El festival de cinema La Inesperada, focalitzat en la no ficció, celebra entre l’1 i el 5 de març la seva tercera edició


La inauguració del festival és dimecres 1 de març a la Filmoteca de Catalunya amb una doble sessió d’estrena a Catalunya, el curtmetratge islandès Nest dirigit per Hlynur Pálmason i el llargmetratge tailandès Scala dirigit per Ananta Thitanat.

En aquesta edició destaca la visita de l’artista i cineasta iraniana Maryam Tafakory i del cineasta Carlos Pardo Ros, així com la presència de pel·lícules de països amb cinematografies força insòlites a casa nostra.

És el cas de Nous, etudiánts!, un retrat juvenil esbalaïdor de la República Centreafricana; Scala, el relat de la desaparició d’un majestuós cinema a Bangkok o Vaychiletik, crònica familiar d’un músic amb encàrrecs divins en territori maia tzotzil, a Chiapas.

Entre d’altres propostes, el festival mostrarà la recuperació de pel·lícules de la cineasta japonesa Haneda Sumiko, nascuda el 1926, dona pionera del cinema asiàtic, acompanyant la sessió amb una exposició dels investigadors responsables del seu redescobriment.

La Inesperada està focalitzat en la no ficció i entén les pràctiques de no ficció com un territori lliure i ampli, oferint un ventall formal on tenen cabuda des del cinema fins a les arts visuals. Reivindica l’experiència cinematogràfica enfront d’internet i se celebra presencialment a la Filmoteca de Catalunya i al Cinema Zumzeig.

Està dirigit i programat per la cineasta Núria Giménez Lorang i el programador i gestor cultural Miquel Martí Freixas.




El festival de cinema La Inesperada, focalitzat en la no ficció, celebra entre l’1 i el 5 de març la seva tercera edició. Entenent les pràctiques de no ficció com un territori lliure i ampli, el festival ofereix un ventall formal on tenen cabuda des del cinema fins a les arts visuals.

Enfront l’allau de continguts audiovisuals presents, La Inesperada proposa un festival abastable, concís i on totes les sessions són curosament programades. D’aquesta manera, enguany proposa 7 sessions composades per un total de 18 pel·lícules. Pràcticament la totalitat de les obres programades són inèdites a Catalunya o Espanya i han tingut un excel·lent reconeixement internacional. Apropa corrents cinematogràfiques que volen pel món presentant autors independents de països com la República Centreafricana, Tailàndia o Islàndia, entre d’altres.

Més enllà del seu programa, presenta també l’activitat EXIT, un espai de debat per a projectes de producció catalana en procés de desenvolupament.

Enguany han sigut seleccionats a la secció EXIT cinc projectes: Fósiles del mar blanco de Lina GorbanevaTurismo de Guerra de Kikol GrauPatarinos de Zeltia OuteiriñoKao Mali List de Manel Raga i El projecte Pisoft de Rubén Seca. L’activitat comptarà amb un comitè d’experts format per tres professionals de prestigi com són el programador de la Berlinale James Lattimer, el productor i cineasta Lluís Miñarro i la productora i directora Serrana Torres. 

EXIT se celebrarà a la seu de la SGAE Catalunya el dijous 2/3 de 09:00 a 17:30. Moderarà la sessió Núria Giménez Lorang. Idioma de la sessió: castellà. L’assistència és gratuïta i requereix inscripció prèvia. Per inscriure’s cal enviar un correu a: hola@lainesperada.cat. L’assistència està limitada a l’aforament permès.
 
El programa complet i horaris de les projeccions del festival és consultable a la web. Destaquen la visita de l’artista i cineasta iraniana Maryam Tafakory i del cineasta Carlos Pardo Ros, i també pel·lícules de països amb cinematografies força insòlites a casa nostra. És el cas de Nous, etudiánts!, un retrat juvenil esbalaïdor de la República Centreafricana, Scala, el relat de la desaparició d’un majestuós cinema a Bangkok, o Vaychiletik, crònica familiar d’un músic amb encàrrecs divins en territori maia tzotzil, a Chiapas.

