ActividadesActualidadExposiciones

DOCfield> 15 converteix Barcelona en capital europea de la fotografia documental (del 19 de maig al 23 de juliol)

 

DOCfield> 15 converteix Barcelona en capital europea de la fotografia documental

 13139359_1115888448463737_3054996922594099180_n

Del 19 de maig al 23 de juliol se celebra la tercera edició de DOCfield>15, el Festival de Fotografia Documental de Barcelona, organitzat per la fundació Photographic Social Vision, que  arriba a la ciutat amb 40 exposicions de fotografia documental i fotoperiodisme nacional i internacional. Al llarg del festival, es podrà gaudir de manera gratuïta a

diferents centres d’art, galeries, centres cívics, escoles de fotografia, i d’altres espais culturals de la ciutat. Amb el lema “The Heart of the Matter” (El quid de la qüestió) Jessica Murray, la directora artística del festival en aquesta edició, ens convida a anar a l’essencial en la nostra manera de mirar el món i proposa que la manera més fàcil d’escurçar la distancia entre dues persones és una historia, ben explicada. El festival mostra l’obra de més de 100 autors a través de les RUTES DOCfield i es completa amb les NITS DOCfield, 4 sessions gratuïtes de projeccions nocturnes a les places públiques, tots els dijous del proper mes de juny. Amb DOCfield al CARRER exposicions efímeres en espais oberts i amb  les Activitats DOCfield, visites guiades i tallers per a tots els públics. Aquest any també se celebra la segona edició del premi DOCfield Dummy Award Fundació Banc Sabadell que consisteix en la publicació d’un fotollibre. 

 

Barcelona es converteix en la capital europea de la fotografia documental i del fotoperiodisme de la mà de DOCfield>15, el festival que en la seva darrera edició va assolir la xifra de 134.000 visitants  i que converteix la ciutat mediterrània en un referent de difusió i gaudi de la millor fotografia documental actual.

Jessica Murray (Anglaterra 1972), és la directora artística d’aquest any que proposa com a tema “The Heart of the Matter”.  Amb aquesta premissa, el festival explora diferents mètodes de narrativa visual mentre aborda algunes de les temàtiques més importants i emblemàtiques del nostre temps, com el conflicte i la guerra, l’autodeterminació, el declivi econòmic, la migració, el reciclatge, l’aigua, la salut i la identitat. 

DOCfield>15 està organitzat per Photographic Social Vision, una entitat sense ànim de lucre que gestiona des de l’any 2001 la creació, producció i difusió de reportatges documentals i fotoperiodístics d’alta qualitat amb els objectius d’informar i sensibilitzar a la societat sobre les temàtiques poc conegudes, així com fomentar l’interès públic per la fotografia documental. Entre alguns dels seus projectes destaca l’organització de l’exposició World Press Photo a Barcelona des de fa 11 anys. 

Segons Silvia Omedes, directora de la fundació Photographic Social Vision: “DOCfield permet al ciutadà poder tenir accés a treballs fets en profunditat que amplien i enriqueixen la nostra mirada i l’experiència del món. Un objectiu important del festival és  nodrir el programa amb treballs no publicats i inèdits per el gran públic”.

Set rutes per a viure DOCfield

El festival promou el reconeixement del valor social del documentalisme i té com a objectius a termini mitjà promocionar el col·leccionisme i atraure el turisme de qualitat amb inquietuds socials i culturals. Aquest any DOCfield>15 presenta com a novetat les set rutes, cadascuna d’elles correspon a una zona geogràfica de la ciutat: Ciutat Vella, Poble Sec, Poble Nou, Eixample, Gràcia, Nou Barris i Sarrià on de manera gratuïta es podrà gaudir d’un ampli programa de projectes fotoperiodístics i de fotografia documental que estimulen, provoquen i generen debat gràcies a la participació de 34 seus expositives que els acullen. 

La selecció de temes que la directora artística presenta al festival neixen dels tòpics més candents del nostre temps: alguns s’apropen al més personal com els trastorns alimentaris i l’adolescència en els projectes de Laia Abril “On eating Disorders” i Abbie Trayler-Smith “The big O”; Altres més globals com la instal·lació fotogràfica produïda pels laboratoris EGM del reconegut fotògraf Francesco Zizola “La profunditat del silenci” a la façana del Museu Marítim com a homenatge a les víctimes del naufragi de Lampedusa a l’octubre del 2013, o com un llarg projecte de Balazs Gardi presentat en el Roca Barcelona Gallery “Stories from the Water Front” i el seu treball sobre l’aigua com a recurs en crisi o les noves maneres de narrar històries com la de van Houtryve “Blue Sky Days” que tracta de l’ús dels drons en els conflictes i posa en qüestió conceptes com la privacitat, la vigilància i la guerra.

 

Jessica Murray, destaca la nova narrativa creada per Tanya Habjouqa en

“Occupied Pleasures” que trenca els estereotips i dóna una visió diferent dels palestins i la seva resistència a l’ocupació israeliana; Guy Martin a “City of Dreams” mostra com la indústria de la telenovel·la està afavorint el creixement del poder de Turquia a l’Orient Mitjà i com Joan Tomás amb els seus “Diàlegs Invisibles” fomenta el debat i la reflexió al voltant dels “sense papers”. 

