Dues escoles de cuina entren per primera vegada en el col·lectiu Slow Food Catalunya

Dues escoles de cuina entren per primera vegada a formar part del col·lectiu Slow Food Catalunya  

La trobada anual dels cuiners, cuineres i productors que aposten per allò que és ‘bo, net i just’, els productes ecològics i de proximitat, s’ha celebrat a Sant Sadurní d’Anoia Carme Ruscalleda ha apadrinat l’acte d’entrega dels distintius, un esdeveniment al qual també ha assistit el conseller David Mascort 



Sant Sadurní d’Anoia, 29 d’abril del 2024.- Aquest matí, s’ha celebrat a Sant Sadurní d’Anoia la trobada anual dels cuiners i cuineres que formen part del col·lectiu Slow Food Catalunya, una trobada que ha servit per a fer entrega del distintiu que els acredita com a membres de l’associació, i que ha estat presidida pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i apadrinada per la xef Carme Ruscalleda.

Enguany, s’han sumat al grup vuit nous restaurants, un menjador escolar, i com a gran novetat, s’ha donat la benvinguda al paraigua Slow Food-Km0 a dues escoles d’hostaleria, l’Escola d’Hostaleria d’Osona (Tona) i l’Escola d’Hostaleria del Pallars (Sort). En total, són 53 restaurants, 25 menjadors escolars i 2 escoles de cuina els que han recollit avui les plaques en La Fassina de Can Guineu. 

Ha estat en el transcurs d’un acte que ha comptat amb el suport de la xef Carme Ruscalleda, i al que també han assistit el delegat Territorial del Govern al Penedès, Sr. David Alquézar; el secretari d’Alimentació, Sr. Carmel Mòdol; la directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica a Barcelona, Sra. Elsa Buenaventura; i la Coordinadora del Departament d’Empresa i Treball, la Sra. Sofia Moya. 

Els nous membres del moviment slow food Catalunya són la pizzeria gurmet napolitana Marghe 1889, de Terrassa i de Girona; el restaurant Deltaic, de La Cava-Deltebre; Cúmul Restaurant, de Montblanc; Les Nenes Bar, de Canet de Mar; Yumyum, de Sant Esteve del Monestir-Rosselló; el restaurant de l’Escola d’Hostaleria d’Osona, de Tona; i el restaurant pedagògic Escola d’Hoteleria del Pallars, de Sort. També s’ha incorporat un nou menjador escolar, l’Escola Tiziana, de Tiana, que s’hi suma als 24 menjadors que ja en formaven part del col·lectiu. Enguany, però, la incorporació al segell Slow Food Catalunya d’escoles d’hostaleria és la gran novetat. Representa, a més, un gran pas, ja que reconeix la feina ben feta d’aquestes cuines on es formen als joves que en el futur poden marcar la cuina professional catalana.  

“Aquest acte es planteja com un reconeixement als restaurants que participen en el projecte i també als productors locals, que són la peça clau del moviment Slow Food i gràcies als quals els restaurants km0 podem oferir una cuina centrada en un producte compromès amb el territori, el medi ambient i les persones que hi viuen”, segons els coordinadors de l’acte. 

Però la trobada anual del col·lectiu Slow Food Catalunya, on també s’ha anunciat l’edició de la primera Guia Slow Food Catalunya, que es llançarà al novembre, ha estat molt més que una cerimònia d’entrega de plaques i distincions. Aquest dia és un punt de retrobament entre productors i cuiners i cuineres d’arreu de Catalunya amb una mateixa filosofia, l’aposta pels aliments ecològics i de proximitat, és a dir, per allò que és “bo, net i just”. I  és un acte de reconeixement als professionals de la cuina, l’hostaleria i els productors que participen en el projecte, tant els que renoven distintiu com els que s’incorporen. Un espai de creació de xarxa entre totes les persones sensibles amb la filosofia Slow Food. 