Entre d’altres propostes, el festival mostrarà la recuperació de pel·lícules de la cineasta japonesa Haneda Sumiko, nascuda el 1926, dona pionera del cinema asiàtic, acompanyant la sessió amb una exposició dels investigadors responsables del seu redescobriment.

El festival La Inesperada reivindica l’experiència cinematogràfica enfront d’internet i se celebra a la Filmoteca de Catalunya i al Cinema Zumzeig. Està dirigit i programat per la cineasta Núria Giménez Lorang i el programador i gestor cultural Miquel Martí Freixas.



PROGRAMA COMPLET I HORARIS – LA INESPERADA 2023
VENDA ENTRADES

PROGRAMACIÓ LA INESPERADA 2023

El festival La Inesperada el conformen 3 seccions:

1. Secció Atòmica (internacional)

La nit inaugural del festival (dimecres 1 de març, 20h – Filmoteca de Catalunya) comptarà amb la projecció del curtmetratge Nest (Hlynur Palmason, Islàndia, 2022) i el llargmetratge Scala(Tailàndia, Ananta Thitanat). Nest és un curt divertit i iniciàtic rodat pel cineasta de ficció Hlynur Pálmason i els seus tres fills en una cabana autoconstruïda a Islàndia. Scala és un relat d’Ananta Thitanat, cineasta tailandesa filla del programador del cine Scala de Bangkok, que filma mentre aquesta sala gegant va tancant i desmuntant-se, recordant la seva infància. Serà l’estrena a Catalunya d’ambdós títols.

El llargmetratge africà Nous, étudiants! (Rafiki Fariala, Rep. Centreafricana, 2022) (Dijous 2/3, 21h i dissabte 4/3, 20h – Filmoteca de Catalunya). Un dels títols del continent que més ressò està tenint enguany, un retrat documental de la vida de quatre estudiants, entre ells el propi director / narrador. Estrena a Catalunya.
 
La projecció i xerrada amb presència de la directora iraniana Maryam Tafakory (5 curtmetratges, Iran. Divendres 3/3, 18h – Filmoteca de Catalunya) i dissabte 4/3, 12h – Zumzeig Cinema). Curtmetratgista iraniana documental / experimental de qui el festival projectarà cinc dels seus curts (60′), i comptarem amb la seva presència. Es portarà a terme una conversa a partir dels curtmetratges de Maryam Tafakory. L’artista i cineasta iraniana Maryam Tafakory mantindrà un diàleg a partir de la seva obra amb la traductora i activista iraniana Ryma Sheermohammadi, després de la projecció dels seus curtmetratges. La conversa tindrà lloc el divendres 3/3 a les 18h, a la Filmoteca de Catalunya i comptarà amb traducció consecutiva.

L’artista i cineasta Maryam Tafakory (Shiraz, 1987) s’ha distingit en el camp cinematogràfic pels seus curtmetratges assagístics de profundes ramificacions. Una fusió de poesia, etnografia, collage i performance, un treball d’orfebreria en cada fotograma i en cada paraula, per desvelar i reflexionar al voltant d’allò invisible en la societat, la religió o les imatges del seu país. La seva obra ha sigut mostrada i premiada arreu del món.

Dintre de la secció Atòmica també es projectarà el film Vaychiletik (Mèxic, 2021) del director mexicà Juan Javier Pérez
Durada: 83′ Idioma: tzotzil, castellà. Versió: VO sub. cast. 
Dijous 2/3 a les 19:00 (Zumzeig Cinema). Estrena a Espanya.Sinopsi: Els Déus van revelar a en José, mitjançant els somnis, la seva vocació de músic. Li van encarregar un rol, tocar a les festes sagrades de Zinacantán, territori maia tzotzil de Los Altos de Chiapas. Les seves cerimònies tenen un paper central a la societat i els pocs escollits són nomenats de per vida. El cineasta, i també músic, Juan Javier Pérez retrata el compromís, però també el cansament i la por a les divinitats, del seu pare. Alhora, es submergeix en un retrat íntim de la comunitat i del pes, a vegades feixuc, de les seves tradicions.

