El barri del sorral, Begoña García Carteron

13497g

Corre l’any 1751, la guerra de Successió fa trenta-set anys que va acabar, però molts dels supervivents encara no han superat les seqüeles. Fora de les muralles de Barcelona, a tocar del port, en un sorral inhòspit guanyat al mar i amb el perfil de la fortalesa militar com a teló de fons, moltes famílies que van perdre les llars amb la derrota malviuen en barraques. D’allà surt un grup de dones per fer feines de neteja a ciutat, i el destí les portarà a treballar a l’interior de la Ciutadella, on tindrà lloc un fet que els canviarà la vida a totes, i que les farà posseïdores d’un petit tresor enverinat que hauran de guardar en secret.

La misèria d’un barri de barraques no és l’únic problema al que s’enfrontaran les protagonistes d’aquesta història. Els abusos i la violència sexual condicionaran la vida i el destí d’unes dones que s’hauran d’ajudar i protegir les unes a les altres per sobreviure. Però entre faldilles també es despertarà el desig, que permetrà apropar-se al sexe d’una manera natural, tot i que no sempre ben vista.

Un retrat fi del i emotiu de la gent humil i treballadora de mitjan segle XVIII a través del rol de la dona. Una història trepidant que passa en una època de canvis, al llarg de cinc anys, en un període en què el sorral ple de barraques es veurà transformat amb el naixement del barri de la Barceloneta. Una visió del port, del contraban i dels baixos fons d’una ciutat en ple creixement. Una lluita en clau femenina per assolir la llibertat personal en temps de repressió.

Al llarg de les pàgines de la novel·la sis personatges prenen el relleu per fer avançar una història que els uneix a tots; cada personatge transporta el lector per un univers diferent viscut i patit en un mateix escenari. La Sabina, avia fatigada però lluitadora, presenta el sorral en el que viu i l’interior de la Ciutadella militar que domina la ciutat, on ha de treballar. La Ginebra, llevadora en un barri on no hi ha metges, recorre el sorral i un port sempre en obres, on no és gens difícil trobar medicaments de contraban. L’Elvira, donzella a ciutat, veurà des de fora les obres de transformació del sorral en el nou i flamant barri de la Barceloneta. El Joan, pirata de port, s’endinsa en els baixos fons d’un barri nou i en festes, i en el món del contraban de tabac, opi i armes. La Guillermina, cuinera al servei del Marquès de la Mina, trobarà a les cuines del palau reial la recepta per viure dignament. I finalment, la Micaela, noieta privada de llibertats, deixarà enrere les barraques de la seva infància i creixerà en una taverna del nou barri de la Barceloneta.

Begoña García Carteron és llicenciada en Història de l’Art i treballa d’escriptora, periodista i coordinadora editorial. Fa deu anys que és autònoma, des que va tenir la seva primera filla, i això li ha permès desenvolupar tasques molt diverses dins del món editorial i tractar nombrosos temes. Ha escrit llibres d’art, patrimoni i gastronomia, ha redactat articles de cultura, viatges i ecologia i ha coordinat projectes per a diverses editorials. La passió que sent per la seva ciutat, Barcelona, l’ha portat a especialitzar-se en cultura local. En l’actualitat signa setmanalment la columna d’entrevistes «Jo, BCN» a la revista TimeOut Barcelona, ha publicat el llibre d’alimentació sostenible El cistell local (Ediciones del Serbal), està al capdavant de projectes editorials com la col·lecció Painting BCN (Publicacions de l’Ajuntament de Barcelona) i ha desenvolupat i redactat els continguts de l’agenda 2014 – L’Any del Tricentenari (El Periódico de Catalunya).

El barri del sorral és la primera novel·la que publica (però no la primera que escriu, perquè en té una al calaix).

Castellano:

ISBN: 978-84-666-5426-5

Català:

ISBN: 978-84-666-5427-2

PVP: 18.00 €