El 18è Concurs Internacional de Roses Noves es celebra de l’11 al 13 de maig al Roserar del Parc de Cervantes.

Concurs Internacional de Roses Noves

 

Serveis_LaCiutatFunciona_EducacioSensibilitzacio_ConcursInternacionalRoses_755x230

 

 

 

 

El 18è Concurs Internacional de Roses Noves es celebra de l’11 al 13 de maig al Roserar del Parc de Cervantes.

Coincidint amb la temporada de floració de les roses, l’Ajuntament de Barcelona organitza el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que té lloc als jardins del Roserar del Parc de Cervantes (avinguda Diagonal 708-716. Barcelona).

És un concurs adreçat a obtentors i cultivadors de noves espècies de roses, amb un programa d’activitats adreçades a tots els públics com demostracions d’art floral, de gastronomia o concerts a càrrec de la Banda Municipal de Barcelona i de la Cobla de Sant Jordi.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona es va crear l’any 2001 per impulsar la divulgació i projecció del roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona que es remunta a les primeres dècades del segle passat.

Un espai reservat d’aquests jardins reuneix el rosers guardonats en cada edició de concurs, que compta amb un gran reconeixement internacional. Les roses presentades a concurs han estat creades per obtentors a partir de creuaments entre rosers ja existents. Per tant, són varietats inèdites que no han estat comercialitzades encara

Premis del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

Les flors premiades el 2017 pel Jurat Internacional, Mestres Perfumistes i Entitats es poden consultar en aquest enllaç.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona concedeix premis en Categoria Oficial (concedits pel Jurat Internacional i la Comissió Permanent), i premis aportats per les entitats o ciutadania.

Categoria oficial: premis concedits pel Jurat Internacional i la Comissió Permanent:

 • Premi al millor roser híbrid de té-grandiflora.
 • Premi al millor roser floribunda-poliantha.
 • Premi al millor roser miniatura.
 • Premi al millor roser entapissant.
 • Premi al millor roser paisatgístic.
 • Premi al millor roser enfiladissos.
 • Premi especial “Barcelona” al roser més puntuat (d’entre 6 categories anteriors).

Premis que concedeixen les entitats i la ciutadania

 • Premi de l’Associació d’Amics dels Jardins a la millor fragància.
 • Premi de a Asociación Española de la Rosa a la millor flor.
 • Premi de la Asociación Española de Parques y Jardines Públicos al roser més vigorós.
 • Premi al roser més novedós, de la Associació d’Amics de les Roses de Sant Felip de Llobregat.
 • Premi Roses de les Escoles (Escola Castell de Sant Foix, Escola Mare de Déu de Montserrat i Escola de Jardineria “Rubió i Tudurí”.
 • Premi Rosa de la Gent Gran, del Consell de la Gent Gran de Barcelona.
 • Rosa Ciutadana (votació a càrrec dels visitants del parc durant els dies del certamen).

En la categoria oficial del certamen es concedeixen premis per part del Jurat i per una Comissió Permanent. El jurat internacional està format per professionals vinculats al món de la jardineria i dels rosers, així com creadors d’altres disciplines, i varia cada any la seva composició.

La Comissió està formada per tècnics i experts locals, i realitza una de les valoracions oficials des de la tardor i fins al mes de maig, seguint minuciosament l’evolució de la planta enviada pels obtentors d’arreu del món. Aquesta comissió puntua el vigor, el desenvolupament, el fullatge, la fragància, la resistència a les plagues, la persistència o l’ interès de la flor i la novetat, entre altres. La segona valoració oficial va a càrrec del Jurat internacional i té lloc in situ en el moment de celebració del concurs. Puntua l’interès de la flor, la novetat, la fragància i l’estètica del roser.

A més un Jurat especial format pels millors Mestres Perfumistes del món tria entre les noves varietats la que presenta, segons el seu criteri, el millor perfum.

Història del Roserar del Parc Cervantes

El Roserar del Parc Cervantes és avui un dels espais verds emblemàtics de la ciutat de Barcelona, tant per la seva popularitat, la singularitat de les espècies que acull, com per l’evident bellesa de l’entorn. És un espai privilegiat que permet posar en relleu el valor botànic, estètic i pedagògic de les roses.

Va ser creat l’any 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim Maria Casamor, i actualment presenta més de 2.000 espècies i varietats diferents de rosers, sumant més de 10.000 plantes en una extensió de 4 hectàrees.

El 2011 el Roserar de Cervantes va rebre el premi «Award of Garden Excellence 2009» atorgat per la World Federation of Rose Societies a aquest espai verd de la ciutat «en reconeixement a la seva bellesa, història i valor educatiu». Una placa commemorativa instal·lada a l’entrada recorda aquest reconeixement als visitants.

Al Roserar del Parc de Cervantes hi són presents totes les espècies representatives de la història dels rosers i de les varietats modernes. Es poden trobar col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns, d’enfiladissos; i al jardí dels perfums una col·lecció dels rosers més perfumats i un espai reservat al rosers guardonats en els anteriors concursos internacionals celebrats a Barcelona.

I per saber-ne més, teniu al vostre abast eines online a càrrec de la plataforma «Vivir los Parques» de la Asociación Española de Parques y Jardines Públicos:

 

Més informació