Premis: Patrimoine Culturel Immatériel Festival Jean Rouch, Menció Especial Festival Internacional de Cine de Morelia.
Festivals: Ambulante, Festival de Biarritz Amérique Latine, Reflets du Cinéma Ibérique et Latino-Américain Lyon, Festival de Cine de Bogotá, Trinidad y Tobago Film Festival i d’altres.

El diumenge 5/3 a les 12h, el Zumzeig Cinema acollirà una sessió de 5 curtmetratges sobre llenguatges de xarxes socials. Cinc curts de llenguatge innovador que parlen de l’ús de les xarxes, mòbils, la robòtica aplicada a les imatges, a la intel·ligència artifical, al futur dels éssers humans, etc.

– Sombra vertical (Felipe Elgueta, Ananke Pereira, Xile, 2022)
– Hardly working (Col·lectiu Total Refusal, Àustria, 2022)
– Abyss (Jeppe Lange, Dinamarca, 2022)
– The Kitten’s Tea Party (Miru Fiyu, Canadà, 2022)
– 3 dialogues about the future (Alina Manolache, Romania, 2022)
 
2. Secció Supernova (segle XX)
Dissabte 4/3 (18h) i diumenge 5/3 (20h) – Filmoteca de Catalunya.

Enguany centrat en una cineasta japonesa desconeguda Haneda Sumiko, actualment de 97 anys i que ara s’està redescobrint la seva obra. A banda de les projeccions també es farà una xerrada amb especialistes.

Es projectaran els films The Cherry Tree With Gray Blossoms (1977) i Beauty of the Ancients(1958) d’aquesta desconeguda cineasta japonesa, recuperada els darrers anys per diversos festivals i estudiosos. El dissabte 4/3 a les 18h a la Filmoteca de Catalunya, tindrà lloc la conversa ‘Introducció als documentals de Haneda Sumiko’ amb els dos especialistes responsables de la seva recuperació: Marcos Centeno (Universitat de València) i Irene González-López (Universitat de Berkwick). 

Haneda Sumiko va ser la primera dona que va promocionar com a directora de cinema documental al Japó de postguerra. Des dels seus inicis als anys cinquanta a la reconeguda productora de documentals Iwanami (1951-1977) fins a les seves pel·lícules com a cineasta independent (1977 – 2012), Haneda va crear una variada filmografia en què va aportar una singular visió de la societat, de la història, les arts i la cultura japonesa. L’objectiu d’aquesta presentació és posar en relleu la importància de la seva obra pràcticament desconeguda fora del Japó.D’una banda, es contextualitzen les noves estratègies de filmació basades en la proximitat del cineasta amb la realitat filmada i la dimensió humana dels personatges que hi habiten, que Haneda va adoptar durant els primers anys a Iwanami. En particular s’examina la influència que hi van tenir en ella dos documentalistes pioners, Susumu Hani i Keiji Yoshino. D’altra banda, s’aborda l’obra de Haneda des de la perspectiva de gènere i la seva relació especial amb els personatges femenins. La importància del seu treball respecte a la representació de la dona s’enquadra teòricament dins del cinema de dones, que es discutirà posant en relleu la postura crítica d’Haneda respecte al mateix concepte de “dona directora”.
 