Així doncs, la trobada celebrada a La Fassina de Can Guineu i coordinada per Joan Martínez Rosell, del restaurant Cal Ticus de Sant Sadurní d’Anoia i la direcció de Slow Food Catalunya, ha volgut remarcar la reivindicació el preu just per als productors i el vi de bombolles. Una jornada que va començar amb el Mercat de la Terra a la Plaça de l’Ajuntament,  amb mig centenar de paradistes de productes i serveis Slow Food, i que es va tancar amb un dinar elaborat per membres del col·lectiu, un àpat amenitzat amb la música en directe de Set de Rumba. 


Slow Food Catalunya, cuina ecològica i de proximitat 

Slow Food és una associació eco-gastronòmica sense ànim de lucre, que neix per a fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Fundada a Itàlia l’any 1989, actualment es troba representada en 122 països diferents.  A Catalunya, els cuiners Slow Food, a més, han impulsat el projecte Km0, creat l’any 2008, i que defineix i comprova l’assoliment de certs compromisos que assumeix el xef en relació amb la filosofia del bo, net i just. 

Però, què vol dir ser Slow Food? Segons el seu Vademècum, “ser un restaurant Slow Food Catalunya vol dir cuinar plats de Km 0 en els quals prioritzar la pagesia propera i ecològica, emprar aliments de temporada, evitar l’ús de transgènics, recuperar varietats en vies d’extinció, posar en valor espècies autòctones, i cuinar peix capturat de forma sostenible”. 

De fet, ser Slow Food és “la manera de fer visible l’esforç i compromís per treballar amb producte ecològic, de proximitat i de temporada a través de la certificació i l’aval del segell Slow Food Catalunya”.

Els requisits per ser Slow Food són varis. Entre ells, ser avalat o proposat per algun dels membres. En cas de no tenir l’aval, durant els primers mesos, el nou membre tindrà un “padrí” per a rebre assessorament i acompanyament. També, s’ha de disposar d’un mínim de 6 o més plats Km0 a la carta (que han d’estar elaborats amb productes ecològics comprats directament a productors d’un radi inferior a 100 Km). També, s’ha de comprar de forma directa a un mínim de 8 productors locals que es trobin en un radi inferior a 100 Km. S’han de fer servir a les cuines productes protegits per l’Arca del Gust d’Slow Food. La carta de vins també ha de comptar amb una gran representació de vins locals. I s’ha de reduir al màxim la generació de residus i fomentar el reciclatge, així com apostar per l’ús d’energies renovables. 

Des que un establiment demana “formar part del col·lectiu” poden passar entre 6 i 12 mesos, ja que s’ha de certificar i comprovar que es compleixen amb aquests requisits. El grup de “Sàpiens”, els més veterans de cada zona o regió, són els encarregats de fer aquest seguiment i de coordinar els adherits de la zona. Perquè, de fet, amb el temps, els restaurants han de tendir a ser Km 0 al 100%.

En el cas de les Escoles de Cuina i els Menjadors Escolars els requisits varien, però sempre en el marc de la filosofia i el vademècum Slow Food. 

RESTAURANTS-MENJADORS ESCOLARS- ESCOLES DE CUINA
SLOW FOOD CATALUNYA
NOVES INCORPORACIONS


Restaurants
● Marghe 1889 Pizzeria gourmet Napolitana. Terrassa
● Marghe 1889 Pizzeria gourmet Napolitana. Girona
● Deltaic. La Cava-Deltebre
● Cúmul Restaurant. Montblanc
● Les Nenes Bar. Canet de Mar
● Yumyum. Sant Esteve del Monestir-Rosselló
● Restaurant de l’Escola d’Hostaleria d’Osona. Tona
● Restaurant Pedagògic Escola d’Hoteleria del Pallars. Sort

Escoles de Cuina
● Escola d’Hostaleria d’Osona. Tona
● Escola d’Hoteleria del Pallars. Sort
Menjadors escolars
● Escola Tiziana. Tiana

