Doble rècord a la Zurich Marató de Barcelona: participació i femení

imgpDoble rècord a la Zurich Marató de Barcelona: participació i femení

La multitudinària Zurich Marató de Barcelona, amb un rècord de 20.287 participants inscrits, ha celebrat també el rècord femení de la prova gràcies a la sensacional actuació de l’atleta kenyana Valary Jemeli Aiyabei, amb un temps de 2:25:26. La victòria absoluta ha sigut pel gran favorit, l’etíop Dino Safir, amb un registre de 2.09:31, en una jornada amb un magnífic ambient festiu a la ciutat.

Espectacular 38 edició de la Zurich Marató de Barcelona, amb rècord femení de la prova aconseguit per Valary Jemeli Aiyabei que ha posat el colofó a l’edició més nombrosa de la història de la cursa, amb un total de 20.287 participants que situen a la capital catalana entre les cinc maratons europees més importants.
L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau i la comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza, han donat el tret de sortida de la prova en un dia amb una temperatura i clima fantàstics per afrontar els 42,195 quilòmetres, en els quals només s’ha hagut de lamentar el vent que ha impedit millorar encara més les marques.

L’etíop Dino Safir, gran aspirant a la victòria final, ha fet bo el seu paper com a favorit i ha superat a la legió de kenyans que li disputaven el triomf. Safir ha guanyat amb un temps de 2:09:31, la novena millor marca històrica de la cursa, per davant dels kenyans Albert Korir (2:10:08) i Jafred Chirchir Kipchumba (2:10:23).

El recorregut de la 38 edició de la prova ha visitat els llocs més emblemàtics de Barcelona , com el Camp Nou, la Pedrera, la Sagrada Família, el Pont de Calatrava, el Fòrum, el Front Marítim o l’Arc de Triomf. Un traçat ràpid però d’una gran bellesa per a que tots els participants poguessin gaudir al màxim de la ciutat.

A més, els 52 punts d’animació repartits per tot el recorregut –més d’un per quilòmetre- han donat ales als participants i han convertit la ciutat en una festa ciutadana vivint l’atletisme de ben a prop i donant suport als maratonians.La cursa s’ha desenvolupat amb el domini dels atletes kenyans i etíops. Al pas pel quilòmetre 10, en 30 minuts i 33 segons, els africans ja encapçalaven les 20 primeres posicions.

El pas per la mitja marató, a la Meridiana, ha estat encapçalat per un nodrit grup d’11 atletes, entre el que es trobaven els màxims favorits, amb un temps de 1:04:20, un registre notable per afrontar la segona meitat de la prova. En fèmines, la kenyana Valary Jemely, ha trencat la cursa al quilòmetre 19, i ja corria en solitari a la mitja marató amb un temps de 1:13:01, gràcies a l’excel•lent treball de la seva llebre, el britànic Tom Payne, que l’ha portat fins a la línea d’arribada.

A la zona del Fòrum i a partir del kilòmetre 33, Safir ha incrementat el ritme i s’ha escapat fins a la victòria. “És la primera vegada que estic a Barcelona i m’ha agradat molt, la gent és meravellosa. Estic molt content perquè es la meva primera marató desprès d’estar un any i mig lesionat i he aconseguit una gran victòria” ha afirmat Safir.

Per la seva part, Valary Jemeli Aiyabei ha completat la seva espectacular actuació amb una entrada triomfal a la Plaça d’Espanya, on els espectadors han pogut festejar el seu enorme registre millorant en més d’un minut el rècord que ostentava Emily Chepkmoy Samoei amb un temps de 2.25.52 al 2012.
“Estic molt contenta perquè he batut la meva pròpia marca personal, a més del rècord de la prova. La meva llebre Tom Payne ha fet una gran feina i estic molt feliç”, ha comentat Aiyabei en declaracions als mitjans de comunicació, en un podi femení completat per les etíops Aynalem Kassahu, la guanyadora de l’any passat, i Motu Megersa.

El primer espanyol ha sigut Fran España en quinzena posició (2:18:38), mentre que en categoria femenina ha sigut la catalana Marisa Casanuevas i quarta dona de la prova amb un gran 2:34:57, tot i que no ha pogut obtenir la marca mínima pels JJOO de Rio.

Els maratonians han tingut fins a 6 hores per acabar la cursa que avui ha inscrit amb lletres d’or una jornada per recordar, amb 2 rècords que es buscaven des de feia anys, el de participació, superant per primer cop els 20.000 inscrits i el femení, que es resistia des del 2012.

Resultats Categoria masculina:

1. Dino Sefir ETH 2:09:312.
Albert Korir KEN 2:10:083.
Jafred Chirchir Kipchumb KEN 2:10:234.
Eliud Tarus KEN 2:11:195.
Abdi Fufa ETH 2:11:22

 

Resultats Categoria femenina:

1. Valary Jemeli Aiyabei KEN 2:25262.
Aynalem Kassahun ETH 2:30:513.
Motu Megersa ETH 2:32:074.
Marisa Casanueva ESP 2:34:575.
Esther Wanjiru Macharia KEN 2:37:36