3. Secció Cuadecuc (producció catalana)

H (Carlos Pardo Ros, 2022)Durada: 67′ (Divendres 3/3 i dissabte 4/3, 19h. Zumzeig Cinema)
Pel·lícula dirigida per Carlos Pardo Ros. Serà l’estrena de la pel·lícula a Catalunya i comptarem amb la presència del director.
Sinopsi: Un home anomenat H, familiar del cineasta, va morir tràgicament a Pamplona a les festes de San Fermín l’any 1969. La seva mort, envoltada per unes misterioses darreres hores, empeny al director a endinsar-se en aquesta activa tradició local impregnada per la disbauxa. Petites càmeres se submergeixen a la nit pamplonesa, font d’onades de xivarri, d’emocions intenses i efímeres, d’esclats d’una paleta de colors impressionant. Mentre una certa violència batega entre la pedra dels antics carrers i els fantasmes de festes passades, Carlos Pardo Ros s’inventa un experiment audiovisual que encarna una experiencia única.
Premis: Millor Direcció de Pel·lícula Espanyola Festival de Cine Europeo de Sevilla, Menció Especial Camden International Film Festival.
Festivals: Visions du Réel, Novos Cinemas Pontevedra, Festival Márgenes, Escales Documentaires La Rochelle, Muestra de Cine Español de Colombia.




LA INESPERADA, FESTIVAL DE CINEMA
La Inesperada és un festival de cinema focalitzat en la no ficció. Apassionats del llenguatge cinematogràfic que es relaciona amb la realitat entenent aquestes pràctiques com un ampli territori on tenen cabuda des del cinema fins a les arts visuals. A La Inesperada creuen en la no ficció com un espai de creació lliure i genuïna, autoral i contemporània. El festival està dirigit i programat per la cineasta Núria Giménez Lorang i el programador i gestor cultural Miquel Martí Freixas.

PER QUÈ UN FESTIVAL?
Per suplir mancances culturals
Les corrents cinematogràfiques de la no ficció que volen pel món, i amb les quals s’alineen, escassegen a casa nostra. Hi ha molts pocs festivals especialitzats i en els generalistes se li atorga gairebé sempre una visibilitat secundària. En mitjans comercials, la no ficció és inexistent, entenent tot vincle amb la realitat a través del reportatge o el documental estàndard de televisió. Com a amants i estudiosos d’aquest llenguatge, doncs, es volen obrir més oportunitats per veure’l i seguir-lo.

Per donar més suport a l’escena local
Hi ha nombroses persones creadores a Catalunya que, any rere any, produeixen obres d’alta qualitat. Sovint aquestes creacions tenen una visibilitat escassa al nostre territori, a pesar que reben reconeixements internacionals. Un dels principals objectius de La Inesperada és obrir finestres d’exhibició per a aquesta cinematografia local.

Per a reivindicar l’experiència cinematogràfica enfront d’internet
Els avenços en el visionat de l’audiovisual a través d’internet han vingut per quedar-s’hi. Acceptant l’existència d’aquest camí imparable, es reivindica la vivència cinematogràfica de compartir col·lectivament la pel·lícula en una sala, amb una pantalla de dimensions grans i amb la màxima qualitat possible. Es proposa crear sessions de cinema que siguin esdeveniments irrepetibles els quals només es puguin experimentar vivint-los presencialment. És així com senten el cinema i, sense rebutjar la contemporaneïtat, volen aprofundir en aquesta experiència tan singular com històrica.

MIRADA DE FUTUR
La Inesperada va néixer com a festival de cinema, però planteja d’altres perspectives a llarg termini, com l’eixamplament a partir d’altres activitats (classes magistrals, seminaris) o l’ajut a la creació i el desenvolupament de projectes cinematogràfics.

COMPROMISOS
Consideren imprescindible tenir presents determinats valors que apliquen en tots els projectes que duem a terme. Per un costat, un compromís amb els Drets Humans, no admetent propostes que fomentin o donin suport a activitats que vagin en contra dels Drets Humans. Per un altre, una perspectiva de gènere, comprometent-se en treballar per compensar el desequilibri en totes les vessants professionals existents així com també en un ús no sexista del llenguatge en tots els textos i presentacions, entre d’altres mesures. Tampoc obliden els drets laborals, oferint un tracte professional adequat a totes les persones involucrades en les seves activitats, ni tampoc la diversitat cultural, apostant per reflectir-la en els seus continguts i activitats.