El Festival Emergents presenta els nous talents de la música en 4 dies, 14 concerts i una marató gratuïta de cambra del 9 al 12 de febrer de 2023 a les sales de L’Auditori.



Selina Ott, Alba Morena, Vanessa Porter, Anna Colom, Cristina Cordero, Alim Beisembayev, Carles Marigó, The Ministers of Pastime, Jove Capella Reial de Catalunya, Cor Jove Nacional de Catalunya, Ferran Albrich, Sandro Gegechkori, Aurora Peña, Delis Duo, Veus – Cor Infantil Amics de la Unió, Liceu Jazz Grup, Banda Municipal i OBC.

El Festival Emergents celebra la seva sisena edició amb una programació que es fixa en el talent local i internacional i que segueix teixint vincles amb les principals institucions de casa i foranes que l’han ajudat a créixer. 

L’Emergents d’enguany, que per primera vegada compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, se celebrarà del 9 al 12 de febrer, reunirà més de 200 artistes i posarà el focus temàtic en el tema de Mort o retorn que embolcalla la present temporada de L’Auditori. D’aquesta manera, el Festival farà un viatge des de la música antiga als sons actuals de la mà dels millors joves músics del circuit.

Donarà el tret de sortida la Jove Capella Reial de Catalunya, formació creada sota l’abric de Jordi Savall, que interpretarà un programa sobre la mort que inclou fragments de la Passió segons sant Joan de J. S. Bach i altres músiques de temàtica fúnebre de Heinrich Schütz, Johann Pachelbel i Joan Cererols. Un concert dirigit per Lluís Vilamajó que acostarà el centre d’Europa cap a casa nostra amb un tast d’obres fonamentals del segles XVII i XVIII.

Després de la Jove Capella, el mateix dia 9 serà el torn d’Anna Colom, Carles Marigó & Co., que presentaran No se lo digas a nadie, una proposta fresca i innovadora que posa en valor el patrimoni musical del compositor Enrique Cofiner. Nascut el 1909 al Raval barceloní i fill de guitarrista flamenc, Cofiner va ser un músic molt versàtil i polifacètic. Alhora que componia boleros, sambes, tangos i pasdobles, alguns grans èxits interpretats per orquestres i cantants de renom com Manolo Escobar, també escrivia música d’estil clàssic per a piano i orquestra. Carles Marigó, compositor i pianista, ha arranjat en clau flamenca onze cançons de l’extens catàleg del compositor, reivindicant aquesta faceta. La cantaora barcelonina Anna Colom, una de les veus emergents actuals amb més renom, és l’encarregada de posar veu a aquestes cançons. Formada en cant flamenc a l’ESMUC, ha acompanyat músics com Chicuelo o Rosalia en el grup de coristes i ballarines que l’acompanyaven dalt de l’escenari durant la gira d’El mal querer.

Durant el cap de setmana tindran un pes indiscutible les dues formacions residents de L’Auditori, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i la Banda Municipal.

L’OBC, sota la batuta de Pablo Rus Broseta, interpretarà dues obres clau en la producció simfònica d’Igor Stravinsky, parlem de L’ocell de foc i Le chant du rossignol. Obres de contrastos que estaran acompanyades de l’exuberant Nacht und Trompeten de Hans Abrahamsen, compositor convidat de la temporada de L’Auditori. A més, la formació comptarà amb dos joves solistes convidats d’excepció. Divendres el pianista Alim Beisembayev, Primer Premi de la Leeds International Piano Competition, que interpretarà la Rapsòdia sobre un tema de Paganini per a piano i orquestra de Rakhmàninov, i dissabte la violista Cristina Cordero, guanyadora del Primer Palau i del Premi Joventuts Musicals d’Espanya, que tocarà Der Schwanendreher per a viola i orquestra de Paul Hindemith.



La Banda Municipal de Barcelona, dirigida per José. R. Pascual-Vilaplana, presentarà el programa Des del silenci el dia 11 a la sala gran de L’Auditori. Aquest és un concert de contrastos vitals i musicals. D’una banda, la jove trompetista austríaca Selina Ott, guanyadora de l’Opus Klassik Award 2021 i Primer Premi de l’ARD International Music Competition 2018 de Munic, que interpreta el Concert per a trompeta d’Alexander Arutunian, és una de les protagonistes del Festival Emergents i un dels incentius d’un programa que compta, a més, amb la participació dels estudiants de l’ESMUC. De l’altra, el compositor valencià Andrés Valero-Castells ens convida a reflexionar sobre una ‘epidèmia silenciosa’ que va minant les capacitats dels qui la pateixen, l’Alzheimer. La Simfonia núm. 3, que s’estrena en aquesta ocasió en la versió per a banda simfònica, està dedicada a la seva mare i a tots els malalts i cuidadors, una manera emotiva i artística d’expressar aquesta malaltia tan present als nostres dies. El concert comença amb un altre tipus de silenci, el del fons del mar, una estrena absoluta que Salvador Brotons dedica a la Mar d’Amunt, un trosset de Mediterrani per descobrir a través de la bellesa submarina. 