La directora artística també té un paper protagonista com a fundadora conjuntament amb Gonzalo Hörr de “Crónica 21. Un arxiu per a construir el present” promocionada per Al-liquindoi.  Un important arxiu multidisciplinari on line i de lliure accés que recull projectes nacionals d’autor des del 2008 fins avui  i que es posa al servei de la societat com a eina de la crisi social, política i econòmica que afecta Espanya. 

Del Festival Internacional de Fotoperiodisme VISA pour l’Image Perpignan, tres exposicions estaran presents a DOCfield>15: “El tren dels oblidats de William Daniels  que documenta un tren – hospital de Rússia que recorre 4000 km i s’atura a cada poble un o dos cops l’any;  “Els del Nord” de Chu Chi Thành, Hua Kiem, Maï Nam i Doan Cong Tinh, col·lectiva de fotògrafs vietnamites sobre la guerra de Vietnam o el premiat projecte sobre “Ucraïna de Maidan al Donbass” de Guillaume Herbaut, guanyador del prestigiós Visa d’Or 2014, amb el seu valent treball sobre Ucraïna.

Altres àmbits de DOCfield

Les exposicions que s’integren al paisatge urbà gràcies als formats alternatius a peu de carrer i de gran participació ciutadana formaran DOCfield al CARRER. Al llarg de dos mesos, els visitants el trobaran a més de 120 persianes de botigues i dels murs de diferents barris de Barcelona com Poble Nou, Poble Sec, Eixample i Sarrià, i també prop dels mercats públics com els de la Barceloneta,  Sant Andreu, Hostafrancs i Santa Caterina el projecte “Diàlegs invisibles” de Joan Tomás que el formen un centenar de retrats impresos d’immigrants per donar veu a la seva situació i a qui se solidaritza amb ells. El projecte del col·lectiu Ruido en col·laboració amb SOS Racisme també és podrà gaudir en algunes de les parets del barri del Raval. I per aquells que participen en les diferents inauguracions del programa expositiu es trobaran amb la presència de “La Parada” una seu ambulant del festival que promou la venda de llibres i de fotografies. 

 

Tots els dijous del mes de juny se celebraran les NITS DOCfield, 4 vetllades amb projeccions gratuïtes a l’aire lliure a quatre places de la ciutat gràcies al patrocini de Fujifilm, empresa patrocinadora del festival. Sota el tema del festival “The Heart of the Matter” la directora artística Jessica Murray ha preparat quatre sessions: “Des del meu barri” a la Plaça Pou de la Figuera de Ciutat Vella, “Fotografia de carrer” a la Plaça del Sortidor de Poble Sec, “Resistència” a la Plaça de Sarrià i “En Moviment” a la  Plaça de Sant Joaquim de Sant Gervasi. 

En l’afany d’apropar la millor fotografia documental DOCfield>15 ofereix les ACTIVITATS dirigides als públics de totes les edats. A través de visites guiades, tallers fotogràfics i propostes educatives en formats flexibles i adaptats a diferents col·lectius,  s’ofereix un complement a la formació visual clàssica i més eines per a gaudir de la tercera edició del festival.

El premi DOCfield Dummy Award Fundació Banc Sabadell

Aquest any SE celebrarà la segona edició del premi DOCfield Dummy Award, que consisteix en la PUBLICACIÓ d’un fotollibre d’edició limitada seleccionat per un jurat expert i en la participació en una exposició conjunta amb les maquetes d’altres fotollibres finalistes. Amb aquesta iniciativa, el festival vol ajudar a consolidar aquest format per tal que es segueixi desenvolupant com un gran suport i eina de difusió d’històries interessants.

 

La guia PHOTOLOVER 15

La fundació Photographic Social Vision, que aquest any compleix 14 anys, ha creat la GUÍA PHOTOLOVER, una publicació que dóna visibilitat a 40 empreses i organitzacions per la seva bona praxi, criteri, qualitat i aportació al sector esdevenint una referència obligada pels amants de la fotografia. 

Per a la Fundació un PHOTOLOVER és aquell que estima, té cura, respecte i potencia la fotografia en qualsevol de les seves fases de creació, producció, difusió i manteniment i amb aquest nou directori, crea una forma de reconeixement social i

professional per a qui en forma part.

 

 

 

 

 

22 espais col·laboradors

Arts Santa Mònica, Arxiu Foto Bcn, Barcelona Roca Gallery, Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles, Casa Amèrica Catalunya, Caixa Forum,  Espai Fotogràfic Can Basté, Espai Francesc Català Roca- Centre Cívic Golferichs, CC Pati

Llimona, Centre de Fotografia i Mitjans Documentals CFD, Espacio Eterna, Escola Elisava, Espai Mercè Sala de TMB, FNAC Triangle, Fundació Catalunya La Pedrera,

Fundació Foto Colectania, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya,  IFBCN

(Institut Francès de Barcelona), Museu Marítim de Barcelona, Palau Robert, Universitat de Barcelona i The Folio Club.

 

 

13 Galeries privades col.laboradores

Art Deal Project, Barcelona Visions, Galeria Valid Foto, H2O, Escalera de Incendios,

La Plataforma, La Taché Gallery, Mitte Barcelona, Galeria Il Mondo, Me and The Curiosity, Openhouse Project, Valid Foto i La Parada.

 

DOCfield>15. Fotografia Documental Barcelona www.docfieldbarcelona.org

Del 19 de maig al 23 de juliol del 2015