Arrenca amb els humoristes sirians Ahmad i Mohamad Malas el cicle de conferències ‘BornHumor, humor en temps difícils’ al Born Centre Cultural (7 de novembre)

born_centre_cultural_780x520

Arrenca amb els humoristes sirians Ahmad i Mohamad Malas el cicle de conferències ‘BornHumor, humor en temps difícils’ al Born Centre Cultural

El cicle BornHumor s’inaugurarà del 7 de novembre al Born Centre Cultural amb el germans Ahmad i Mohamad Malas, actors i dramaturgs sirians a l’exili pel fet de desafiar el règim des dels escenaris. Considerats «artistes revolucionaris», la seva obra va cobrar especial rellevància durant la Primavera Àrab i els dramàtics esdeveniments posteriors que van sacsejar el poble de Síria.
Els Germans Malas arrenquen aquest cicle de conferències coordinat per Manel Lucas en el marc d’activitats del Tricentenari i que té el seu origen en la troballa de les cançons satíriques que els assetjats del 1714 entonaven com a eina de resistència i subversió, i que ha inspirat l’anàlisi de situacions comparables –dictadures, guerres– i el seu reflex en el terreny de l’humor.
Al llarg de diverses sessions reconeguts professionals de l’humor que han utilitzat la sàtira per combatre la injustícia i l’autoritarisme a Síria, Xile, Espanya i Euskadi compartiran la seva experiència amb el públic català i els descobriran el valor de la ironia en temps difícils.

Els noms de l’humor

La segona sessió del BornHumor (21 de novembre), anirà a càrrec d’Antonio Fraguas, «Forges», un dels humoristes gràfics més importants de l’Estat espanyol. «Forges» va avançar-se a sociòlegs i historiadors quan, l’any 1977, va analitzar el franquisme a Los Forrenta años, una obra que, amb rigor i humor, esgranava un règim encara intocable malgrat la mort del dictador.

El 12 de desembre, els xilens Sergio Marras (periodista) i Guillermo Bastías, «Guillo» (dibuixant satíric), protagonitzaran la tercera sessió del BornHumor. Companys a la revista política APSI (Agencia Publicitaria de Servicios Informativos), un dels primers mitjans de comunicació d’oposició al règim militar d’Augusto Pinochet, Malas i «Guillo» glossaran la seva experiència en aquesta publicació, sotmesa permanentment a pressions i represàlies, i que fins i tot va dur Marras a la presó per una portada controvertida sobre el dictador.

Tancarà el cicle BornHumor (19 de desembre) Javier García de Vicuña, director d’un clàssic de l’humor a ETB, el programa ¡Vaya semanita!. Amb desimboltura i insolència, rient-se de tota mena d’assumptes i tabús sobre el País Basc, ¡Vaya semanita! va iniciar les seves emissions l’any 2003, i va deixar clar que no hi ha cap tema que no pugui abordar-se des de la ironia.

Les quatre conferències del BornHumor demostren que, bé sigui des del teatre, la premsa o qualsevol altre mitjà de comunicació, l’humor és un excel·lent instrument per analitzar la realitat i també per assenyalar les injustícies i denunciar els abusos de poder.
Born Humor és un projecte de Minoria Absoluta amb la col·laboració de l’Ajuntament de
Barcelona i Born Centre Cultural.

Cada conferència té un preu de 3€. Les entrades es poden comprar per internet a http://elborncentrecultural.bcn.cat/ca/node/295 o a les taquilles del Born Centre Cultural.