Divendres 10 tindrem una de les artistes més trencadores de la present edició del Festival Emergents. Alba Morena tanca la gira de Las dos edades(Autoeditat, 2021), el seu primer disc. Un disc de llarga durada on debuta com a cantant, compositora i productora i que l’ha portat a tocar a escenaris de tot Catalunya. El disc va des de l’electrònica a la música urbana, amb pinzellades de música clàssica i està inspirat en altres gèneres alternatius. Hi aborda temes com el suïcidi, el dol, l’amor tòxic i la consciència-herència familiar. L’espectacle barreja peces originals i arranjaments de temes coneguts que han marcat a l’artista d’una manera especial al llarg de la seva vida. Alba Morena, a la veu, s’acomiada d’aquest projecte envoltada dels músics que l’han acompanyat durant tota la gira: Carmela Cristos al violoncel, Marta Rosselló al violí i Guillem Soler al baix i sintetitzadors. En aquest concert únic hi participaran convidats de luxe, com el guitarrista Ernest Pipó, la pianista Lucía Fumero i el cantant i compositor Nico Roig.




Seguint l’èxit de la darrera edició, el Festival Emergents ha organitzat una Marató gratuïta de música de cambra a la Sala 2 Oriol Martorell que, durant 9h – d’11 a 20 h – presentarà vuit concerts d’alta volada. Una ocasió excepcional per gaudir de la versatilitat musical que ofereix L’Auditori amb propostes que van des de la músical coral, al jazz, la música antiga, el lied o la nova creació. 

D’aquesta manera, podrem gaudir de dues de les formacions vocals més icòniques del país, com són el Cor Jove Nacional de Catalunya i el Veus – Cor Infantil Amics de la Unió. El primer, dirigit per Manel Valdivieso, oferirà les Exèquies Musicals de Heinrich Schütz. Un programa de gran solemnitat que contrasta amb Songs of Hope, que ens arriba des de Veus, amb un espectacle integral que aposta per la música de colors i amb moviments a través d’un viatge des de casa nostra al sud-est asiàtic i passant pels Estats Units. 

En l’apartat vocal, cal destacar la presència del baríton Ferran Albrich, que abordarà lieder de Johannes Brahms i Hugo Wolf al costat del pianista Marc Serra

La soprano Aurora Peña, acompanyada al piano per Juan Songel, serà una proposta de Joventuts Musicals de Catalunya, com també el Delis Duo, format per la violoncel.lista Irma Bau i la pianista Irina Veselova. Tots ells interpretaran obres, majoritàriament, de compositors del s. XIX, però també arribarem fins a plomes d’avui amb una obra de Josep Maria Guix. 


Les notes de música antiga seran a la Marató de Cambrà de la mà de l’estètica acurada i el rigor musicològic de The Ministers of Pastime, seleccionat com a grup integrant del programa EEEMERGING+, que faran músiques de diversos compositors europeus dels segles XVI i XVII, com Salomone Rossi, Leonora Duarte o John Dowland, a més d’una obra d’encàrrec a Mayah Kadish

I la pinzellada més internacional arriba de la mà del programa ECHO Rising Stars, que ens presenta l’enèrgica i virtuosa percussionista Vanessa Porter, interpretant fins a quatre estrenes nacionals, tres de les quals coencarregades per L’Auditori. Porter presenta una performance impactant de percussió contemporània. La percussió és a tot arreu: al cos i a la veu, al metall i a la fusta, a l’electrònica i als instruments tradicionals. Vanessa Porter la troba en l’expressió i el virtuosisme, en la tècnica i la comunicació amb el públic, en una performance que incomoda i atrapa a parts iguals.

També podrem gaudir del pianista georgià Sandro Gegechkori, guanyador del Concurs Internacional Maria Canals de l’edició de 2021.

Després de la Marató, el dia 10 serà el torn del Liceu Jazz Grup, format pels alumnes més destacats de jazz del Conservatori Superior del Liceu i que pretén apropar el món professional a l’acadèmic i ajudar-los a desenvolupar la seva carrera en els escenaris professionals. Aquesta actuació, per tant, és un reconeixement a la feina feta a les aules, un premi a sis estudiants que tenen molta música per explicar.