Dia Orwell, SOSRambla i el Restaurant MOKA estrenen el pròxim 5 de maig el cicle de tertúlies ‘Orwell pren cafè al MOKA’

George Orwell torna a La Rambla

Dia Orwell, SOSRambla i el Restaurant MOKA estrenen el pròxim 5 de maig el cicle de tertúlies ‘Orwell pren cafè al MOKA’

A la primera tertúlia es reviuran ‘Els Fets de 1937’ a través dels textos que l’autor va escriure a l’obra ‘Homenatge a Catalunya

La part alta de La Rambla, on es situa el mític restaurant, va ser un dels escenaris on l’escriptor va començar a gestar algunes de les seves obres

George Orwell va militar amb el POUM durant la seva estada a Barcelona
El pròxim dia 5 de maig a les 17:00h la memòria de George Orwell tornarà La Rambla de Barcelona amb el cicle de tertúlies Orwell pren cafè al MOKA. Les tertúlies, organitzades pel Restaurant MOKADia Orwell SOSRambla ens proposen un recorregut per la figura de l’escriptor britànic i la seva relació amb Barcelona. A la primera sessió reviurem els tensos Fets de maig del 37 a través de les paraules que va escriure l’escriptor britànic, testimoni directe de les batalles, a l’obra Homenatge a Catalunya i reflexionarem sobre latransformació de La Rambla.

George Orwell, durant la seva estada a Barcelona i al Front d’ Aragó l’any 1937, va començar a gestar obres mestres com 1984 i Homenatge a Catalunya, on explica la seva experiència com a milicià del POUM durant la Guerra Civil. A l’obra, l’escriptor narra en primera persona vivències com els tensos Fets de maig. L’enfrontament es va donar entre les forces d’ordre públic de la Generalitat, el PSUC, UGT i Estat Català contra els milicians de la CNT, FAI i POUM, Orwell ho va viure de primera mà des d’una de les torres observatori de l’actual edifici que alberga el Teatre Poliorama (l’Acadèmia de les Ciències i les Arts).

La tertúlia partirà de la frase escrita pel mateix autor “Demà prendrem cafè a Osca”. Una frase amb un doble sentit que parla per una banda, de l’esperança que les coses podrien haver estat d’una altra manera i, per l’altra, del fet de poder arribar a prendre cafè amb el qui estan a l’altra banda del front. Aquest serà el punt de partida no només per reviure els fets, 82 anys després, sinó per mirar cap al futur i reflexionar sobre la transformació d’un dels espais més emblemàtics de la ciutat: La Rambla.

El cicle Orwell pren cafè al MOKA tindrà continuitat amb altres sessions que es duran a terme al juny, per commemorar la celebració del Dia Orwell, però també durant el setembre i l’octubre.

ORWELL PREN CAFÈ AL MOKA
5 de maig a les 17h
RESTAURANT MOKA (LA RAMBLA, 126)

CONVIDATS A LA TERTÚLIA:
Ferran Aisa, escriptor, poeta i historiador
Fernando Casal, escriptor i historiador
Jordi Miguel i Andrea Lucio, autor/a del còmic Homenatge a Catalunya
Miquel Berga, Professor de Literatura Anglesa a la UPF
Pelai Pagès, Professor d’Història Contemporània a la UB
Pepe Gutierrez, escriptor
Pau Rubio, de l’entitat Dia Orwell
Representants de la Fundació Andreu Nin, i entitats com KmZero, SOSRambla o Amics de la Rambla

Guardies d’assalt a l’antic Cafè MOKA
El Restaurant MOKA i Els Fets de Maig de 1937Al lloc que ocupa actualment l’Hotel Citadines hi havia la seu del POUM, on es va veure per darrera vegada amb vida al líder poumista Andreu Nin el 16 de juny de 1937, data de la seva detenció i desaparició.

Uns dies abans, l’immoble havia estat protagonista dels fets de maig. El 4 de maig del 37 Orwell s’hi va apropar per veure de primera mà quina era la situació i es va trobar amb un tiroteig tan intens que li va semblar comparable al del camp de batalla. L’edifici adjacent al de la seu del POUM, on hi havia el Cafè MOKA, estava pres per la guàrdia d’assalt, que disparava amb foc de fusell. Al seu torn, els soldats de l’escamot de xoc tiraven granades per la vorera com si juguessin a les bitlles.

Segons narra a Homenatge a Catalunya, Orwell va veure com, enmig del tiroteig, el seu amic i comandant Georges Kopp es va desarmar a la vista dels guàrdies d’assalt i es va apropar al Cafè MOKA jugant-se la vida. Un dels guàrdies va accedir a parlamentar amb ell i tots dos van arribar a un pacte: els milicians del POUM només obririen foc si eren atacats.

El Restaurant MOKA ret homenatge a Orwell posant nom el nom de l’escriptor a un dels seus salons.