Efe: 75 anys en fotos (Palau Robert) fins el 18 de maig

bigbanner369x312

Palau Robert
Centre d’Informació de Catalunya
Passeig de Gràcia, 107 08008 Barcelona

Efe mostra la seva mirada global en una exposició fotogràfica
L’Agència Efe celebra el 75 aniversari i el 25 aniversari del Servei en català amb l’exposició «Efe: 75 anys en fotos», que recorre part de la memòria històrica col·lectiva amb 75 imatges de fotoperiodistes de l’agència. La mostra es podrà visitar de l’1 d’abril al 18 de maig, al Jardí del Palau Robert.

La mostra està organitzada per Efe amb el patrocini d’honor de La Caixa, i el patrocini de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i la Universitat Internacional de La Rioja, a més de la col·laboració de les empreses Torres, Freixenet i Grup Gourmet-Paradís. Aquesta és una exposició itinerant que en el seu pas per diferents ciutats compta amb el patrocini general de Mahou-San Miguel i Hewlett-Packard.

Entre aquestes imatges en trobem d’històriques i costumistes, que formen part principalment de la història d’Espanya, amb fotografies de la història contemporània de Catalunya, a més d’altres instantànies captades per fotògrafs d’Efe. En total, són 75 fotos corresponents al període 1939-2014, 50 d’Espanya i 25 de Catalunya, amb l’excepció de la coneguda imatge de la miliciana Marina Ginestà a Barcelona, morta recentment, i que correspon a l’any 1936.

Imatges com la sortida cap a l’exili a París del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, les destrosses de la guerra en el Port de Barcelona, l’arribada de Josep Tarradellas, la restauració de la Generalitat, el referèndum de l’Estatut de Catalunya de 2006 o la Via Catalana de l’Onze de Setembre de 2013, conviuen amb fotografies de caràcter més social com l’arribada dels Beatles a Barcelona, una nit dels Premis Planeta en els anys seixanta, Josep Pla assegut a la porta de casa seva de Llofriu en els anys cinquanta, els Jocs Olímpics de 1992 o un derbi entre el F.C. Barcelona i l’Espanyol dels anys quaranta.

També amb motiu del 75 aniversari d’Efe, aquesta exposició recull moments històrics de part del segle XX, com els Pactes de la Moncloa, la sanció de la Constitució espanyola, l’entrada d’Espanya en la CEE o les premiades imatges d’EFE durant la nit del 23 de febrer de 1981.

Amb l’objectiu de mostrar la feina d’Efe al carrer en el seu sentit literal, algunes de les fotografies que integren la mostra s’ exposen en el lateral exterior del Jardí del Palau Robert.

Aquesta exposició és accessible a les persones amb discapacitat visual gràcies a un acord amb ONCE-Catalunya, que facilita la traducció al braille dels peus de foto.