Diada de Sant Josep (19 de març)

Diada de Sant Josep

imagesCAPRSTQY

 

 

 

 

 

 

La diada de Sant Josep és el dia, actualment no festiu, en el qual se celebra el dia del pare. Correspon al 19 de març. Es tracta d’una festa antiga que recentment, per paral·lelisme, ha inspirat la creació d’un dia de la mare, que se celebra el primer diumenge de maig.

D’acord amb el cristianisme, Josep és el pare putatiu, o «adoptiu» (el «biològic» seria Déu), de Jesús.

A Catalunya, és tradició aquest dia menjar crema catalana, que per aquest motiu s’anomena també crema de Sant Josep. En canvi, a molts països catòlics el 19 de març, Dia de Sant Josep, és un gran esdeveniment. Sant Josep era el pare de Crist, d’aquí que s’hagi escollit aquest dia per celebrar el Dia del Pare.

A Espanya el dia 19 de març també se celebra el Dia del Pare i és un dia molt important. Es felicita als pares i també a les persones que es diuen Josep o Josepa. Aquestes felicitacions a vegades van acompanyades de petis regals, encara que normalment es donen postals i aquest dia se celebra la família.

S’ha de destacar la celebració que es fa a València, on les falles són l’element festiu més destacable. Les falles són monuments o escultures artístiques, satíriques o grotesques sobre qualsevol cosa, persona, esdeveniment, etc., prou desafortunat per cridar l’atenció dels ulls crítics dels fallers. Totes les escultures són cremades la nit de Sant Josep, excepte la guanyadora del concurs de falles que és indultada.

El Dia del Pare al món anglosaxó

A Gran Bretanya el tercer diumenge de juny se celebra el Dia del Pare,»Father’s Day»,[1] encara que passa gairebé inadvertit. El Dia del Pare a Gran Bretanya i als Estats Units és un dia que s’ha establert per honorar i donar les gràcies als pares. A més a més de la felicitació, normalment es fa un petit regal o una postal de felicitació.

De com es va establir aquest dia, sembla que una dona va voler honrar al seu pare, que era un veterà de la guerra civil, i qui va pujar sis nens ell sol perquè la seva dona va morir.

Normalment, als Estats Units s’envien un cent milions de postals del Dia del Pare, encara que són cinquanta milions menys de les que se n’envien el Dia de la Mare.