DRAPART 2018 – AQUEST CAP DE SETMANA 8 I 9 DE DESEMBRE – FESTIVAL INTERNACIONAL D’ART SOSTENIBLE – MUSEU MARITIM DE BARCELONA

DrapArt_postal_cat

 

 

 

 

 

 

 

PROJECTES DESTACATS PRESENTS A DRAP-ART 18

 

–          Responsables d’Ocean Sole arriben a Drap-Art des de Kènia per donar veu a la seva iniciativa Flipflop Recycling”, que reutilitza xancletes trobades a la sorra de les platges per crear animals gegants de colors i posar la creativitat al servei de l’oceà. Actualment donen feina a més de 800 persones al país africà. (VEURE FOTOS). Al Drap-Art 18 muntaran en directe una girafa gegant de més de 2 metres amb aquests materials.

–          Alvaro Soler Arpa, escultor i representant a Espanya de Plastic Pollution Coalition, una de les organitzacions més importants del món en la lluita contra el plàstic d’un sol ús, també participarà a Drap-Art amb la seva obra i donant a conèixer les iniciatives de l’organització.

 

                                     

DRAP-ART 2018
22a edició del Festival Internacional d’Art Sostenible de Catalunya

8 i 9 desembre 2018, 11h a 20h

MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA
ENTRADA GRATUÏTA

WWW.DRAPART.ORG

 

 

-Exposició de 60 obres d’art i 50 artistes que creen sorprenents peces amb deixalles i residus

 

-Intervencions artístiques en directe, gastronomia, conferències, tallers i música en viu

 

-Un cap de setmana per conscienciar a través de l’art sobre les problemàtiques mediambientals i socials en la Mediterrània.

 

 

Els propers 8 i 9 de desembre, Drap-Art 18 convertirà el Museu Marítim de Barcelona en el centre de la cultura mediterrània durant un cap de setmana: deixalles i residus que esdevenen obres d’art per reclamar uns mars i oceans més sostenibles, gastronomia mediterrània per donar protagonisme als productes autòctons, artistes creant instal·lacions en directe per denunciar la problemática de la immigració, música en vie per apropar els sons mediterranis a la ciutat, conferències i tallers amb activitats per a tots els públics.

 

L’objectiu del festival, que enguanya celebra la seva 22ena edició, és fer una mirada a la problemàtica social, ecològica i mediambiental dels mars i el Mediterrani per aconseguir respostes col·lectives cap a un desenvolupament més sostenible.

 

Plàstics i deixalla que esdevenen art. 60 obres i 50 artistes.

Espectaculars vestits a partir de materials i tèxtils que evoquen el corall marí (foto 1. Evanescence. Paola Idrontino); composicions a base de plàstics i objectes trobats al mar que esdevenen pintures romàntiques (foto 2. New Ophelia. Jana Alvarez); animalaris ficticis amb ossos d’animals, filferros i residus plàstics per denunciar l’impacte tòxic del consum a la natura (foto 3. Vida Tóxica. Alvaro Soler); làmpades amb formes de peixos trobats a la platja de la Barceloneta que passen a ser aquaris (foto 4. Atún y Bacalao. Hache Creativa); màquines d’escriure antigues que adopten formes de medusa per transmetre la necessitat de comunicar sobre la contaminació marina (foto 5.Medusa. Quim Rifà) o collages fets amb samarretes publicitàries i pantalons texans per donar visibilitat a la immigració (foto 6. Invisibles. Jesús Martín). Així fins a 60 obres de 50 artistes diferents.

 

La majoria de les obres de l’exposició col·lectiva d’enguany està creada amb deixalla i materials diversos trobats al Mediterrani. I és que Drap-Art 18 se centra especialment en denunciar aquesta problemàtica a través de l’art. Marcel·lí Antúnez (Barcelona), Paola Idrontino (Itàlia), Diana Cohen (Estados Unidos), Yael Olave (Chile), Natalia Politowa (Rusia), Jana Alvarez (Cantabria) o Enric Servera (Menorca) son només alguns dels artistes també presents al festival.

 

Art en directe i participatiu al Museu Marítim

Boris Hoppek, des d’Alemanya, i Francisco de Pájaro, de Barcelona, crearan les seves instal·lacions en directe en la Sala Gran del Museu Marítim. El primer sensibilitzant al públic sobre el tema de la immigració des d’una perspectiva molt personal marcada per l’humor negre. El segon, conscienciant sobre la quantitat de deixalla que generem i que per a l’artista esdevé l’eina perfecta per denunciar el sistema.

 

Iniciatives internacionals a Drap-Art 18

“El plàstic és una substància que la terra no pot digerir”. El lema és de Plastic Pollution Coalition (Estats Units), una de les organitzacions més importants del món en la denúncia de la contaminació a causa dels plàstics d’un sol ús (www.plasticpollutioncoalition.org ), i un dels projectes presents a Drap-Art 18 els dies 8 i 9 de desembre. També hi seran Ocean Sole

(www.oceansole.co.ke), iniciativa africana que reutilitza xancletes velles trobades a les platges per convertir-les en obres d’art i que actualmente dona feina a més de 800 persones a Kènia. Al festival també es podran seguir conferències de Proactiva Open Arms i la seva missió de rescat al mar dels refugiats que arriben a Europa, o Youtuba (www.yotubabarcelona.com), associació que organitza neteges de residus al fons marí de Barcelona. L’última, aquest mes d’octubre, va comptar amb més de 200 participants i va recollir gairebé 570 kilos de residus només en un dia a la platja de la Mar Bella.

 

“A Barcelona, i a tota l’àrea mediterrània, la contaminació dels oceans és un dels problemes més urgents. És una de les conseqüències més contradictòries del consum de la societat actual”, comenta Tanja Grass, presidenta de Drap-Art i directora del festival des dels seus inicis. “Quin progres és aquest? El pronòstic de cara al futur no és més optimista. Es calcul·la que l’any 2050 el mar tindrà més plàstic que peixos. La millora de l’ús dels recursos naturals, la reutilització i la solución als problemes derivats de les fronteres marítimes necessiten una solución inmediata”, afirma Grass.

 

 

Programació completa i més informacióhttp://www.drapart.org/barcelona-2018/

Twitter, Instagram, Facebook: @Drapart      #DrapArt18