El 17è Concurs Internacional de Roses Noves tindrà lloc del 12 al 14 de maig al Roserar del Parc de Cervantes.

 

Concurs Internacional de Roses Noves

 

 AZ8Q3185-760x428

  

 

 

 

El Concurs

Coincidint amb la temporada de floració de les roses, Barcelona organitza el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que té lloc als jardins del Roserar del Parc de Cervantes (avinguda Diagonal 708-716. Barcelona).

L’esdeveniment central de la convocatòria és un concurs adreçat a obtentors i cultivadors de noves espècies de roses, però també es desenvolupa un programa d’activitats adreçades a tots els públics com demostracions d’art floral, de gastronomia o un concert de música a càrrec de la Banda Municipal de Barcelona i de la Cobla de Sant Jordi.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona està organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i compta amb el patrocini d’empreses i la col·laboració d’organitzacions del sector. Es va crear l’any 2001 per impulsar la divulgació i projecció del roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona que es remunta a les primeres dècades del segle passat.

El certamen permet conèixer les novetats del sector, a la vegada que reuneix als més prestigiosos experts en roses del panorama internacional coincidint amb la primera floració de roses. Un espai reservat d’aquests jardins reuneix el rosers guardonats en cada edició de concurs, que compta amb un gran reconeixement internacional. Les roses presentades a concurs han estat creades per obtentors a partir de creuaments entre rosers ja existents. Per tant, sSón varietats inèdites que no han estat comercialitzades encara.

Premis del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona concedeix premis en Categoria Oficial (concedits pel Jurat Internacional i la Comissió Permanent), i premis aportats per les entitats o ciutadania.

Categoria oficial: premis concedits pel Jurat Internacional i la Comissió Permanent: 
· Premi al millor roser híbrid de té-grandiflora
· Premi al millor roser floribunda-poliantha
· Premi al millor roser miniatura-entapissant
· Premi al millor roser paisatgístic
· Premi al millor roser enfiladissos
· Premi especial «Barcelona» al roser més puntuat (d’entre les 5 categories anteriors)

Premis que concedeixen les entitats i la ciutadania: 
· Premi de l’Associació d’Amics dels Jardins a la millor fragància
· Premi de la Asociación Española de la Rosa a la millor flor
· Premi de la Asociación Española de Parques y Jardines Públicos al roser més vigorós
· Premi Rosa de la Gent Gran, del Consell Municipal de la Gent Gran
· Rosa Ciutadana ( votació a càrrec dels visitants del parcs durant els dies del certàmen)

En la categoria oficial del certamen es concedeixen premis aportats pel Jurat i per una Comissió Permanent. El jurat internacional està format per professionals vinculats al món de la jardineria i dels rosers, així com creadors d’altres disciplines, i varia cada any la seva composició.

La Comissió està formada per tècnics i experts locals, i realitza una de les valoracions oficials des de la tardor i fins al mes de maig, seguint minuciosament l’evolució de la planta enviada pels obtentors d’arreu del món. Aquesta comissió puntua el vigor, el desenvolupament, el fullatge, la fragància, la resistència a les plagues, la persistència o l’ interès de la flor i la novetat, entre altres. La segona valoració oficial va a càrrec del Jurat internacional i té lloc in situ en el moment de celebració del concurs. Puntua l’interès de la flor, la novetat, la fragància i l’estètica del roser.

A més, per quart any, un Jurat especial format pels millors Mestres Perfumistes del món triarà d’entre les noves varietats la que presenta, segons el seu criteri, el millor perfum.

Rosa Ciutadana

Per vuitè any consecutiu, tots aquells que visitin el roserar del Parc Cervantes, en el marc del Concurs de Roses Noves, poden participar en la votació popular que premiarà la millor rosa en la categoria Rosa Ciutadana 2017.

Participar-hi és molt senzill: només cal que observeu bé les varietats concursants, i que valoreu els detalls que més us cridin l’atenció, com el perfum, la mida, el color, el vigor…

Quan trieu la vostra rosa preferida, escriviu el número que la identifica a l’espai que trobareu a la butlleta de participació que us lliuraran al mateix parc, i dipositeu la butlleta a l’urna destinada a la votació.

El període de votació tindrà lloc el divendres 12 de maig, de 17.00 a 20.00 hores, dissabte 13 de maig de 10.00 a 20.00 hores i el diumenge 14 de maig de les 10.00 a les 12.00 hores.

Història del Roserar del Parc Cervantes

El Roserar del Parc Cervantes és avui un dels espais verds emblemàtics de la ciutat de Barcelona, tant per la seva popularitat, la singularitat de les espècies que acull, com per l’evident bellesa de l’entorn. És un espai privilegiat que permet posar en relleu el valor botànic, estètic i pedagògic de les roses.

Va ser creat l’any 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim Maria Casamor, i actualment presenta més de 2.000 espècies i varietats diferents de rosers, sumant més de 10.000 plantes en una extensió de 4 hectàrees. El Roserar del Parc Cervantes, amb una excel·lent orientació sud-est, permet al visitant explorar el món de les roses i l’evolució vinculada al seu conreu i millora.

El 2011 el Roserar Cervantes va rebre el premi «Award of Garden Excellence 2009» atorgat per la World Federation of Rose Societies a aquest espai verd de la ciutat «en reconeixement a la seva bellesa, història i valor educatiu». Una placa commemorativa instal·lada a l’entrada recorda aquest reconeixement als visitants.

Al Roserar del Parc de Cervantes hi són presents totes les espècies representatives de la història dels rosers i de les varietats modernes. Es poden trobar col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns, d’enfiladissos; i al jardí dels perfums una col·lecció dels rosers més perfumats i un espai reservat al rosers guardonats en els anteriors concursos internacionals celebrats a Barcelona.

I per saber-ne més, teniu al vostre abast eines online a càrrec de la plataforma «Vivir los Parques» de la Asociación Española de Parques y Jardines Públicos

– Passeig per a Smartphone 

– Visita virtual 

– Passeig virtual