El Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava 2018 tindrà lloc del 8 al 18 de novembre al Penedès i del 28 de novembre al 2 de desembre al Priorat

Suïssa, país convidat de la vuitena edició del Most Festival
8d3b021c-00b8-44a8-80ba-3c1ec783e121
  • El Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava 2018 tindrà lloc del 8 al 18 de novembre al Penedès i del 28 de novembre al 2 de desembre al Priorat
  • El fotògraf suïs Gérard-Philippe Mabillard exposarà els seus retrats de prestigiosos cineastes brindant amb una copa de vi i visitarà el certamen
  • La Secció Brot augmenta fins als 29 films seleccionats i la Secció Collita manté la xifra amb 37 pel·lícules al voltant del vi
Vilafranca del Penedès, 19 de setembre 2018 · El Most 2018, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, escalfa motors i ho fa avançant algunes de les característiques que definiran la seva vuitena edició, que tindrà lloc al Penedès del 8 al 18 de novembre i al Priorat del 28 de novembre al 2 de desembre. Suïssa, convidat especial d’enguany, una exposició internacional de fotogràfica i la millor selecció anual de cinema al voltant del vi són alguns dels atractius de la vuitena edició del certamen que organitzen el VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya i el Cineclub Vilafranca amb la col·laboració de les denominacions d’origen catalanes D.O. Penedès, D.O. Cava i D.O. Montsant.
Suïssa, país convidat
El país centreeuropeu pren el relleu de l’Uruguai i serà el convidat especial d’aquesta edició. Amb una tradició vitivinícola sòlida però relativament poc coneguda pel gran públic, la regió del Valais, al sud-oest de Suïssa, compta amb una gran varietat de vinyes i cellers que produeixen una tercera part del vi del país. El Most 2018 descobrirà Suïssa, i concretament aquesta regió, a través de les projeccions i activitats que es realitzaran al seu voltant.
Una d’aquestes activitats serà l’exposició fotogràfica Autour d’un verre de vin (Al voltant d’una copa de vi), del fotògraf suïs i director de Swiss Wines Valais Gérard-Philippe Mabillard, que serà també un dels convidats estrella. Situada a la Capella del VINSEUM –seu principal de tots els tastos de vins d’aquest Most 2018– Autour d’un verre de vin consta d’una sèrie de retrats d’estrelles cinematogràfiques en ambients distesos, tots ells brindant amb una copa de vi a la mà. Woody Allen, Quentin Tarantino, Marthe Keller, Benicio del Toro, Gérard Depardieu, Oliver Stone… Tots ells i fins a una trentena de personalitats són captades per la càmera de Mabillard en aquesta exposició que es podrà veure del 26 d’octubre al 2 de desembre.
(c) Gérard-Philip Mabillard
Imatge de la vuitena edició
El cartell de la vuitena edició del Most juga amb un element tan característic com sovint obviat en el món vitivinícola: el suro. Alzines sureres, amb el seu vermell corinti que recorda al vi negre, rodegen un llenyataire que, il·luminat en plena nit, sembla haver descobert alguna cosa, que contempla embadalit. Una projecció cinematogràfica? Un caldo diví? La intriga, els elements naturals i les tonalitats de la imatge remeten, més implícitament i suggeridora que mai, als dos grans nuclis del festival:cinema i vi.
Verema de programació
La programació del Most 2018 tornarà a comptar amb les seccions que l’han consolidat al llarg dels seus vuit anys. La Secció Collita, que recull les millor propostes cinematogràfiques de l’any sobre la vinya, el vi i el cava; la Secció Brot, selecció dels curtmetratges més destacats de l’any en l’àmbit espanyol, i Gran Reserva, amb grans títols en preestrena maridats amb vi i cava.

La Secció Collita constarà de 37 títols que sumen més de 900 minuts de metratge de tot tipus de gèneres i estils i provinents d’arreu del món. Dels 37 treballs, 16 són nacionals –dels quals 9 catalans– i 21 de països tan variats com Xile, França, Suïssa, Canadà, Bèlgica, Alemanya i els Estats Units. Entre ells hi trobem Grand cru, que segueix al reconegut viticultor d’origen canadenc Pascal Marchand durant un any, 2016, en què la collita a la Borgonya va ser nefasta, fruit de malalties a les vinyes i grans gelades; El origen, que explica el viatge de José Antonio Navarrete (Quique Dacosta, Dénia) i Juan Luis García (Casa Marcial, Arriondas) fins a Múrcia, la regió que els va veure néixer, per recuperar l’orgull dels vins de Jumilla; i Revolución líquida, acostament humanista a l’ofici del sommelier a través de tres professionals i de la mà de la inquieta Clara Isamat, directora ja guardonada amb el premi Most l’any 2016 i premiada amb el màxim guardó del Festival Oenovidéo 2018. També destaca, aquest any, una forta presència del territori amb cinc treballs penedesencs que posen de relleu la creixent simbiosi entre aquests dos mons dels què el Most n’és el denominador comú. Un d’aquests títols és40 hectàrees, la terra i el pagès, documental de Pep Puig que reivindica la figura del pagès que treballa la vinya en ple segle XXI. Acompanyant a deu pagesos, podrem escoltar les reflexions a cau d’orella sobre la seva manera de relacionar-se amb la terra.

Per la seva part, la Secció Brot 2018 comptarà amb 29 films escollits d’entre 275 candidats, incrementant la selecció respecte als 22 de l’any anterior.

Most. Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava
8a Edició | 8 – 18 de novembre 2018 | Penedès