LLISTAT RESTAURANTS

Barcelona
● Ca l’Ignasi. Cantonigròs
● Can Campanyà. Castellbisbal
● El Bellver-La Calma. Tagamanent
● El Pla restaurant. La Roca del Vallès
● La República de Burinons. Sant Pol de Mar
● Lasal del Varador. Mataró
● Tarambana. Cardedeu
● Allium. Mataró
● Lluerna. Santa Coloma de Gramenet
● La Sosenga. Barcelona
● Palo Verde. Barcelona
● Rasoterra. Barcelona
● GatBlau. Barcelona
● Cal Ticus. Sant Sadurní d’Anoia
● Cal Fuster. Serrateix
● Capicua. Cerdanyola del Vallès
● El Jardí. Parets del Vallès
● La Nansa. Sitges
● La Vall del Montseny. Sant Esteve Palautordera
● Niu Nou. Bagà
● Espai Puntal. Barcelona
● Teòric Taverna Gastronòmica. Barcelona
● La Salseta. Sitges
● El dinou. Vilanova i la Geltrú
● Berbena. Barcelona
● Marghe 1889 Pizzeria gourmet Napolitana. Terrassa
● Les Nenes Bar. Canet de Mar
● Restaurant de l’Escola d’Hostaleria d’Osona. Tona

Girona
● Marghe 1889 Pizzeria gourmet Napolitana. Girona
● Ca la Maria. Llagostera
● Entre dos mons. Palamòs
● Rebost de Can Moragues. Riuderenes
● Casamar. llafranc
● Els caçadors. Ribes de Freser

Lleida
● Arç. Cerdanya Ecoresort. Prullans
● El rastell. La Seu d’Urgell
● Ferreruela. Lleida
● L’Antic Forn. Cervera
● Casa Masover. Buira
● Cafè Pessets. Sort
● El dien. Vallfogona de Balaguer
● Fonda Farré. Baro
● Lo Ponts. Ponts
● Restaurant gastronòmic Escola d’hoteleria dels Pallars. Sort

Tarragona
● El llagut. Tarragona
● L’Antic Molí. Ulldecona
● Quintaforca. Nulles
● Cúmul. Montblanc
● La Barraca. L’Ampolla
● Terrat. Tarragona
● Deltaic. La Cava-Deltebre

Catalunya Nord
● El Sílex. Tautavel
● Yum Yum. Estève

Balears
● Es tast de na Sílvia. Ciutadella

Castelló
● Cor de carxofa. Benicarló

LLISTAT ESCOLES DE CUINA
● Escola d’Hostaleria d’Osona. Tona
● Escola d’Hoteleria del Pallars. Sort

LLISTAT MENJADORS ESCOLARS
● Escola Tizian.e Tiana
● St.Paul’s School. Barcelona
● ECOARRELS
● Escola 4 vents Blanes
● IE Montagut, Escola Santa Susanna i Llar d’infants Santa Susanna
● Escola Turó del Drac, Canet De Mar
● Escola Els Alocs, Vilassar De Mar
● IE La Pallaresa Santa Coloma de Gramenet
● Institut 4 Cantons Barcelona
● Escola Barrufet Barcelona
● IE Costa I Llobera Barcelona
● Escola Diputació Barcelona
● Escola Materna Italiana Barcelona
● Escola Joanot Alisanda Sabadell
● Escola Marta Mata El Vendrell
● Escola El Xoriguer Centelles
● Escola Materna Italiana Llar D’infants Santa Susanna
● Escola Santa Susanna
● Escola Tiziana Tiana
● IEA Oriol Martorell Primària Barcelona
● IEA Oriol Martorell Secundaria Barcelona
● Escola Fructuós Gelabert Barcelona
● Escola Waldorf El Til.Ler Bellaterra
● Escola Vaixell Burriac Vilassar De Mar
● Escola Pérez Sala
● Escola Camins Corró D’avall-Les Franqueses del Vallès»



 Més informació: www.slowfoodcatalunya.cat