes més contemporànies i l’incentiu a la nova creació amb la cultura d’arrel.
L’actual Dansàneu s’endevina un projecte TRANSPIRINENC que, amb la dansa com a epicentre, incorpora els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents al territori i que redimensionen el concepte de festival estiuenc.
El Dansàneu és un projecte organitzat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb el suport del Departament de Cultura, el Departament de Territori (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran), el Departament de Justícia, Drets i Memòria, el Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat per la Unió Europea (NextGenerationEU) · Gobierno de España i Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs), així com dels Ajuntaments d’Esterri d’Àneu, l’Alt Àneu (EMD d’Isil i Alós i Sorpe) i Espot; la Mancomunitat de Municipis de les Valls d’Àneu, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i el Bisbat d’Urgell (Parròquies de les Valls d’Àneu).
L’edició de 2023 incorpora el patrocini d’ENDESA i igualment consolida el suport de diferents agents de dins i fora del territori com la Fundació Planes Corts i les empreses Cervós, Roc Roi i el celler Castell d’Encús.


www.dansaneu.cat